
5 Soorten desktopvirtualisatie
Desktopvirtualisatie komt in verschillende smaken, en niet ieder leverancier heeft ze allemaal in huis. We zetten ze even op een rijtje.

5 Soorten desktopvirtualisatie
Desktopvirtualisatie komt in verschillende smaken, en niet ieder leverancier heeft ze allemaal in huis. We zetten ze even op een rijtje.
Hoewel VMware en Citrix elkaar druk bestrijden op de desktop-virtualisatiemarkt, geven de meeste gebruikers aan dat ze liever meer dan één vorm van desktopvirtualisatie zouden gebruiken. We nemen eens een kijkje naar de belangrijkste keuzemogelijkheden van dit moment en wegen hun voor- en nadelen.
Eén van de grootste technologievragen van de laatste drie jaar is toch wel hoe eindgebruikers desktopvirtualisatie zullen gaan gebruiken. Het antwoord luidt (althans, volgens sommige early adopters): “hoe zullen we het niet gaan gebruiken?”.
Een onderzoek dat in september gepubliceerd werd door Enterprise Management Associates wees uit dat bedrijven die plannen klaar hadden liggen voor desktopvirtualisatie, of er al mee waren begonnen, bijna allemaal gebruik maakten van meer dan één methode. Deze methodes liepen uiteen van traditionele terminaldiensten tot servergebaseerde applicaties die via een Webbrowser benaderd worden, aldus Andi Mann, vice-president onderzoek bij EMA.
Sommige gebruikers vinden het door alle concurrentie op de desktopvirtualisatiemarkt erg lastig om alle voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden uit elkaar te houden. Hier een overzicht van de belangrijkste benaderingen van desktopvirtualisatie en de situaties waarin ze mogelijk passend zijn.
1. Op afstand gehoste desktops
Dit is waar de meeste mensen aan denken als ze het woord “terminaldiensten” te horen krijgen. Een server draait één enkele image van een besturingssysteem of applicatie en verschillende clients loggen erop in via connection broker software. Dit is de enige software die op de client machine geïnstalleerd is. Client machines dienen alleen om op het scherm beelden weer te geven van de applicatie die de gebruiker op dat moment deelt, en om muis- en toetsenbordinvoer heen en weer de sturen.
Voordelen: Lage kosten, veel controle over data en applicaties.
Nadelen: Prestaties zijn afhankelijk van de netwerkverbinding; beeldschermprotocollen kunnen regelmatig complexe grafische voorstellingen niet aan; sommige applicaties die ontworpen zijn voor desktops kunnen niet in gedeelde modus op de server gedraaid worden; niet flexibel voor eindgebruikers omdat ze geen data lokaal op kunnen slaan, ze de meeste randapparatuur niet kunnen gebruiken, of geen data heen en weer kunnen verplaatsen door middel van USB-sticks. Werkt niet wanneer er geen verbinding is.
Voorbeelden van aanbod van leveranciers
Software: Citrix XenDesktop; Wyse ThinOS; Microsoft Remote Desktop Services; Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V); VMware View Manager.
Hardware: Pano Logic Device / Remote; nComputing thin clients; Wyse thin clients; Sun Ray Ultra-Thin client; Symbiont Network Terminal; Rangee Thin Client.
2. Virtuele applicaties op afstand
Dit kom je in iedere Webapplicatie tegen. Het onderscheidt zich van gedeelde desktops in de zin dat je alleen een browser en standaard Webprotocollen (HTTP, HTTPS, SSL, etc.) nodig hebt om veilige verbindingen te maken en beelden en gegevens door te sturen. Afhankelijk van het ontwerp van de applicaties (denk aan Flashdownloads) verwerkt de machine van de eindgebruiker mogelijk zelf een deel van de logica of grafische voorstellingen van de applicatie, of het stuurt alleen de monitor aan en verstuurt muisklikken naar de server.
Voordelen: IT hoeft de hardware- of softwareomgeving van de eindgebruiker niet te beheren.
Nadelen: Staat IT niet toe de hardware- of softwareomgeving van de eindgebruiker te beheren, wat een nadelige invloed kan hebben op de prestaties. Werkt niet wanneer er geen verbinding is.
Voorbeelden van aanbod van leveranciers
Citrix XenApps; Microsoft Remote Desktop Services; VMware View; VMware ThinApps.
Reageer
Preview