Eric Schmidt is vertrokken bij Google. Larry Page zit nu op de troon. Ik mis Eric al.
Page, die vorige week maandag zijn eerste werkdag als CEO beleefde, begon direct met het veranderen van de koers en focus van het bedrijf. Hij begon een grootscheepse reorganisatie en benoemde alvast slimme kompanen als hoofd van de diverse productgroepen. Zij hebben meer autonomie dan voorheen en rapporteren direct aan Page. Goed idee Larry!
Google’s nieuwe koning sloeg echter de plank mis door een memo het bedrijf rond te sturen waarin hij aangaf 25 procent van alle bonussen aan het succes van Google in sociale netwerken te koppelen. Zoals iemand al zei, koppelt Page de bonussen daarmee aan de jacht op Facebook.
Waarom deze stap een misser is
Slechts een klein gedeelte van Google’s werknemers houdt zich bezig met sociale diensten. Waarom probeert Page iedereen te kietelen?
Page wil dat medewerkers Google’s sociale netwerkfunctionaliteiten bij familie en vrienden aanbevelen. “Wanneer we producten lanceren, proberen we ze zelf en moedigen we familie en vrienden aan hetzelfde te doen”, schreef hij in de memo. Noem het een ‘spam oma voor geld’-programma.
Page wil, ongetwijfeld, interne sociale druk toepassen om medewerkers te dwingen na te denken over sociale functionaliteit en eindelijk een keer Facebook een slag toebrengen. Denk eens aan de medewerkers van Google’s sociale teams die nu in de kantine alle ijzige blikken van collega’s moeten ontwijken – inclusief die van de cateraars.
Ik bewonder de doortastendheid van de nieuwe baas, maar Page’s bonusplan voor sociaal succes is waardeloos. Ik zal je vertellen waarom:
Het raakt niet de aard van het probleem. De reden waarom Google faalt ligt niet aan het feit dat Ed van de postkamer Google Profiles niet goed genoeg bij zijn ooms en tantes aanbeveelt. Het komt omdat Google een blinde vlek heeft voor het ‘menselijke element’ in gebruiksvriendelijkheid.
Google begrijpt niet dat Facebook een knalfuif is.
Stel je Larry Page alleen in z’n appartement voor terwijl Mark Zuckerberg een deurtje verder het feest van z’n leven geeft. De muziek dreunt hard door en je hoort het luide gepraat en het klinken van de glazen. Modieus geklede hippe mensen lachen op het balkon.
Larry wordt jaloers en besluit dat hij iets beters zal bedenken. Hij gebruikt zijn slimme brein om alle elementen van het feestje te ontleden en wil die elementen ook naar andere aspecten van de levens van die feestgangers brengen.
Hij bedenkt een manier waarop mensen die in bed liggen chips kunnen eten. Hij serveert cocktails bij het ontbijt en komt met een hifi-systeem waardoor de housemuziek ook in de badkamer kan doordreunen. Het wordt overal feest.
Het probleem is dat je een excellent feest niet verder kunt verbeteren. Je kunt ook niet het dagelijks leven verbeteren door het meer op een feest te laten lijken. Mensen willen sociale activiteiten loskoppelen van niet-sociale aspecten binnen hun levens. Zo werkt de menselijke natuur.
Gebruikers preferen Facebook boven Google’s sociale diensten omdat Facebook de plek is om sociaal te worden. Met Google’s wijdverspreide sociale diensten, is er geen vaste plek. Er is geen feest. Google’s sociale aanpak is niet leuk.
Google’s strategie om sociale elementen binnen andere aspecten te introduceren zal nooit Facebook verslaan. Google heeft een aparte site nodig voor social networking. (En dan bedoel ik niet Orkut.)
Het is geen korte termijn denken. Grote ideeën als bloggen, web 2.0, social bookmarking en social networking komen op, floreren en komen daarna weer terug op aarde om te worden opgenomen in de achtergrondruis terwijl de massa het Volgende Grote Ding ophemelt. ‘Social’ floreert als boeiend cultureel fenomeen. Ja, het zal voor altijd bij ons blijven, maar het verliest binnenkort zijn status als ‘Smaak van de Maand’. Google zal zich meer moeten richten op hetgeen dat na Social komt.
Google richt zich op Facebook’s missie. Het is Google’s missie om ‘’s werelds informatie te organiseren’. Facebook’s missie is om ‘mensen in staat te stellen om te delen en de wereld meer open en verbonden te maken’. Eigenlijk is wat Page zijn werknemers dicteert: “Stop met onze eigen missie en laten we die van Facebook uitvoeren.”
Google raadt werknemers aan om verkeerde zaken sociaal te maken. Een team dat zich bezighoudt met een online dienst moet zich richten op hetgeen die dienst geweldig maakt en geen tijd verspillen aan onnodige sociale features.
Google heeft in ieder geval al één gebruiker verloren aan misplaatst sociaal enthousiasme. Ik was eerder een devoot fan van Google Reader. Toen kwam Buzz voorbij zeilen. Google maakte de fout door Buzz-delen te koppelen aan Reader-delen. Het resultaat was dat al mijn ‘vrienden’ op Buzz ook mij ‘vrienden’ bij Reader werden. Mijn goed gecontroleerde lijst RSS-abonnementen werd overspoeld met allerlei rotzooi uit de Buzz-gemeenschap. Ik werd gedwongen te kiezen tussen Buzz en Reader, dus ik liet Reader vallen voor een concurrerend product.
Google probeerde Reader geforceerd zo sociaal te maken, dat het verpest werd. Althans voor mij. Als Google op deze weg voortborduurt, kunnen we meer problemen verwachten.
Het initiatief richt zich op het promoten van iets, niet op het bouwen ervan. Het riekt al naar Microsoft’s ontkenning rond Windows Vista, toen het bedrijf dacht dat de antipathie jegens Vista slechts een marketingprobleem was – een groot misverstand.
In plaats van het voorhouden van duizenden dollars voor de ogen van medewerkers, die eigenlijk niets meer kunnen dat het spammen van vrienden en familie, zou Google miljoenen dollars moeten beloven aan ontwikkelaars, ontwerpers en anderen die iets wezenlijks zouden kunnen bouwen.
Het bedrijf zet grof geschut in voor futiliteiten. Neef Job over +1 vertellen is geen strategie om Facebook te verslaan.
Het maakt duidelijk was Google’s bestuurders denken van Google’s eigen producten. Dit is wat er volgend jaar gaat gebeuren. Google zal waarschijnlijk in ongeveer dezelfde boot als nu zitten. Facebook domineert de sociale scene, terwijl Google hard probeert competitie te bieden. Bestuurders willen naar de pers, aandeelhouders en gebruikers een zo positief mogelijk beeld te schetsen. Wat zullen ze doen?
Als ze grof geld voor succes betalen, zullen investeerders zeggen: “Echt? Is dat jullie idee van succes?” En als ze medewerkers voor hun karretje spannen, zullen critici als ikzelf zegen: “Zelfs Google haat z’n eigen sociale diensten.”
Page bereidt Google voor om een blauw PR-oog op te lopen, linksom of rechtsom. Ik krijg het idee dat dit geen goed doordachte actie is.
Dit is wat Larry moet doen
Google heeft echt kans op Facebook op gebied van social networking te verslaan. Dat meen ik serieus! Het bedrijf is dichterbij dan mensen zullen denken.
Google heeft namelijk al alle puzzelstukjes in handen om te domineren: Profiles, Buzz, +1, Contacts, Calendar, Gmail, Search, Picasa, Talk, AdSense, Checkout, Jaiku, Latitude en anderen.
Google heeft al talloze ‘leden’. Het enige probleem is dat deze mensen nog niet weten dat ze lid zijn en nog nergens naartoe kunnen.
Als Page succes wil oogsten op sociaal gebied, kan hij van deze drietrapsraket gebruik maken.
1. Bouw een afgesloten site waar alle diensten bijeenkomen net als Facebook. Deze site vervangt andere sociale functies niet, maar voegt iets toe. Stel je een Facebook voor waarbij je Talk-account gebruikt wordt voor de “Chat”-functionaliteit. Je Gmail dient voor “Messaging” en Latitude is “Places”. Buzz is de “Wall”, Profiles je “Profile”, etc. etc.
2. Maak sociale functies buiten de site een keuze die aan- of uitgezet kan worden. Stop met het door onze strot drukken van sociale functies. Maak ze optioneel voor mensen die onzichtbaar willen blijven en stel ze open voor gebruikers die dat wel willen. Maak geen dingen kapot die gewoon werken met de ‘sociale’ oplossingen.
3. Maak gebruik van de zwakke punten van Facebook; privacy, transparantie en spam. Als Google’s sociale netwerk ontzettend goed is omdat je echt kunt bepalen wat anderen wel en niet zien, dan stromen de gebruikers vanzelf binnen. Laat anderen niet jouw Wall volspammen met uitnodigingen, promotieacties en andere rotzooi.
Page is pas een week begonnen, maar heeft al een grote fout begaan. Het is nog niet te laat voor Google om iets in de wereld van social networking te betekenen. Maar ze zullen het eerst moeten begrijpen.
Mike Elgan heeft een column op Computerworld.com over technologie en tech cultuur. Lees meer over Mike op de site Elgan.com. Je kunt hier ook een abonnement nemen op zijn gratis nieuwsbrief.
Reageer
Preview