
Internet overleeft in Japan
Na het verwoestende natuurgeweld in Japan lijkt het internet te hebben gedaan waar het ooit door DARPA voor ontworpen is: overleven.
Na het verwoestende natuurgeweld in Japan lijkt het internet te hebben gedaan waar het ooit door DARPA voor ontworpen is: overleven.

Internet overleeft in Japan
Na het verwoestende natuurgeweld in Japan lijkt het internet te hebben gedaan waar het ooit door DARPA voor ontworpen is: overleven.
Het internet blijkt het geweld van de aardschokken en de daaropvolgende tsunami in de afgelopen week opmerkelijk goed doorstaan te hebben, blijkt uit een analyse van internet analist Renesys. De meeste websites draaien gewoon door en het internet blijft beschikbaar voor de belangrijkste communicatiefuncties, schreef Renesys CTO James Cowie dit weekend in een blog.
Direct na de aardbeving gingen 100 van de 6000 Japanse netwerk-ID’s offline, maar de eerste verschenen al een paar uur later weer in de internationale routing tables. Het internetverkeer van en naar Japan vertoonde een dip van 25 gigabits per seconden direct na de beving, maar zat enkele uren later al weer op het gebruikelijke niveau. Japan heeft een van de grootste internet exchanges ter wereld (JPNAP), maar het verkeer is daar sinds afgelopen vrijdag niet meer dan 10% vertraagd, stelt Renesys.
Cowie schrijft in zijn blog dat nog niet helemaal duidelijk is hoe het kan dat een dergelijke verwoestende ramp het internationale internetverkeer nauwelijks heeft beïnvloed.
De aardbeving, een van de heftigste van de afgelopen 100 jaar, moet een kracht van om en nabij 8,9 op de schaal van Richter hebben gehad, en heeft een tot nu toe onbekend aantal mensen het leven gekost, hele steden weggevaagd, en een tsunami veroorzaakt die niet alleen grote delen van bevolkt Japans grondgebied onder water heeft gezet, maar die in alle kustgebieden rond de Stille Oceaan tot tsunami-waarschuwingen heeft geleid.
De gevolgen van de beving, zowel voor mensenlevens als de economie, zullen naar verwachting enorm zijn. Alleen al het feit dat de hele energievoorziening in enkele grote steden onderuit is gehaald (onder meer doordat enkele kernreactoren buiten werking zijn gezet), heeft grote gevolgen voor de Japanse samenleving, voor zover die niet al direct door de beving zelf is ontwricht. Dat de internetverbindingen het verhoudingsgewijs goed hebben overleefd, is waarschijnlijk te danken aan puur geluk: terwijl een aardbeving in 2006 bij Taiwan tot een groot aantal breuken in onderzeese kabels heeft geleid, lijken de kabels bij Japan volgens Cowie de beving redelijk goed te hebben doorstaan.
Alleen in twee delen van het onderzeese Pacnet EAC kabelsysteem zijn tot op heden breuken geconstateerd, schrijft Cowie. Dit systeem, dat eigendom is van een consortium van zes bedrijven, levert een verbinding met een capaciteit van maximaal 1,92 terabits per seconde over de Stille Oceaan. De breuken hebben een aantal netwerken in Japan, de Filippijnen en Hong Kong stilgelegd. Ook twee kabels van het onderzeese kabelsysteem Pacific Crossing, dat de VS met Azië verbindt, zijn buiten gebruik, waarschijnlijk vooral omdat de plaats waar de kabels in Japan aan land komen door de tsunami is overstroomd. Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de dienstverlening voor deze lijnen weer hervat kan worden.
Desondanks merkt Cowie op dat “de internetverbindingen deze ramp beter hebben overleefd dan we hadden durven denken”. Hij merkt op dat Japan altijd bewust gepoogd heeft een “dicht web” van eigen en internationale internetverbindingen te bouwen, en dat die strategie zich nu lijkt uit te betalen. “Op dit moment ziet het er naar uit dat dankzij hun inspanningen het internet nu kan doen waar het goed in is: zware beschadigingen omzeilen en de datapakketten aan de gang houden ondanks vreselijke chaos en onzekerheid.”
Reageer
Preview