De afgelopen dagen heb ik met verbazing kennis genomen van de felle reacties van kijkers op de Olympische late-night talkshow van Mart Smeets. Hoewel de nestor van de NOS bakken kritiek te verwerken krijgt, roemen anderen zijn kennis en vakmanschap. Het frappante is dat er geen middenweg lijkt te zijn: je vindt hem verschrikkelijk of je vindt ‘m een geweldige presentator.
Bij Microsoft lijkt het niet anders; als er één bedrijf is wat controverse binnen de IT-gemeenschap oproept, is het wel de reus uit Redmond. Maar er zijn nog veel meer parallellen te ontdekken.
1. Beide bedienen zich van een eigen vocabulaire
Mart Smeets is de voorbije weken vaak aangevallen op het gebruik van zijn eigen clichés. Als ik zeg ‘Mart Smeets bingo’, wat zeg jij dan? Dan is het merci en au revoir en senk joe en legt u hem daar maar neer. Een flink aantal kijkers stoort zich mateloos aan de vocabulaire van de presentator.
Ook Microsoft heeft een handje van het gebruik van een eigen vocabulaire in de Nederlandse vertaling van producten. Zo introduceerde Microsoft het gebruik van de term ‘stuurprogramma’ in plaats van driver en noemt het een homepage liever ‘introductiepagina’. Andere juweeltjes uit het officiële stijlboek van Microsoft die misschien maar beter niet vertaald hadden hoeven worden: ‘hoofdgebruiker’ (power user), ‘vervolgkeuzelijst’ (drop-down menu) en ‘blokkeringscode’ (unlock code).
Sommige zaken kun je gewoon beter niet vertalen, want voor je het weet kun je opties niet meer terugvinden. En oh ja, het feit dat ik onderstaande foutmelding te verwerken kreeg bij een officieel Microsoft-document is ook wel tekenend voor de producten van het bedrijf.
2. Metro, de foute trui van Microsoft
Bij deze Olympische Zomerspelen heeft Smeets er niet zoveel last van, maar bij de Winterspelen grossiert onze Mart normaal gesproken in het aantrekken van foute wollen truien. Voorbeeldjes hier,hier en hier. (Ook aan de overhemden van Smeets worden overigens complete sites gewijd.)
Microsoft heeft met de Metro-interface (waarvoor nu in allerijl een andere naam wordt gezocht) een eigen foute trui aangetrokken waar veel gebruikers niet op zitten te wachten. Sterker nog, de standaard lay-out van Windows 8 wordt nu al zo sterk gevreesd dat bloggers tips plaatsen om de interface permanent uit te schakelen.
3. Karaktereigenschap: de arrogantie van een Zonnekoning
Mart Smeets steekt niet onder stoelen of banken dat hij zichzelf de beste journalist/presentator vindt die de voorbije decennia de sportprogramma’s van de NOS heeft mogen presenteren. En nu zult u zeggen: Mag hij dat zeggen? Ja, dat mag hij zeggen. (En mede-narcist Ivo Niehe is het daarmee volledig eens.)
Enfin, Microsoft vertoont ook al jaren arrogante trekjes, waarbij het bedrijf bepaalt wat het beste voor de gebruiker is. Zo vindt het zijn eigen besturingssysteem Windows ronduit briljant, probeerde het Internet Explorer koste wat kost op te dringen als standaardbrowser en laat de topman Steve Ballmer zich laatdunkend uit over producten als de iPhone, Chrome OS en Android. Oh ja, en Linux “kanker” noemen gaat ook wel heel ver. Hoogmoed komt voor de val, zeggen ze weleens.
4. De pensioengerechtigde leeftijd is bereikt
Mart Smeets is in januari 65 geworden en heeft daarmee een prachtige leeftijd bereikt om van de AOW te gaan profiteren, zo vinden tegenstanders. Ook de NOS lijkt intussen met Smeets klaar te zijn; de anchor heeft namelijk voor het nieuwe seizoen geen contract gekregen.
Microsoft is een stuk jonger (37), maar krijgt dezelfde kritiek. Het bedrijf zou namelijk in de nieuwe tijd, waarin cloud, mobiele apparaten en sociale media de dienst uitmaken, niet langer relevant zijn met zijn de voornaamste producten Windows en Office.
Microsoft werd in 2007 al doodverklaard; tegenstander Google heeft het stokje als innovatief leider van de IT-industrie inmiddels overgenomen. Ook de toekomstvisie voor Microsoft Office die Microsoft vorig jaar in een uiterst gelikte conceptvideo uiteenzette, kan niet overal op applaus rekenen. Reken maar dat Microsoft het komende jaren het nog erg lastig krijgt.
5. Beiden zijn bezig aan hun laatste kunstje
Na de Olympische Spelen zal Mart Smeets enkel nog als freelancer bij de NOS betrokken blijven. Het is mogelijk dat hij volgend jaar in via een dergelijke constructie nog zijn Avondetappe zal presenteren, maar andere grote (nieuwe) shows lijken uitgesloten. Wat dat betreft kun je stellen dat ‘De Mart’ in Londen aan zijn laatste kunstje bezig is.
Van Microsoft wordt gezegd dat Windows 8 een ‘all-in gok’ is die het bedrijf naar grote hoogte zou kunnen stuwen of de definitieve duw in de afgrond zou kunnen betekenen. Door zwaar in te zetten op een nieuwe interface gericht op mobiel gebruik en touch, doet Microsoft afstand van het oude vertrouwde concept rond de traditionele desktopcomputer.
De vraag is enerzijds of Windows 8 vernieuwend genoeg is om gebruikers van tablets en andere apparatuur uitgerust met touch aan te spreken en anderzijds of Windows 8 niet teveel afwijkt van Windows 7 zodat gebruikers niet durven overstappen naar de nieuwe versie. Blijft het succes van Windows 8 uit, dan zou dit weleens het definitieve einde van het besturingssysteem Windows kunnen betekenen.
6. In de jaren ’80 en ’90 waren ze beter op hun plek
Mart Smeets en Microsoft hebben niet voor niets de naam opgebouwd die ze nu hebben. Om de meest vooraanstaande sportverslaggever/presentator van Nederland te worden en te domineren op gebied van besturingssystemen en productiviteitssoftware moet je wat in je mars hebben.
Zowel Smeets als Microsoft hadden hun ‘claim to fame’ in de jaren ’80, toen Microsoft met MS-DOS op de proppen kwam en Smeets de uitzendingen van Studio Sport ging presenteren.
In de jaren ’90 was de populariteit van beiden enorm: Microsoft domineerde bijvoorbeeld op gebied van OS (Windows), kantoorsoftware (Office), browsers (Internet Explorer) en e-mail (Outlook, Exchange, Hotmail) en Smeets was ongenaakbaar als anchor bij de NOS, zeker na het vertrek van Kees Jansma. Jack van Gelder werkte destijds nog voor de TROS en kreeg pas eind jaren ’90 een belangrijke rol in de sportverslaggeving van de Nederlandse Omroep Stichting toebedeeld.
Wat dat betreft kun je zeggen dat zowel Microsoft als Mart Smeets in die jaren beter op hun plek waren. Toen kwam het belangrijkste nieuws nog via de televisie tot het publiek en beperkte de IT-sector zich enkel tot servers en werkstations; smartphones, tablets en clouds waren toentertijd nog niet uitgevonden.
7. Ze zoeken zelf de controverse op
Schaatsanaliste Ria Visser baarde in 2006 opzien door tegenover Paul de Leeuw te verklaren dat ze ooit met (een destijds gescheiden) collega Mart Smeets het de lakens had gedeeld.
In bed gaan liggen met de concurrentie is ook Microsoft niet vreemd. Niet alleen bemoeit Microsoft zich actief met de ontwikkeling van het in zijn ogen ‘onbeduidende’ Linux door zelf code aan te dragen, levert het ook software als Office:Mac voor de grote concurrent Apple.
8. Geef toe: In sommige dingen zijn ze gewoon heel erg goed
Natuurlijk worden van zowel Mart Smeets als Microsoft in de media vooral veel negatieve zaken uitgelicht. Dat is ook logisch, want beiden doen af en toe (in het geval van Microsoft via topbestuurders) boude uitspraken en hebben een geheel eigen modus operandi. Deze eigen visie op enerzijds de sportjournalistiek en anderzijds software voor consumenten en bedrijven levert hen dan ook de nodige complimenten op. Fans van Smeets prijzen zijn vakmanschap, zijn interviewtechnieken en de rust die hij uitstraalt tijdens het presenteren.
Microsoft (en in het bijzonder Bill Gates) wordt geroemd voor het feit dat men de thuiscomputer populair heeft gemaakt, heeft laten zien hoe software commercieel succesvol kan zijn en dat men aan de basis heeft gestaan voor een flink aantal nog steeds gebruikte standaarden en technologieën. En dat mag allemaal niet vergeten worden.
Reageer
Preview