
5 kloeke beginnerstips voor Excel
Profiteer van verborgen functionaliteit en leer slimme oplossingen voor ogenschijnlijk ingewikkelde problemen.
Profiteer van verborgen functionaliteit en leer slimme oplossingen voor ogenschijnlijk ingewikkelde problemen.

5 kloeke beginnerstips voor Excel
Profiteer van verborgen functionaliteit en leer slimme oplossingen voor ogenschijnlijk ingewikkelde problemen.
Excel biedt geweldige mogelijkheden, maar veel gebruikers kennen slechts een miniem gedeelte hiervan. Met name de verborgen features maken dat er nog een wereld te winnen valt.
Wil je meerdere lijnen aan tekst in één cel kwijt? Daar is een methode voor. Of wil je de opmaak van een bepaalde grafiek hergebruiken voor een ander diagram? Misschien wil je een top 3 samenstellen met de grootste waarden? Het antwoord hierop volgt in onderstaande tips voor Excel.
(De tips zijn getest in Excel 2010. Ze kunnen ook voor eerdere versies werken, al kunnen wij dit niet garanderen.)
1. Maak meerdere lijnen tekst in één cel
Zoals je wellicht hebt gemerkt, geeft het intoetsen van de Enter-toets wellicht niet het gewenste resultaat bij het ingeven van langere teksten. Door Enter in te drukken, ga je gewoon naar de volgende cel.
Wil je wel meerdere lijnen tekst in een cel, druk dan op Alt+Enter. Op de Mac is de toetscombinatie Control+Option+Return.
2. Doe snel berekeningen met cellen
Wat doe je wanneer je snel de opgetelde waarde van twee of meerdere cellen wilt weten? In plaats van daarvoor de formule te typen, kun je met de CTRL-toets ingedrukt meerdere cellen selecteren en berekeningen laten maken. Standaard wordt de som van de geselecteerde cellen genomen. Wil je een andere berekening doen? Klik dan op de statusbalk om bijvoorbeeld te kiezen voor het gemiddelde of een telling.
3. Maak een opnieuw bruikbaar sjabloon voor grafieken
Het maken van een serie grafieken voor bijvoorbeeld een jaarlijkse rapportage betekent normaal gesproken dat je meerdere malen de opmaak voor grafieken moet definiëren. Maak je hier een sjabloon voor, dan hoef je het maar één keer te doen.
Maak om te beginnen en grafiek zoals je die wilt maken. Selecteer daarna je grafiek, ga naar het tabblad Ontwerpen en kies voor Opslaan als sjabloon. Je kunt vervolgens jouw net gemaakte grafiek kiezen bij de sjablonen. Werken met sjablonen kan behoorlijk wat tijd schelen.
4. Laat de kleur verschieten bij een bepaalde waarde
Wil je een werkblad waarin de kleuren automatisch verschieten wanneer de waarde positief of negatief wordt? Dat is mogelijk in Excel met het menu Voorwaardelijke opmaak dat je onder het tabblad Start kunt vinden. Klik hierop terwijl je de cel geselecteerd hebt die gekleurd moet worden en kies voor markeringsregels voor cellen. Door middel van de opties 'Groter dan...' of 'Kleiner Dan', kun je een cel bijvoorbeeld groen of rood kleuren wanneer het getal hoger of lager is dan nul.
5. Maak een top 3 van grootste of kleinste waarden
Met de functies 'GROOTSTE' en 'KLEINSTE' kun je in Excel snel toprangschikkingen genereren van een bepaald bereik aan gegevens. Typ in de formulebalk =GROOTSTE( met hierachter het bereik aan gegevens, gevolgd door een puntkomma met de gewenste rangschikking. Wil de op een na grootste waarde uit een het bereik B2:D14, dan wordt de formule in een nieuwe cel =GROOTSTE(B2:D14;2). Je kunt de formules binnen enkel naar de volgende cel slepen om niet steeds opnieuw dezelfde formule in te toetsen. Eventueel kun je ook de functies 'MAX' en 'MIN' gebruiken om snel de grootste of kleinste waarden op te sporen.
Reageer
Preview