Maand na maand wordt Chrome populairder. Fans van de browser roemen de simpele interface en de korte laadtijden voor pagina’s. Ook is er steeds meer enthousiasme voor de extensies van Chrome die vaak op een vernuftige manier bestaande functionaliteit uitbreiden.
Lees ook:
De 5 grote browsers doorgelicht
De onomkeerbare ondergang van Firefox
Chrome en Firefox eindelijk in 3D
Hoe weet je met duizenden beschikbare Chrome extensies welke je moet hebben? Om jou te helpen beslissen welke de beste zijn, hebben wij tien favoriete add-ons uitgekozen. Je kunt er slimmer mee surfen, gemakkelijker toegang tot Gmail of de Google Calender mee verkrijgen of eenvoudig video’s en afbeeldingen mee downloaden.
1. Google Calendar
Wil je meer uit de kalender voor Google halen? Installeer dan de Google Calendar extension. Met het extra icoontje wat je hiermee verkrijgt kun je in één muisklik je (gevulde) agenda bekijken. Ook kun je eenvoudig activiteiten toevoegen. Je kunt zelf kiezen of je alle kalenders van Google wilt laten weergeven of alleen degene waarvan je aangeeft dat je deze laat zien.
2. Gmail Checker Plus
Een andere uitstekende extensie uit de koker van Google is de Gmail Checker Plus. Hiermee weet je precies wanneer nieuwe mails in Gmail klaarstaan om gelezen te worden. Natuurlijk kun je er nog veel mee mee. Als je op het icoontje klikt, zie je jouw e-mails klaarstaan en kun je de zender aflezen, het onderwerp en de dag zien waarop het bericht is verzonden. Klik op het bericht om het in een volledig venster weer te geven of om een reply te sturen. Het is een geweldige manier om van Gmail gebruik te maken zonder naar de site te hoeven navigeren.
3. MailBrowser
Hoewel het zich meer richt op de afzenders en bijlagen, is ook MailBrowser een geweldige manier om meer uit Gmail te halen wanneer je Chrome gebruikt. Klik op het icoontje om je Gmail-contacten weer te geven. Vervolgens kun je hen aanklikken om meer informatie over hen te lezen of hun complete e-mail geschiedenis te zien. Ook kun je zie aan wie je bijlagen hebt verstuurd en welke bijlagen je hebt ontvangen.
4. GleeBox
Nee, deze uitbreiding heeft niets te maken met de populaire televisieserie. GleeBox is een slimme extensie die sterk de nadruk legt op het gebruik van het toetsenbord in plaats van de muis. Gebruik je de extensie, dan kun je bijvoorbeeld scrollen en selecteren met de toetsen. (Gebruikers van Safari en Firefox kunnen de extensie trouwens ook prima installeren.)
5. Google Quick Scroll
Een vergelijkbare plugin is Google Quick Scroll. Stel dat je naar een term zoekt waarbij slechts een gedeelte van de gevonden pagina over naar de gezochte term gaat, dan laat Quick Scroll je snel naar de passages scrollen waarin de term staat. Klik je erop in het venster wat rechtsonder in je Chrome-venster wordt weergegeven, dan spring je snel naar het resultaat.
6. Forecastfox Weather
Er is voor bijna iedere toepassing wel een Chrome uitbreiding te bedenken. Zo kun je met Forecastfox een icoontje laten plaatsen waarin de lokale temperatuur weergegeven wordt. Klik je op het vierkantje, dan krijg je een uitgebreid plaatje met de weerssituatie van dat moment in jouw dorp of stad te zien. Ga je met de muis over het icoontje heen, dan krijg je zoiets te zien als ‘Partly cloudy, 5 degrees in Rotterdam (Zuid-Holland, Netherlands)’. Helaas zijn de omschrijvingen in het Engels, maar dit zal voor de meeste mensen toch hopelijk geen probleem vormen.
7. FastestChrome
Wil je snel informatie over bepaalde onderwerpen te weten komen? Met FastestChrome krijg je snel informatie vanuit Wikipedia over geselecteerde tekst te zien. FastestChrome brengt daarnaast ook de nodige aanpassingen voor de zoekfunctie van Google met zich mee, waardoor deze sneller zou moeten gaan en kun je instellen dat links op een pagina alvast in de achtergrond geladen worden.
8. Apture Hightlights
Wie Fastest Chrome niet zo lekker vind werken, kan ook Apture Highlights proberen. Selecteer een term en klik op het icoontje dat erboven verschijnt – je ziet dan een popup met een definitie erin, foto’s, links naar video’s en afbeeldingen en zoekresultaten. Klik je op een afbeelding of video, dan krijg je deze in een volledig scherm te zien.
9. Trash Can
Per ongeluk een tabblad gesloten wat je achteraf bezien toch liever had willen bewaren omdat je de url vergeten bent? Met Trash Can kun je eerder gesloten tabbladen weer oproepen. Handig voor gebruikers die vaak veel tabbladen open hebben staan en op veel verschillende websites werken.
10. Ghostery
Wil je meer weten over het gebruik van jouw surfgegevens? Installeer dan Ghostery. Met behulp van deze tool zie je precies welke info de site die je op dat moment bezoekt over jou verzamelt. Ghostery ontdekt het ‘verborgen web’ van trackers, bugs en functionaliteit die op het eerste gezicht niet zichtbaar is. Binnen Ghostery kun je meer over bepaalde privacybedreigingen te weten komen om je daar in de toekomst zo nodig tegen te kunnen beschermen.
Reageer
Preview