Welkom op computerworld.nl!
Wist u dat u met een gratis Insider-account altijd op de hoogte blijft over al het nieuws, achtergrondartikelen, opinies, interviews en events rondom IT?
Schrijf u nu gratis in »

Over het risico van IT-rampen door menselijke fouten
Moeten we artificiële intelligentie toch omarmen?
Er is nauwelijks bewijs dat verbeterde processen, securitytraining en vooruitgang in technologie leiden tot vermindering van menselijke fouten. Het lijkt er eerder op dat het risico op techrampen toeneemt, ondanks de pogingen van de sector.

Over het risico van IT-rampen door menselijke fouten
Er is nauwelijks bewijs dat verbeterde processen, securitytraining en vooruitgang in technologie leiden tot vermindering van menselijke fouten. Het lijkt er eerder op dat het risico op techrampen toeneemt, ondanks de pogingen van de sector.
Het volledige artikel lezen?
U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd als Insider. Heeft u nog geen account? Maak dan gratis een account aan.
GRATIS
Profiteer als Insider van de volgende voordelen:
- ✓ Meer dan 250 exclusieve Insider-artikelen.
- ✓ Meer dan 1000 whitepapers
- ✓ Deel je kennis met andere Insiders
Heeft u al een account? Log dan meteen in »
We zijn nog heel ver verwijderd van een acceptable AI, hoe graag men dat ook anders zou willen zien. Waar gaat het mis?
Dat kan ik u zeer eenvoudig uitleggen. We hebben hier te maken met 2 hele eenvoudige problemen.
In 2008, of meer nog sinds, is men als een razende bezetene met één target bezig. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst. Men verzon allerlei nieuwe zaken zoals Cloud, apps, Big Data, HNW, agile, scrum, humpridum maar....gooi je uit winstbejag gedegen en weldenkende IT professionals eruit, gaat volkomen onnadenkend outsourcen, dan komt er een keer een moment van 'payback'.
En hier, mijn beste lezeres, lezer, hebben wij nu me te maken. Uiteraard hoor ik heel veel commerciele entiteiten roepen dat dit niet zo is, dat diezelfde commerciele entiteiten klaarblijkellijk hun klanten veel hebben laten betalen voor diensten tot dan toe geleverd....Als je professionals, die door en na kunnen denken snel gaat vervangen door die nietswetende, nietskostende, oh zo loyale stagiair, dan kom je hier uiteindelijk op uit.
Natuurlijk zijn er niet zoveel bestuurders en IT managers die dit aan de bestuurs of MT tafel willen of durven erkennen.
Probleem twee
Heeft u wel eens gehoord van de wetmatigheden waar materie IT aan is onderwordpen? Neen natuurlijk niet. + 80% van de huidige IT professionals en +98% van de IT gebruikers hebben hier nog nooit van gehoord. enig idee wat daar de logische gevolgen van zullen zijn?
Dat hoed ik u niet uit te leggen mijn beste lezeres, lezer, want we kunnen hele lijsten oplepepen. Van Digid tot C2000, Diginotar, ING, ABNAmro, Rabobank, 112, complete migratie trajecten en projecten bij overheden die in meer dan 90% gewoon volkomen de mist in gaan.
Cummulatief hebben wij het hier over een miljardenschade. De onderliggende oorzaak? Gewon niet weten aan welke wetmatigheden IT als vehikel is onderworpen, er dus geen rekening mee houdend en geen enkel opleidingsinstituut, die IT professionals opleiden, die hier kennis van draagt. Renminste, ik kom ze niet tegen.
Natuurlijk zijn IT professionals van dit moment welwillend, misschien zelfs cracks in hun discipline. Waar je hen niet op zal kunnen betrappen zijn de wetmatigheden avn vehikel IT, IT ketenkennis en ervaring, ook niet de gebruikers dus.... den wij natuurlijk met zijn allen aan agile, scrum, humtidum en lean aan der bunte Illustrierte.
Van het bedrijfsleven kan het me overigens niet zoveel schelen. Ik hoef namelijk hun rekeningen niet te betalen. Van de overheid vind ik dat een heel ander ding. Daar zal ik namelijk, u overigens ook natuurlijk, bijste lezeres, lezer, heel VOC, gelegaliseerd afgeperst om miljarden falen te moeten blijven betalen.
Had ik u overigens al verteld dat IT als middel 100% voorspelbaar was? Oh.
Ik maak vaak de vergelijking met een timmerman die alleen nog weet hoe met een cirkelzaag om te gaan en niet meer weet hoe hij een goede houtverbinding moet maken.
Veel van de onderliggende vakkennis die nodig is om te berijpen waarom iets werkt is vaak niet meer aanwezig. Daardoor is er geen zelfreflectie meer op datgene wat men produceert. Vroege tekenen van falen worden daardoor niet meer onderkend.
Wel eens naar de geproduceerde computercode gekeken die er wordt geproduceerd wanneer je een aantal componenten bij elkaar hebt gelikt?
Deze week op televisie nog gezien hoe desastreus dat doorwerkt in de medische zorg. Als het niet op de foto te zien is zal het wel tussen de oren zitten. En anders weet de arts het helaas ook niet.
Reageer
Preview