Volgens Frans-Paul van der Putten, China-expert bij instituut Clingendael, is het voorlopig niet mogelijk voor de Chinese overheid om Amerikaanse technologie voortaan te weren. De Chinezen hebben simpelweg geen goede vervangende zware server- of databasetechnologie. "Maar mogelijk kiezen ze wel een technologie of Amerikaans bedrijf uit om als voorbeeld te stellen", meent hij.
De Chinese overheid heeft in de afgelopen weken diverse malen en op verschillende manieren Amerikaanse technologiebedrijven beschuldigd van het mogelijk maken van spionage via hun producten. Zoals bekend wil de Chinese overheid geen Windows 8 gebruiken in de eigen gelederen, heeft het ook Cisco en Oracle impliciet beschuldigd van het mogelijk maken van spionage via hun producten en worden banken naar verluidt gesommeerd af te stappen van de serverproducten van IBM.
China heeft nog jarenlange achterstand
Volgens de Clingendael-specialist duurt het nog jaren voordat de Chinezen hun technologische achterstand, vooral in high-tech, hebben goedgemaakt op de Verenigde Staten. Daardoor is met name op het gebied van zware bedrijfsapplicaties en -hardware nog geen kans om dat uit het land te bannen. Oracle en IBM hoeven zich dan ook daarover geen zorgen te maken. China is wel bezig met een eigen alternatief voor een besturingssysteem.
Van der Putten zette de achtergronden van de huidige Chinese handelswijze uiteen tijdens een keynote op het evenement Black Hat Sessies XII van Madison Ghurka. De beschuldigingen van de Amerikanen dat de Chinezen zich schuldig maken aan (bedrijfs)spionage noemt hij aannemelijk, maar zetten daar wel kanttekeningen bij. Ten eerste vindt hij de bewijzen nog weinig substantieel en ten tweede: de Verenigde Staten doet naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde.
Groot wantrouwen tegen Westerse wereld
De Chinezen handelen grotendeels begrijpelijk vanuit hun cultuur, wereldbeeld en wereldpositie, zegt Van der Putten. Er heerst groot wantrouwen in China ten opzichte van de (Westerse) buitenwereld. Het inwinnen van inlichtingen, halen van informatie bij tegenstanders, is een logische stap in de (buitenland)politiek van het land. Overigens wordt al in het boek Kunst van het Oorlogvoeren van Sun Tzu (plm 500 voor Christus) als belangrijkste eigenschap van een generaal genoemd het kennen van de tegenstander door het inwinnen van informatie onder meer via spionage.
Binnen die tactiek is China vooral bezig met het plannen van elektronische oorlogsvoering waarbij twee prioriteiten gelden: het kunnen verstoren van de aanvoerlijnen van de Amerikanen in geval van oorlog en het ondermijnen van de Taiwanese moraal. Verder zoeken de Chinezen in het buitenland naar defensietechnologie en wordt er via bedrijfsspionage technologie binnengehaald.
Economische groei gestoeld op technologie
"De economische groei is voornamelijk gestoeld op technologie, en ook de partijpolitiek draait dus juist daarom", zegt Van der Putten. Daarom wordt er vanuit de staat veel steun gegeven aan Chinese bedrijven. En als Amerikaanse bedrijven daarover een klacht indienen bij de wereldhandelsorganisatie OESO worden ze flink te pakken genomen. "Dergelijke Amerikaanse bedrijven worden doelwit in een langdurige cyberaanval", zegt Van der Putten. "Uiteindelijk willen de Chinezen daarmee bereiken dat andere bedrijven voortaan wel uitkijken om te klagen bij de OESO."
Geen van beide is een technologie die lange ontwikkeltijd vergt en die gezien de hoge mate van technologische ontwikkeling, nu reeds uitgevoerd kan worden door China. Een zware server bouwen is geen groot probleem, al heeft china nu geen specifieke productlijnen op dat gebied.
Database technologie is voorhanden in vrije formaten dus ook daar geen probleem.
Kortom, de stelling lijkt me onzin.
Reageer
Preview