Omdat voor veel organisaties de stap naar een compleet gevirtualiseerde omgeving nog als te complex wordt ervaren, durven veel IT-managers de stap nog niet te wagen. Met name vraagtekens rond de beveiliging en het gebrek aan expertise en kennis binnen organisaties speelt de virtualisatietrend parten. Ook het gemis aan gestroomlijnde processen, beleidsregels en standaarden, alsmede het niveau van ondersteuning van leveranciers wordt als belemmering ervaren.
De extra privileges die hypervisors met zich meebrengen, zijn voor veel IT-beslissers reden tot kopzorgen. 73 procent verwacht dat deze privileges van bevoorrechte gebruikers de kans op storingen verhogen. Slechts de helft van de ondervraagde organisaties heeft maatregelen genomen om deze risico’s in te dammen.
Teveel beveiligingsactiviteiten berusten volgens het onderzoek nog op handmatige processen die worden uitgevoerd zonder ondersteunende technologie. Daarmee wordt de veiligheid van organisaties in gevaar gebracht, zo waarschuwt CA. Zou de beschikbare technologie beter worden toegepast, dan “kunnen IT-organisaties de risico’s van virtualisatiebeveiliging beter beheersen en uiteindelijk de voordelen van virtualisatie beter benutten”, zegt Henk van der Heijden, VP Security bij CA.
Grotere organisaties blijven achter met virtualiseren
Voor veel van de 335 organisaties die analistenbureau KuppingerCole in opdracht van CA ondervroeg is virtualisatie nog geen uitgemaakte zaak. Slechts 34 procent heeft virtualisatietechnologie toegepast in meer dan 50 procent van de servers. Daarbij zijn het opvallend genoeg vooral kleinere organisaties met een hoog virtualisatie-ratio.
Als reden om voor een virtualisatie-oplossing te kiezen noemt 91 procent de toename van operationele efficiency. Kostenbesparing (82,4 procent) en voorbereiding voor cloud IT (54 procent) worden daarna als argument aangedragen. Redenen die te maken hebben met Green IT en duurzaamheid zijn onderaan de motivatielijst terug te vinden.
Data-lawine blijft een heet hangijzer
Uit het onderzoek (pdf) blijkt verder dat 81 procent van de geënquêteerden data-wildgroei als ‘belangrijk’ of ‘zeer belangrijk’ noemt. Preventie van gegevensverlies (DLP) zou een effectieve manier kunnen zijn om de risico’s van data-wildgroei te beperken, maar slechts 38 procent maakt gebruik van DLP.
Reageer
Preview