
De cloud draait niet zonder open-source
Veel SaaS-software zou niet kunnen bestaan zonder open-source. Volgens KPMG's onderzoeker Mike Chung wordt het belang ervan onderschat.
Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar veel onderdelen van cloud bestaan uit open-source software. Waarom is het zo belangrijk dat grote delen van de cloudstack ook in de toekomst toegankelijke code kennen?

De cloud draait niet zonder open-source
Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar veel onderdelen van cloud bestaan uit open-source software. Waarom is het zo belangrijk dat grote delen van de cloudstack ook in de toekomst toegankelijke code kennen?
“Open-source heeft de cloud voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt .Veel oplossingen van leveranciers zouden niet kunnen bestaan zonder open-source”, stelt Mike Chung. Hij doet voor KPMG onderzoek naar cloud computing en de rol van vrije en open-source software.
Chung stelt voor om nog eens goed naar de opbouw van het wereldwijde web te kijken. “Een heel groot deel van internet bestaat uit zowel open standaarden, zoals bijvoorbeeld TCP/IP en HTTP als ondersteunende open-source software, zoals Apache, JBoss en Tomcat. Zonder open-source zou ook cloud in de huidige vorm niet kunnen bestaan.”
Veel gesloten proprietary software die in de cloud als SaaS of PaaS wordt aangeboden, heeft zijn oorsprong in de open-source gemeenschap liggen of hebben onderdelen van open-source, vertelt Chung. “De leveranciers die de grote vier van cloud computing worden genoemd, Microsoft, Google, Amazon en Salesforce.com, maken in zekere zin allemaal gebruik van open-source. Microsoft doet daar wat geheimzinnig over, maar er is geen bedrijf ter wereld wat zoveel Linux-servers heeft staan als Google." Hij constateert dat door beveiliging en juridische afdichting diezelfde open-source (helaas) closed source wordt.
Eis nummer 1: veiligheid
Beveiliging vormt een van de troeven van initiatieven die open-source blijven en het hierdoor moeten opnemen tegen (traditionele) proprietary software. Chung trekt de vergelijking tussen de grote rivalen op het gebied van besturingssystemen. “Linux is relatief gezien vele malen veiliger dan Windows, waar het aantal lekken per versie in de tienduizenden loopt”, legt hij uit. “Je ziet dat ook terug in de bankenwereld. Servers van belangrijke applicaties bij banken draaien op Linux. Waarom doen ze dat? Dat doen ze omdat het veilig is én omdat ze nog enige controle hebben. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse overheid. Waar draaien die belangrijke applicaties op? Op open-source. Tien tot vijftien procent van de servers bij de Nederlandse overheid draait met name voor kritieke toepassingen open-source. Niet alleen omdat het goedkoper is, maar het is veiliger.”
“We zijn er bij KPMG dikwijls verbaasd over dat veel open-source verdomd goed in elkaar zit. Je ziet dat bij goede communities mensen er met passie aan werken. Vaak gaat het om mengelingen van professionals en liefhebbers”, constateert Chung. “Er komt vaak hele goede software uit met, niet onbelangrijk, goede beveiliging. En laat het juist veiligheid zijn waarom 80 procent van de bedrijven die niet in de cloud zit dit als reden aanvoeren.”
Integratie in de cloud moet beter
Dat cloud in sommige sectoren – denk aan de financiële wereld – nog geen doorslaand succes is, is naast beveiliging ook te wijten aan het gebrek aan integratie, vindt Chung. “Het is vaak een crime om closed-source producten aan elkaar te knopen. Met open-source gaat het veel beter dan met twee closed-source producten.” Doordat open-source veelvuldig gebruik maakt van open API’s, gaat dit per definitie al gemakkelijker, zegt de manager.
Volgens Chung is cloud een van de weinige initiatieven uit de IT die met succes de vertaalslag naar de business heeft weten te maken. Het betalen voor gebruikprincipe spreekt hen aan. “Heel veel IT-iniatieven uit het verleden werken niet omdat ze voor de business te ingewikkeld of omslachtig zijn, denk maar aan SOA, BPM en BI. Cloud is voor bedrijven wel makkelijk te begrijpen. Bijna iedereen gebruikt Gmail en Hotmail.” Dit gegeven maakt cloud niet alleen populair, maar ook kwetsbaar. “Ik ken zoveel mensen met een Gmail-account. Stel je voor dat die software niet goed zou zijn geschreven. Stel er zit één grote fout in, dan heeft iedereen daar last van. Je merkt zoiets meteen. Het belang van goed geschreven software wordt daardoor steeds belangrijker.”
Licenties, een wereld van verschil
Wat is nu de kracht van open-source vergeleken met closed-source? Het grote verschil zit ‘m in het servicemodel, legt Chung uit. Je betaalt voor ondersteuning bij een Ubuntu of Red Hat, maar dat is een fractie wat je betaalt aan licenties én ondersteuning én verplichte certificering bij bijvoorbeeld Microsoft of SAP. “Dit gaat straks verdwijnen in de cloud. Cloud gaat erom dat straks één softwareproduct niet meer voor één bedrijf is, maar voor meerdere bedrijven. Er zullen daarom minder software-installaties zijn”, voorspelt Chung.
Reageer
Preview