
Cloud computing doolt nog rond
Dankzij cloud is software en opslag niet langer gebonden aan een on-premise situatie. Een groot voordeel, maar afnemers zien vooral nadelen.
Dankzij de cloud is software en opslag niet langer gebonden aan een on-premise situatie. Of het nu een in een hip jasje gestoken term voor het welbekende internet is of niet, leveranciers schreeuwen de voordelen van de daken. Schaalbaarheid, flexibiliteit, kostenreducering en mobiliteit zijn de door voorstanders meest genoemde. Toch blijft 'beveiliging' het meest besprokene aspect.

Cloud computing doolt nog rond
Dankzij de cloud is software en opslag niet langer gebonden aan een on-premise situatie. Of het nu een in een hip jasje gestoken term voor het welbekende internet is of niet, leveranciers schreeuwen de voordelen van de daken. Schaalbaarheid, flexibiliteit, kostenreducering en mobiliteit zijn de door voorstanders meest genoemde. Toch blijft 'beveiliging' het meest besprokene aspect.
In een blogpost van analist John Pescatore wordt op een pijnlijke manier duidelijk waar de klanten van Gartner werkelijk mee zitten wanneer het over cloud computing gaat. De meest gestelde vragen aan het onderzoeksbureau laten zien dat de kwesties rond cloud computing niet worden gedreven door wensen vanuit de business, maar voortkomen uit mythes rond de beveiliging van cloud. Vragen als “Hoe maak je een virtueel datacentrum veilig?”, “Kun je Google en Microsoft BPOS op een verantwoorde manier als vervanger voor Office en Exchange inzetten?”, en “Hoe ga ik om met medewerkers die gratis online backup-diensten willen gebruiken?” leven volgens Pescatore het sterkst bij (potentiële) cloudafnemers.
Vragen over werkelijk gebruik van de cloud, namelijk over het hoe en waarom van het onderbrengen van processen en opslag bij een leverancier van een online infrastructuur, komen pas op plaats 5 als het gaat om meest gestelde vragen. Daarmee lijkt het erop alsof de afnemers de beveiligingsbezwaren zwaarder laten wegen dan de voordelen. Over die gepropageerde voordelen hoor je aan de kant van de afnemers vrijwel niemand. Het laat zien dat bedrijven via de SaaS-route stukje bij beetje naar de cloud bewegen en niet stante pede durven kiezen voor een IaaS-oplossing.
SaaS is van alle smaken cloud de soort die het sterkst in opkomst is. Niet gek wanneer je bedenkt dat dit ook de smalste, minst rigoureuze vorm van cloud computing is. SaaS wint aan populariteit door het gebrek of tekortkoming van in-house IT-bronnen, geven afnemers aan. Bedrijven nemen een nieuwe applicatie af als SaaS omdat dit, zeker op korte termijn, vele malen goedkoper is dan een investering in een uitbreiding van of een nieuwe IT-omgeving.
Net als bij cloud computing in het algemeen is ook bij SaaS beveiliging een gevoelig punt geweest. Volgens SalesForce.com manager Aden Forrest was het indertijd zelfs obstakel nummer één. Tegenwoordig zijn veel aanbieders ISO-27001 gecertificeerd en worden de grote leveranciers van SaaS over het algemeen als veilig beschouwd.
Cloud computing weet, als je alle officiële cijfers mag geloven, zijn draai nog niet te vinden. Hulpmotor SaaS is al vele jaren terug gestart en loopt inmiddels lekker, maar heeft de grote machine nog niet ver vooruit gebracht. Bij de grote leveranciers van IaaS en PaaS-oplossingen hangt alles ervan af in hoeverre ze de veiligheidsvraagstukken kunnen oplossen. Je mag hopen dat ze dit, zoals ze zelf zeggen, al gedaan hebben, maar de doelgroep is nog allerminst overtuigd.
SaaS zal (ook volgens Gartner) in de toekomst niet toereikend blijken, deels door de beperkingen van het model. IaaS is wat dat betreft veel completer. Maar voordat het bedrijfsleven IaaS – dat toch alles in zich heeft om te slagen – in de armen zal sluiten, moet cloud computing het dogma ‘potentieel onveilig’ van zich af schudden. Dat kan om te beginnen door transparant te zijn en te werken aan succesverhalen. Als dit niet gebeurt, zullen de vooroordelen – terecht – nog lang door blijven etteren.
Als bedrijf wil ik vooral weten waarom het voor mij werkt, niet zozeer wat de voordelen van de technologie zijn. Ook bij een auto is het belangrijk of 'ie zuinig is en als het moet hard kan rijden, maar het gaat er in essentie om of je er veilig mee van A naar B komt. Dat laatste is bij cloud nog vaak te onduidelijk en onzeker.
Reageer
Preview