Trouwens, je hebt wel wat beters te doen, zoals je bezighouden met netwerkbeveiliging en malware en spam.
Maar wat als je al die problemen nou eens kon afschuiven op de iPad?
Waar komen de meeste internet-gerelateerde problemen vandaan? Gebruikers. Gebruikers die doen wat gebruikers nu eenmaal doen op het internet, om precies te zijn. Ze gaan naar gevaarlijke websites. Ze klikken waar ze dat beter kunnen laten. Ze vullen hun bedrijfs-pc’s met virussen en wormen en spam, en video’s vol schattige poesjes en MP3’s waar je liever niet met Brein over in discussie wilt.
Waarom laat je dat allemaal gebeuren? Omdat vele jaren geleden geleden, toen het Wereld Wijde Web nog fris en fruitig was, kantoorcomputers de enige apparaten waren waarop je gebruikers een snelle internetverbinding hadden. Die gebruikers van het internet af houden was de moeite niet waard: ze vonden toch wel een manier om op een of andere wijze jouw maatregelen te omzeilen. En bij hun managers hoefde je ook niet aan te kloppen, want die gebruikten het web zelf ook al voor allerlei persoonlijke doeleinden.
Dus de gebruikers konden surfen en shoppen en video’s streamen, en IT deed zijn best om ze bij te houden: spamfilters uitrollen, whitelists opbouwen, malware blokkeren en worstelen met een schier eindeloze stroom tickets voor problemen die eigenlijk allemaal niet nodig waren geweest. En dat allemaal omdat surfen voor persoonlijke doeleinden een soort nieuwe bonus in de arbeidsvoorwaarden is geworden.
En daar verschijnt plots de iPad.
Hij is klein. Hij is licht. Hij heeft een groot, helder kleurenscherm. Hij heeft WiFi en 3G, dus hij biedt netwerkverbindingen die minstens zo snel zijn als die van de kantoorcomputers.
Het zou wel eens het perfecte persoonlijke surfapparaat voor het web kunnen zijn. (En zelfs als dat niet zo is, kun je er op wachten dat er een vloedgolf aan iPad-imitaties aankomt die op hun beurt Apple weer gaan dwingen zaken als multitasking en een camera toe te voegen).
Heeft de iPad een plaats in de onderneming? Jazeker: als een persoonlijk internet surfapparaat.
De vraag is niet of we de iPad moeten ondersteunen met onze zakelijke applicaties. Nee, we moeten juist uitzoeken hoe we al dat niet-zakelijke gebruikersspul van de pc’s af krijgen en naar die iPad kunnen sturen.
Denk je eens in: wat zou het kosten om een apart WiFi-netwerk op te zetten waar alle gebruikers in alle kantoren hun persoonlijke surfgedrag op kunnen botvieren? Een paar goedkope accesspoints, net voldoende beveiliging, en misschien hier en daar wat extra kabels.
En vraag je nu eens af hoeveel je zou besparen als je al die niet-werkgerelateerde gebruikersellende zou overzetten van je bedrijfsnetwerk naar dat aparte gebruikersnet. Je zou eindelijk de pc-verbindingen keihard kunnen dichttimmeren. Je zou je netwerkbeheer dramatisch vereenvoudigen, en de bandbreedte die je nodig hebt zou waarschijnlijk nog flink krimpen ook.
Gebruikers zouden nog steeds hun gratis snelle-netwerkbonus hebben – alleen dan niet meer op hun bedrijfs-pc’s.
Je zou eindelijk de regels kunnen afdwingen waar je al zo lang van droomt, zoals “geen persoonlijke e-mail”, “geen streaming video”, “niet klikken op onbekende websites” – in elk geval op de bedrijfs-pc’s. En als een gebruiker zijn iPad vol laat lopen met spam, of een flinke virusinfectie oploopt, dan is dat zijn probleem. Als hij beslag legt op een enorme hoeveelheid bandbreedte, dan kunnen zijn medegebruikers hem, eh, daarop aanspreken – en niet jij.
Bijna alle juridische en HR-problemen die komen kijken bij het persoonlijke gebruik van kantoor-pc’s kunnen het raam uit. Porno, muziekpiraterij, illegale software en ongewenste emails komen plots allemaal voor eigen rekening van de gebruiker – IT heeft er geen omkijken meer naar.
Zie je wel? We kunnen al die problemen écht afschuiven op de iPad!
Want laten we nou eerlijk zijn: gebruikers hebben hun kantoor-pc’s niet nodig voor persoonlijk internetgebruik. Laten ze daar lekker hun eigen apparaten voor gebruiken: hun smartphones, BlackBerry’s, netbooks en, natuurlijk, tablets.
En misschien ontdekken we dan eindelijk ook waar die hele iPad nou eigenlijk goed voor is: voor een beter en aanzienlijk eenvoudiger leven in de IT.
Reageer
Preview