
Nieuw tapbeleid Justitie 'aanval op onze grondrechten'
Minister Van der Steur moet zich tegenover Tweede Kamer verantwoorden.
Dat politie en Justitie tegenwoordig in één moeite telefoon én internet laten aftappen gaat de perken te buiten, vindt een verbolgen SP. De partij eist tekst en uitleg.

Nieuw tapbeleid Justitie 'aanval op onze grondrechten'
Dat politie en Justitie tegenwoordig in één moeite telefoon én internet laten aftappen gaat de perken te buiten, vindt een verbolgen SP. De partij eist tekst en uitleg.
Sinds begin 2014 is er geen sprake meer van aparte taps op telefonie of internet, maar wordt al dit verkeer met één tapbevel onderschept. Dat bleek recent uit een summiere rapportage van Justitie, die Computerworld opduikelde.
"Sinds de invoering van de nieuwe interceptiestandaard wordt, zowel technisch als procedureel, geen onderscheid meer gemaakt tussen een telefoontap en een internettap. Het onderscheid in de tellingen komt hiermee te vervallen."
Minachting grondrechten
Dit beleid kan op twee fronten niet door de beugel, reageert de SP op de kwestie. "Het is niet proportioneel en legitiem om altijd ook internetverkeer af te tappen. In Nederland wordt al heel veel getapt, nu wordt het ook nog met de Franse slag gedaan. Dit is een aanval op onze grondrechten," aldus SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen tegenover Computerworld.
Dat een verdachte wordt getapt is één ding, maar vaak wordt dit uitgebreid tot een brede kring van familie, vrienden en relaties. Met het automatisch onderscheppen van IP-verkeer wordt deze ongewenste bijvangst exponentieel groter. Gesthuizen: "De rillingen lopen over mijn rug als ik besef hoeveel extreem privacygevoelige data van onschuldige mensen dan wordt verzameld."
Rookgordijn
Ten tweede leidt de nieuwe 'interceptiestandaard' er toe dat de Kamer, die jarenlang aandrong op transparantie, ineens minder inzicht krijgt in tappraktijken in plaats van meer. De SP roept dan ook minister Van de Steur van Veiligheid & Justitie op het matje, middels Kamervragen, meldt Gesthuizen.
De bewindsman moet uitleggen waarom tot deze meer ingrijpende opsporingsmethoden is overgegaan en of privacywaakhond CBP hier naar gekeken heeft. "Ik ben hier verbolgen over. Dit ondermijnt het vertrouwen in de overheid. Het is typisch een geval van 1 stap vooruit, 2 achteruit," aldus het Kamerlid.
UPDATE: Het Ministerie van Veiligheid & Justitie laat weten dat er 'juridisch en wettelijk' niets is veranderd. Dat nu automatisch naast telefonie ook IP-verkeer wordt afgetapt is een uitvloeisel van de opkomst van de smartphone, verklaart de woordvoerster de nieuwe 'interceptiestandaard'.
Met die 2843, ben ik het met u eens mevrouw of mijnheer Foxcave1
Niet met uw kijk en slechte informatie i.v.m. tappen.
Ik werkte in Amsterdam bij de politie en daarvan 14 jaar bij de recherche, waarvan de laatste 7 jaar bij moordzaken. Er zijn heel veel zaken opgelost en zijn tot een veroordeling gekomen. Belachelijke lage straffen, maar ja daar hebben u en ik voor gekozen ;+)
En hoe vaak zijn er mensen afgeluisterd die NIETS met betreffende zaken te maken hebben gehad, maar dus wel met het hele hebben en houwen gevolgd worden.
Het aftappen van internet verbindingen komt gevaarlijk dicht bij het hinderen in vrijheid van menings uiting...
Eigenlijk is momenteel heel Nederland verdacht alleen het is ze nog niet goed uitgelegd.
En nu de AIVD etc. meer bevoegdheden lijken te gaan krijgen is het niet meer de vraag of George Orwell (1984) ooit gelijk zou krijgen. Zijn boek is als handleiding gebruikt.
Het gaat verder dan alleen internet tappen, hoeveel mensen weten dat er op ELKE afdruk van een kleuren kopier/printer in gele stippen een patroon staat die minimaal vertelt welke printer (incl serienummer) en wanneer het afgedrukt is? (dat is al jaren het geval overigens..) maar met printers aan het internet zijn ze natuurlijk ook makkelijker te vinden. Evenals alle info die op kassabonnen wordt vastgelegd, waarbij de kassabonnen gelijk het backoffice systeem in gaan om later nog eens terug te lezen etc.)
ANPR lezers langs de wegen, OV chipkaart voor de OV reiziger.
Alle betalingen via PIN zodat ook op die manier tijdestippen, lokaties en uitgave patronen, vastgelegd worden.
Kortom we leven in een surveillance maatsschappij die veel verder gaat dan dat het in de DDR of Roemenie ooit was. Ik geloof niet dat er hier demonstraties waren waarbij geroepen werd wij willen ook onze Honecker of CeauSescu als leider.
Ondanks al deze privacy schendende idioterie lees je dan vanmorgen dit in de krant.
"2843 veroordeelden zitten niet in de cel"
Direct de geldkraan dicht richting dit soort grappen, er is in Nederland nog NOOIT een veroordeling geweest op basis van informatie verkregen door aftappen.
Veroordelingen vinden inderdaad nooit plaats op basis van verkregen informatie, maar op basis van wettig en overtuigend bewijs. Dat is een subtiel verschil.
Overigens is het niet in de cel zitten van veroordelen een totaal ander issue. Heeft hier geen enkele relatie mee
Reageer
Preview