Stevent Nederland af op een duopolie van telecomnetwerken? Toezichthouder ACM keurt niet alleen de fusie tussen Ziggo en UPC goed, ook mag de nieuwe reus monopolist worden op het eigen netwerk. Openstelling van de kabel is te ingewikkeld, concludeert de waakhond, terecht of onterecht. KPN moet echter wel zijn netwerken openhouden. Als douceurtje mag de telco de glasvezelboer Reggefiber wel helemaal inlijven, wat nu direct is gebeurd.
Scheve markt
De recente ontwikkelingen roepen de vraag op of er wel voldoende concurrentie overblijft en of een dichte kabelmarkt en een open koper- en glasvezelmarkt niet tot scheve situaties leidt. Niet voor niets wil het kabinet de kabel alsnog openbreken, al stelt het er meteen bij dat daarvoor hervorming van Europese regels noodzakelijk is.
Opmerkelijk is wel dat de Belgische waakhond én rechter verplichte openstelling van kabelaar Telenet niet in strijd achten met nationale en Europese regels.
Cogas-casus
Hoe zit het nu met de keuze en de concurrentie in Nederland? Een interessante casus doet zich momenteel voor in Twente. Netwerkbeheerder Cogas wil het coaxnetwerk geheel verglazen, met onverwachte consequenties. Ziggo, die tot nog toe het alleenrecht had op de Cogas-kabel, ziet het plan niet zitten en verlaat het gebied. Met als gevolg dat de huidige Ziggo-klanten daar gedwongen moeten overstappen. Keus is er niet, het wordt Caiway, dat alleen een duurder alles-in-één pakket aanbiedt.
Maar heel lang duurt de impasse niet. Ook Fiber duikt op en niet veel later start zelfs een burgerinitiatief, Twente Kiest Zelf. Door collectief de vraag te bundelen, hoopt deze club op scherpe prijzen en meer opties.
De situatie in Twente is niet representatief voor Nederland, wel illustratief is het feit dat er meteen meerdere providers in het gat springen. Conclusie: nee, de situatie is niet optimaal en verdere consolidatie kan de open markt ondermijnen.
Duopolie in VS
Aan de andere kant: van een echt duopolie is gelukkig geen sprake, met dank aan de nog steeds vitale concurrentie op koper en glas. Wie wil bestuderen hoe een duopolie functioneert, kijkt naar de vaste netwerken in de VS. Daar verdelen de telco's en kabelaars elke regionale markt, zijn beide netwerken gesloten.
Niet voor niets constateert luis-in-de-pelsprovider Sonic: netneutraliteit en het gebrek daaraan is slechts een symptoom van het onderliggende probleem, namelijk gebrek aan concurrentie op de internettoegangsmarkt. Daar lijkt in Nederland voorlopig geen sprake van, ook niet na de nieuwste ontwikkelingen. Maar door de dichte kabel kan wel een fundamenteel scheve situatie ontstaan. En daar is netneutraliteit, hoe belangrijk ook, inderdaad geen oplossing voor.
nog harder filteren dus.
Reageer
Preview