De nieuwe strategie betekent overigens niet dat alles nu pais en vree is tussen Microsoft in Google. Zo benadrukte Microsoft-topman Terry Myerson deze week nog dat het bedrijf ervoor zorgt dat apparaten bijgewerkt zijn met de nieuwste updates voor bedrijven en sneert in een blogpost dat Google 'weigert om verantwoordelijkheid te nemen voor het updaten van apparaten'.
Minst kwade optie
De strategie om Android te omarmen is dan ook allesbehalve liefdadigheid of respect voor het concurrerende mobiele platform. Microsoft heeft op het mobiele vlak eigenlijk twee opties om door te stoten met een mobiel besturingssysteem en ze zijn alle twee onaantrekkelijk. De huidige strategie zou wel eens simpelweg de minst kwade optie kunnen zijn.
Het verontrustende van deze aanpak om apps te porten naar het eigen platform is dat hij wordt omarmd door volledige nieuwkomers (SailFish, Tizen) of juist stervende besturingssystemen (Symbian, BlackBerry). Windows Phone is nou niet bepaald een nieuwkomer en de strategie doet dan ook een beetje denken op de wanhoopszetten die Nokia deed in 2010 om het wankelende besturingssysteem Symbian nieuw leven in te blazen.
Symbian faalde met cross-platform
Jaren geleden tuitte Nokia de loftrompet over ontwikkelplatform Qt als de redding van mobiele development. Met de filosofie write once, compile everywhere zouden ontwikkelaars zich niet meer van tevoren vast hoeven te leggen op schrijven in Java of Objective C en één mobiel platform.
Symbian was door een lakse reactie van Nokia op nieuwe mobiele besturingssystemen ver achterop geraakt en ontwikkelaars deden het in 2010 en verder vooral met iOS en Android. Nokia kreeg dit ook door en dumpte Symbian om een deal te sluiten met Microsoft voor het gebruik van Phone 7 (nu Windows Phone). Qt werd een jaar later van de hand gedaan. Cross-platform-development heeft zeker zijn aanhangers, maar menig ontwikkelaar blijft liever bij de taal of toolkit die hij of zij gewend is.
Apps ombouwen in plaats van opbouwen
Microsoft heeft van Nokia's geworstel geleerd en doet het net wat anders door niet aan het begin van het ontwikkeltraject te gaan zitten. De realiteit is natuurlijk dat veel developers zich allang hebben toegelegd op specifieke tooling en één platform. Het is voor hen veel aantrekkelijker om apps te porten naar een ander platform, dan om ze van de grond af aan op te bouwen in een cross-platform-tool, zoals Nokia nog beoogde met Qt.
Een van de kritiekpunten die we van een aantal ontwikkelaars op Microsoft-congres Build hoorden op de nieuwe cross-platformstrategie is dat het Windows juist nóg minder aantrekkelijk maakt voor ontwikkelaars. Waarom zou je immers iets gaan bouwen voor Windows 10 als je net zo goed een native Android-app kunt schrijven om die vervolgens te porten naar Windows via de o zo makkelijke ombouwtool?
Duw naar irrelevantie
Maar het alternatief is dat Microsoft stug doorgaat met de mobiele strategie die Steve Ballmer inzette van 'Windows first'. Dat heeft het bedrijf de laatste tien jaar geprobeerd en het heeft Windows op mobiel gebied bijna de irrelevantie ingeduwd. Aan de andere kant is het omarmen van alle platforms ook niet zonder gevaar:
Ontwikkelaars kunnen het platform helemaal links laten liggen en dat dwingt Microsoft vervolgens om energie te steken in het zover krijgen van developers om toch iets te gaan porten. Bovendien moet het samen blijven spelen met Google en Apple, om te voorkomen dat die een stokje steken voor het porten van apps.
'Windows first' vs. 'Mobile first'
Dat betekent dat Microsoft opeens afhankelijk wordt van de grillen van zijn mobiele rivalen. Dus als het aankomt op de keus tussen vasthouden aan 'Windows first' of vol te gaan voor 'mobile first', is het duidelijk dat beide strategieën niet ideaal zijn. De aanpak van Nadella's Microsoft om Android- en iOS-apps te omarmen past overigens perfect past in het mobile first, cloud first-mantra van de CEO en het is misschien wel de enige vatbare koers voor het bedrijf.
2 dagen later, 0 reacties....
het voorspelt geen goeds voor windows op de mobiel....
Reageer
Preview