
RIM kan beter stoppen met BlackBerry
Misschien moet RIM eieren voor zijn geld kiezen en alleen gaan doen waar ze goed in zijn. Stoppen met hardware dus.
De imagoschade die RIM heeft opgelopen door de storing is zo groot, dat deze bij lange na niet gecompenseerd kan worden door een stel gratis apps. Misschien moet RIM eieren voor zijn geld kiezen en alleen gaan doen waar ze goed in zijn.

RIM kan beter stoppen met BlackBerry
De imagoschade die RIM heeft opgelopen door de storing is zo groot, dat deze bij lange na niet gecompenseerd kan worden door een stel gratis apps. Misschien moet RIM eieren voor zijn geld kiezen en alleen gaan doen waar ze goed in zijn.
Na de grote storing van vorige week waarbij miljoenen BlackBerry-gebruikers zonder internet zaten, kon fabrikant Research in Motion (RIM) niet anders dan gebruikers enige compensatie bieden voor het ongemak. Het was immers de schuld van de eigen servers van RIM dat de BlackBerry Internet Service (BIS) niet functioneerde waardoor ook apps als het populaire Ping niet langer werkten. RIM liet maandag weten met twaalf apps te komen die gebruikers tijdelijk gratis kunnen downloaden. Maar is dit genoeg? Veel gebruikers vinden van niet en ook de Nederlandse politiek bemoeit zich met de kwestie. Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) stelt dat de aangeboden compensatie van de BlackBerry-maker onvoldoende is en wil dat Verhagen zich sterk gaat maken voor een betere tegemoetkoming. "BlackBerry staat niet bepaald bekend om zijn grote hoeveelheid handige apps", stelt Van Dam. Uit een rondgang van Nu.nl blijkt dat Van Dam gesteund wordt door andere partijen.
De grote vraag is: hoeveel compensatie zouden gebruikers moeten krijgen? Moet iedereen, ongeacht of hij die dagen wel of niet online wilde gaan, hetzelfde bedrag krijgen? Of krijgen heavy users naar rato meer vergoedt? Kan RIM überhaupt wel op klantniveau nagaan wie wanneer offline was? Het zijn allemaal ingewikkelde vragen waarbij het goed is dat niet alleen de providers, maar ook de politiek zich ermee is gaan bemoeien. Feit blijft dat je betaalt voor iets wat je niet krijgt. Dat kun je nog zo goed afdekken in contracten en voorwaarden, maar de klant heeft daar uiteindelijk niets aan. (Veel klanten hebben trouwens ook niets aan die twaalf apps.)
Onttroond
RIM is al een tijdje de weg kwijt. Het bedrijf wist enkele jaren geleden een ongelofelijk succesvol imperium op te bouwen met goede handsets en daaromheen een sterk zakelijk ecosysteem. Een BlackBerry stond voor betrouwbaarheid en maakte het leven van de zakelijke gebruiker op veel vlakken een stuk gemakkelijker dankzij BlackBerry Enterprise Server (BES) en beresterke apps voor allerlei zakelijke oplossingen. Sinds de komst van Android en de iPhone is de storm gaan liggen. Werknemers van bedrijven die op BlackBerry gestandaardiseerd hebben kijken lonkend naar concullega's die met een hippe Samsung Galaxy S2 of iPhone 4(S) lopen. Deze toestellen hebben betere specificaties, goede touchscreens, besturingssystemen waarvoor honderdduizenden apps verkrijgbaar zijn en inmiddels ook ondersteuning voor zakelijke systemen als Exchange. RIM probeert met wisselend succes in die trend aan te haken, maar lijkt altijd één stap achter te lopen. Ook op de tabletmarkt kan de PlayBook geen potten breken.
De laatste introducties van nieuwe BlackBerry-toestellen zijn niet bepaald indrukwekkend geweest. Wat betreft ontwerp verandert er weinig (de belangrijke Bold-serie met QWERTY-toetsenbord blijft gewoon gehandhaafd) en ook qua specificaties is er weinig nieuws onder de zon. Snelle dualcore processoren, steengoede camera's en grote hoeveelheden geheugen zie je nog steeds vaker bij concurrenten dan bij RIM. Het besturingssysteem (intussen zijn we aanbeland bij BlackBerry OS 7) wordt weliswaar vernieuwd, maar biedt niet de innovaties die we wel in iOS 5 en Android 4 terugzien. De pogingen die RIM doet om het tij te keren (ondersteuning van Android-apps in een soort van emulator en een samenvoeging van BB OS en QNX) zijn eerder evoluties dan revoluties. De high-end die het pretendeert te zijn, is het allang niet meer.
Doen waar je goed in bent
In één ding is RIM nog steeds ongelooflijk sterk. BES en betrouwbare, zakelijke apps. Daarom is het geen gekke gedachte dat RIM gewoon verder zou moeten gaan als softwarebedrijf. We kennen allemaal het credo If you can't beat them, join them en dat gaat zeker op voor RIM. Het bedrijf moet onder ogen zien dat het door de steeds verder weglopende concurrentie komende jaren niet zal kunnen aanhaken bij Android, iOS en Windows Phone en dat het vertrouwen in de firma door de meest recente storing enorm bezoedeld is. Of er nu wel of geen compensatie komt; veel consumenten en bedrijven zullen bij een volgende aankoop minder snel voor BlackBerry kiezen.
Kiest RIM eieren voor zijn geld, dat gaat het nu aan de slag om zichzelf om te vormen tot zakelijke softwareleverancier. Als de firma software ontwikkelt voor Android, Windows Phone 7.5 en iOS, kunnen de bedrijven die op BES en BBM zitten dat gewoon blijven en kunnen gebruikers de toestellen gaan gebruiken die ze al zo lang wensen te gaan gebruiken. Vergis je niet, RIM verdient zijn centen voornamelijk met licenties en niet met hardware. Misschien moet die 'CrapBerry'-hardware daarom gewoon even vergeten worden.
Reageer
Preview