Google CEO Larry Page laat op het Googleblog weten dat Motorola's "totale toewijding" voor het Android-systeem ervoor heeft gezorgd dat beide bedrijven op natuurlijke wijze bij elkaar passen. Samen gaan de bedrijven volgens Page "adembenemende gebruikerservaringen" maken waardoor consumenten, partners en ontwikkelaars profiteren. Sanjay Jha, CEO van Motorola Mobility stelt in hetzelfde persbericht dat de overname de innovatie ten goede komt.
Lees ook:
Overname van Motorola kan Android schaden
7x beter dan de iPad2: Motorola Xoom
Motorola en Nortel overwegen draadloze fusie
Beide bedrijven merken op dat voor de overname de "gebruikelijke voorwaarden" gelden en dat hij nog moet worden goedgekeurd door Amerikaanse, Europese en andere marktautoriteiten. Naar verwachting wordt de deal eind 2011 of begin 2012 beklonken. Wat krijgt Google voor de geïnvesteerde miljarden terug?
1. Patenten (en rechtszaken)
Het is Google waarschijnlijk voor een groot deel te doen geweest om de patenten die Motorola Mobility bezit, zo'n 24.500 om precies te zijn. Motorola bezit vooral veel patenten op gebied van 4G-technologie, de opvolger van het huidige 3G/UMTS wat in toekomstige telefoons toegepast zal gaan worden. De waarde van die patenten is van onschatbare waarde, liet ook miljardair Carl Icahn vorige maand weten.
Ondertussen heeft Motorola nog wel te kampen met een aantal rechtszaken. Zo is Apple niet blij met de introductie van de Motorola Xoom tablet in Europa en wil het verkoop van de Android Honeycomb wellicht laten verbieden, op dezelfde manier als het de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 liet verbieden omdat deze teveel op de iPad zou lijken. Ook wil Apple nog geld zien voor het gebruik van smartphone-patenten in de Droid. Die rechtszaken neemt Google nu ook over.
2. StarTAC
Motorola had een traditie hoog te houden met kleine mobiele telefoons. In 1989 bracht het de analoge MicroTac op de markt, waarbij voor het eerst een flip-design - dat we nu ook wel kennen onder de naam 'clamshell' - werd geïntroduceerd waarmee het toetsenbord verborgen kon worden.
In 1996 kwam de StarTAC op de markt; een superkleine mobiele GSM die de jaren erna de ontwerpen van mobiele telefoons van Motorola zou kenmerken. In 2005 werd de StarTAC door PCWorld.com uitgeroepen als 6e beste gadget ooit van de afgelopen 50 jaar. In totaal werden er van het kleine telefoontje, dat oorspronkelijk maar liefst 1000 dollar kostte, 60 miljoen stuks van verkocht. Het Finse Lëkki was zelfs in 2010 nog zo onder de indruk van de StarTAC-serie, dat het besloot om refurbished StarTAC's met een felkleurige nieuwe coating uit te brengen.
3. RAZR
Een andere zeer succesvolle telefoonserie was de Motorola RAZR. Deze telefoons, die halverwege vorig decennium werden uitgebracht, stelden qua specificaties niet veel voor, maar werden door de geringe dikte van het product een modevoorwerp en zodoende vaak gebruikt in films en tv-series. Zelfs ex-premier Jan-Peter Balkenende had er één.
Ook het feit dat de RAZR twee displays kende en in alle kleuren van de regenboog verkocht werd, maakte dat Motrola in vier jaar tijd 130 miljoen RAZR's verkocht. Mede door de opkomst van smartphones als de BlackBerry en de iPhone werd de RAZR van het toneel verdrongen.
4. Droid / Milestone
Het antwoord van Motorola op het smartphone-geweld van Apple en BlackBerry enkele jaren terug, was de Motorola Droid. Dit toestel was de eerste Motorola GSM op basis van Google Android en werd in Europa uitgebracht als de Milestone. Hoewel de Milestone in Europa, mede door allerlei restricties die het toestel opgelegd werden, niet zoveel uit kon richten, was is de Droid-serie in de Verengide Staten een groot succes.
Het vlaggenschip is op dit moment de Droid 3, een op Android 2.3.4 gebaseerde smartphone met Motorola's eigen Blur UI als schil erover heen. De smartphone kent een 1Ghz dualcore processor, heeft een 8MP camera aan boord en kan filmen in 1080P.
5. Atrix 4G
Begin dit jaar bracht Motorola in de Verenigde Staten de Atrix 4G 'superphone' uit, een smartphone op basis van een dualcore Tegra 2-processor, die nu vaak in tablets wordt toegepast. Naast de centrale rekenheid mogen ook de overige specificaties van deze krachtpatser er zijn. Toch kon de Atrix niet iedere recensent bekoren, mede omdat het toestel werd geleverd met een verouderde Android-versie (2.2 i.p.v. 2.3) en veel (nutteloze) voorgeïnstalleerde software. Ook de problemen met de geluidskwaliteit in gesprekken waren niet bepaald goede publiciteit voor het bedrijf.
6. Photon 4G
Net als de Atrix werd de Photon 4G dit jaar ook als 'superphone' in de markt gezet. Terecht, want de specificaties van deze telefoon zijn om je vingers bij af te likken. De Photon 4G kent een dualcore processor, 1GB geheugen, 4G-connectiviteit (tot 10x sneller dan 3G), een 8MP camera en een geheugen uitbreidbaar tot 48GB. Tot dusver zijn er helaas geen mededelingen gedaan over een Europese introductie van deze Android-krachtpatser.
7. Defy
Motorola staat niet alleen bekend om extreem dunne, kleine en krachtige telefoons, maar ook om duurzame toestellen. Zo bracht Mtorola eind vorig jaar de Motorola Defy uit, een kleine op Android gebaseerde smartphone met een waterdicht, krasvast design. Dat de Defy niet op techfreaks mikt, bleek wel uit de introductie van de telefoon in de talkshow van Oprah Winfrey. Desalniettemin kreeg de smartphone, die ook in Nederland verkrijgbaar is, prima recensies.
8. Flipout
Een ander opvallend design van Motorola is de eveneens eind vorig jaar uitgekomen Flipout. Deze ultracompacte smartphone heeft weinig weg van een telefoon, maar weet in het minimale design toch een volledig QWERTY-toetsenbord weg te werken. Van de specificaties moet dit toestel het niet hebben, wel van de vierkante vorm en de opvallende kleuren waarin het apparaat verkrijgbaar is.
9. Xoom
Met de Xoom had Motorola begin dit primeur met de eerste tablet op het Android 3.0 besturingssysteem. Helaas voor Motorola vielen de verkopen ervan aanvankelijk tegen, wellicht vanwege kritische kanttekeningen bij het nog onvolwassen Android 3.0. De tablet heeft inmiddels een update gekregen naar Android 3.1 en zijn een hoop aanvankelijke tekortkomingen gerepareerd. Een Xoom 2 zou in de maak zijn.
10. Mobiel Linux?
Tot slot een erfenis waarvan het bestaan niet geheel zeker is. In maart dit jaar dook een verhaal op in InformationWeek dat Motorola zou werken aan een eigen mobiele besturingssysteem op basis van Linux. Volgens PCWorld.com zou het daarbij gaan om een eigen interpretatie van Chrome OS gaan; een cloudgebaseerd antwoord op Android en iOS. De geruchten dat hieraan gewerkt is, zijn vooralsnog onbevestigd gebleven.
Reageer
Preview