Het is niet onze gewoonte al te vaak aandacht te besteden aan gemotoriseerd vervoer. We zijn tenslotte een site voor IT-management (hoewel ik me zo voorstel dat de meeste IT-managers, zijnde overwegend man en/of technisch georiënteerd, best graag over auto’s en motoren zouden lezen – laat maar horen in de reacties). Maar deze willen we onze lezers niet onthouden.
Het gaat om EN-V’s (Electric Networked Vehicles): conceptwagentjes uit de stal van General Motors, dat ons nu ook aan de volledig elektrische Chevrolet Volt probeert te krijgen. Typische stadsautootjes zijn het; in feite overkapte Segways (ze balanceren op twee wielen). Behoorlijk ver uitgewerkte concepten zelfs, want drie modelletjes reden hun rondjes tijdens de CES in Las Vegas afgelopen januari. Ze stonden overigens vorig jaar ook al op de World Expo in Shanghai, en dat verklaart waarschijnlijk hun exotische namen Jiao (Trots), Miao (Magie) en Xiao (Lach – aldus GE).
De wagentjes passen met hun zessen (!) op een enkele parkeerplaats, maar mocht je je zorgen maken over het inparkeren: dat doen ze helemaal zelf. Veel mooier nog is dat OnStar, een dochteronderneming van GM die zich bezighoudt met allerhande in-car electronics, een app heeft ontwikkeld waarmee je je wagentje op afroep kunt laten uitparkeren en naar je toe kunt laten komen. Ook de deuren gaan alleen open als jouw smartphone dat beveelt. Toegegeven: het is nog geen Kitt, maar wij zijn dan ook geen Michael Knights, zullen we maar zeggen.
De EN-V’s zijn half zo groot als een Smart ForTwo, ze wegen nog geen 500 kilo en bieden ruimte aan twee passagiers, een paraplu en twee tandenborstels. Uiteraard kan de bestuurder de apparaten zelf besturen, maar ze zijn ook in staat autonoom te functioneren, waarbij ze obstakels op hun pad (zoals voetgangers en andere voertuigen) tijdig detecteren en automatisch tot stilstand komen.
Om het helemaal af te maken zijn de EN-V’s zo gebouwd dat ze zich zo efficiënt mogelijk door de stad kunnen bewegen: ze zijn op de hoogte van eventuele files en wegopbrekingen, en een aantal EN-V’s kan samen een peleton vormen (‘platooning’) om, eh, keurig tegelijk bij het feest aan te komen. De topsnelheid is 40km/u en ze rijden 40 kilometer op een lading. Dankzij de twee wielen is de draaicirkel beperkt tot 1,74 meter. En ze rijden al vol journalisten en celebrities rond op beurzen als CES, dus al wat de invasie van deze futuristische karretjes nog tegen kan houden zijn wetten en praktische bezwaren (en een zekere weemoedigheid…).
Reageer
Preview