Het is nog veel te vroeg om Palm dood te verklaren. Het voormalige zelfstandige bedrijf, dat we vooral hebben leren kennen door de PDA’s in de jaren ’90, heeft genoeg plannen om in de toekomst weer een rol van betekenis te kunnen spelen, zegt Jon Rubinstein. De voormalig CEO van Palm is tegenwoordig hoofd van de business unit binnen HP waar Palm onder valt.
Dat het bedrijf vorig jaar voor 1,4 miljard euro verkocht werd door HP, had er volgens Rubinstein vooral mee te maken dat “de ontwikkelingen in de wereld sneller gingen dan we dachten”. Volgens Rubinstein had Palm het nog wel degelijk in zich om ook toen uit het dal te klimmen, vlak na de lancering van webOS en de bijbehorende Pre en Pixi smartphones. Palm had een sterk team ontwikkelaars, goede software, competitieve producten in de pijplijn en meer dan 500 miljoen dollar in kas.
Klein was niet zo fijn
Toch werd het bedrijf overvallen door het succes van de iPhone en later ook Google’s Android mobiele besturingssysteem. Ook bleek dat Palm maar weinig marktaandeel van het gevestigde Research In Motion (RIM), bekend van de BlackBerry telefoons, af kon snoepen. Deze feiten maakte dat Palm zich ging beseffen dat het altijd klein zou blijven, ook al zou een toekomstige smartphone enig succes gaan oogsten. Overgenomen worden was destijds de beste oplossing.
Palm kwam bij HP uit nadat eerst een zestal andere partijen, die niet bij naam genoemd mogen worden, onder de loep waren genomen. Uiteindelijk bleek HP als grootste computerfabrikant zonder succesvolle mobiele divisie de beste keuze .
Onder de vleugels van HP ontwikkelde Palm een nieuwe versie van webOS voor de Pre2 smartphone en staat ook een tablet in de pijplijn, die ergens in 2011 moet verschijnen. Rubinstein, ooit bestuurder bij Apple, wilde niet zeggen wanneer deze producten precies op de markt komen.
Palm verdwijnt mogelijk als merk
“We zijn pas begonnen. Het is nog lang niet gedaan”, zei hij afgelopen dinsdag. Of de naam Palm in de toekomst ook op de mobiele producten van HP zal prijken, kon Rubinstein niet zeggen. De beslissing hierover moet namelijk nog vallen.
“Het heeft zijn voordelen om als merk herkend te worden, maar het kan ook negatieve associaties met zich meebrengen”, aldus Rubinstein. “Uiteindelijk moet HP een merk rond iets vooruitstrevends creëren waarvan webOS in ieder geval een sleutelelement is.”
Lees ook:
Reageer
Preview