De antenneproblemen van iPhone waren de voorbije twee maanden prominent in het nieuws. Zou je het nieuwe toestel van Apple op een verkeerde manier vastpakken, dan viel het telefoonsignaal van de smartphone weg. Na lang steggelen erkende het Californische bedrijf het probleem, maar beschuldigde het ook andere fabrikanten van smartphones van dergelijk signaalverlies bij (verkeerd) vastpakken. Die ontkennen op hun beurt de aantijgingen van Apple.
Onze collega’s van PC World besloten de proef op de som te nemen en testen zowel de iPhone 4 als vijf populaire smartphones, te weten de Google Nexus One, de HTC EVO 4G, de BlackBerry Bold 9650, de Motorola Droid X (bij ons bekend als de Motorola Milestone) en de Samsung Captivate.
Bij de tests werd gemeten hoe sterk het signaal van de telefoon in normale toestand was en hoe sterk het signaal was wanneer het toestel een manier werd vastgehouden waarbij de antenne zoveel mogelijk door vingers bedekt werd. Ook werden de signaalprestaties van de telefoons getest in een gebied dat bekend in San Francisco bekend staat om slecht bereik: Crestline Drive.
Telefoonsignaal
De iPhone 4 verliest ongeveer 24 dBm wanneer deze verkeerd wordt vast gehouden. Dit is niet erg wanneer het bereik toereikend is, maar in gebieden waar weinig gsm-masten staan kan het leiden tot onderbrekingen in telefoongesprekken en moeizaam dataverkeer.
Bij concurrerende telefoons blijkt dat de Samsung Captivate het slechter doet dan de iPhone. De telefoon verliest meer signaal dan de iPhone wanneer het toestel losjes aan de onderkant, waar zich de antenne bevindt, vastgehouden wordt. Ook de HTC EVO presteerde niet optimaal, maar had minder last dan de Samsung en de iPhone. Uit de tests bleek dat de Nexus One en Droid X nauwelijks te kampen hadden met signaalverlies. Vreemd genoeg werd het signaal op de BlackBerry Bold juist beter (+ 12,5 procent) zodra je je vingers om het toestel heen klemt.
Dataverbinding
Ook bij het testen van de dataverbinding kwam de Captivate beter dan de iPhone uit de bus. Waar de iPhone bij het verkeerd vasthouden helemaal geen dataverbinding weet op te zetten, laat de telefoon van Samsung nog 6 kbps registreren (tegenover 27 kbps in de normale situatie, een negatief verschil van 78 procent). De Nexus One, Droid X en EVO lieten verschillen in datasnelheid van tussen de 40 en 50 procent optekenen. De BlackBerry Bold kon helaas niet via dezelfde testmethode getest worden.
Belangrijk om te weten is dat het bij de niet-iPhones een stuk lastiger is om de telefoon verkeerd vast te pakken. Voor iemand die met zijn linkerhand belt, is het vrij gemakkelijk om de antenne op de iPhone 4 vast te pakken. Bij de andere telefoons moet je hier veel meer moeite voor doen. Zo dien je bij de EVO 4 het toetsel aan de bovenkant vast te pakken; onwaarschijnlijk, want zo dreig je ook de volumetoetsen te raken. Ook ziet het er vreemd uit. Bij de Droid X is het nog moeilijker, bij dat toestel moet je het apparaat met beide handen aan zowel de boven- als onderkant vastpakken. Waarschijnlijk doet helemaal niemand dit.
Conclusie
Als Apple claimt dat andere telefoonfabrikanten ook last hebben van de zogenaamde ‘death grip’, dan hebben ze daar in absolute zin gelijk in. Uit de tests van PC World blijkt namelijk dat ook andere populaire smartphones te kampen hebben met signaalverlies bij het bedekken van de antenne. Het is echter zo dat bij deze telefoons het in de meeste gevallen ongebruikelijk tot zelfs onmogelijk is om de smartphones op een dergelijke manier vast te houden. De iPhone 4 heeft als enige moderne telefoon een duidelijke zwakke plek; geen andere telefoon heeft een oppervlak waarbij je met een enkele aanraking een verbinding kan verbreken. Een hoesje is daarom helemaal geen gek idee.
(Een recente test van PA Consulting Group met een BlackBerry Bold 9700 en een HTC HD2 laat vergelijkbare resultaten zien. Ook hierin scoorde de iPhone 4 slecht.)
Reageer
Preview