Citizen D031 Digitaal horloge met AM/FM radio
Gele oversized behuizingen waren nogal cool in die tijd (herinner je de waterdichte Sony Sports Walkman), maar dit was natuurlijk wel helemaal de bom. Wel een beetje jammer dat je er eerst een reus van een batterij op moest klikken voor je via een enkel oortje de radio kon beluisteren, maar verder had je toch maar mooi een horloge met ingebouwde radio. Of was het nou andersom?
Amiga 1000
Commodore’s Amiga 1000 pc beschikte over maar liefst 256kB RAM en kostte 1595 dollar. Tien jaar later riep Byte magazine de Amiga 1000 uit tot de eerste multimedia computer: “Zo ver zijn tijd vooruit dat bijna niemand, zelfs Commodore’s marketingafdeling niet, helemaal duidelijk kon maken wat je ermee verondersteld werd te doen”.
Apple LaserWriter
De Apple LaserWriter, de eerste laserprinter voor de Mac, had een printresolutie van 300dpi en was in staat 8 pagina’s per minuut uit te spugen. Het prijskaartje zou tegenwoordig als een tikfout worden afgedaan: $ 6.995,-.
Back to the Future
Op 3 juli kwam de eerste van de legendarische drie Back to the Future films uit. Michael J. Fox in de rol van Marty McFly reist terug naar 1955, verleidt zijn moeder, vindt de rockmuziek en het skateboard uit en brengt 380 miljoen dollar aan kaartverkoop in het laatje.
De klassieke Engelse telefooncel verdwijnt – heel langzaam
Op 17 januari kondigt British Telecom aan dat ze de wereldberoemde rode telefooncellen gaan vervangen voor saaie nieuwe exemplaren waarvan nog steeds niemand buiten Engeland weet hoe ze er uit zien. Maar ze nemen er wel de tijd voor: van de oorspronkelijke 75.000 exemplaren zijn er vandaag de dag nog steeds 12.500 in gebruik.
Buckybal
Eigenlijk heet het Buckminsterfullerene C60, maar het werd in 1985 wereldberoemd als de Buckybal. Het molecuul, dat geheel uit koolstof bestaat, werd ontdekt door Robert Curl, Harold Kroto en Richard Smalley, die in 1996 de Nobelprijs voor scheikunde ontvangen voor hun inspanningen. Het model van dit molecuul ziet eruit als het grijze voorwerp op het plaatje. Een van de meest opwindende theoretische toepassingen is dat het mogelijk moet zijn andere moleculen in de voetbalvorm op te sluiten.
New Coke
Op 23 april, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Coca Cola, lanceert de frisdrankgigant een productvernieuwing die tot op de dag van vandaag bij het publiek symbool staat voor grootscheeps falen: New Coke. Was dat nou echt zo belangrijk? Nou – volgens onderzoek was 80% van de Amerikanen binnen twee dagen op de hoogte (en de auteur van dit artikel ook). Na een storm van protest zag het bedrijf zich gedwongen op 10 juli de originele formule in ere te herstellen onder de naam Coke Classic. Dat laatste omdat de nieuwe Coke natuurlijk niet New heette, maar gewoon Coke – maar omdat het publiek de toevoeging ‘Classic’ ook niet echt accepteerde, werd de nieuwe Coke al snel (en officieel) Coke II. Coke II verdween vervolgens wegens gebrek aan belangstelling langzaam van de markt; sinds 2002 wordt het bijna nergens meer gebrouwen (in 2006 alleen nog in Micronesië en Samoa).
Overigens heeft de herintroductie van Coke Classic uiteindelijk voor een enorme piek in verkopen gezorgd – alsof ze het er om gedaan hebben! Dat vermoeden zou natuurlijk nog versterkt kunnen worden door het feit dat Coke Classic in feite helemaal niet zo Classic was: sinds Classic wordt geen suikerrietsuiker meer gebruikt in Coca Cola...
Cray-2
Cray Research onthulde in 1985 de Cray-2, een supercomputer die direct de vorige rekenkampioen onttroonde. Maar dat gaf niks, want de X-MP kwam ook al bij Cray vandaan. De Cray-2, die een rekencapaciteit van 1,9 GFLOPS had, hield dat record vijf jaar vast. Ter vergelijking: ATI’s Radeon R800 grafische chipset die in 2009 verscheen, zou 3,04 TFLOPS moeten halen. Prijs per GFLOP bij de Cray-2: tienduizenden dollars. Bij de R800: enkele dollarcenten.
Discovery Channel
Met een budget van 5 miljoen dollar van de BBC en Amerikaanse investeerders lanceert John Hendricks in 1985 Discovery Channel. Twintig jaar later is het knap lastig je een leven voor te stellen zonder de Mythbusters.
.Com
Op 15 maart worden de eerste zes .com domeinnamen geregistreerd, te beginnen met Symbolics.com, gevolgd door BBN.com, Think.com, MCC.com, DEC.com en Northrop.com. Opmerkelijk: geen van deze vijf domeinen is nog in handen van de oorspronkelijke registreerder – zelfs Northrop heet tegenwoordig Northrop Grumman.
Usenet
Usenet bestaat als sinds begin jaren ‘80, maar pas in 1985 verscheen het eerste volledig Nederlandse bericht in de nieuwsgroepen. Het betekende (min of meer) het einde van de tot dan toe zo populaire BBSen (of bulletinboards). Usenet daarentegen bestaat nog steeds, en mag zich met name onder downloaders weer in groeiende populariteit verheugen.
GNU
In maart publiceert Richard Stallman zijn GNU Manifesto in Dr. Dobb’s Journal of Software Tools. Op 4 oktober sticht hij de non-profit Free Software Foundation.
MacGyver
Doe-het-zelven zou nooit meer hetzelfde zijn. Deze serie ging van start in 1985 en was al in 1992 uitgeblust. Toch weten mensen die de hele show nooit hebben gezien, en die Richard Dean Anderson vandaag de dag straal voorbij zouden lopen, allemaal dat MacGyver zo’n man was die met een paar paperclips, een lucifer en twee vloeitjes naar keuze zware explosieven, een grondboor of een luchtballon kon maken.
MIT Media Lab
Sommige universiteiten en opleidingsinstituten hebben internationaal zoveel faam verworven dat het simpele feit dat je ze op je CV kunt noemen je al verzekert van een goedbetaalde baan – of op zijn minst bewonderende blikken. Denk aan Harvard, Oxford, Stanford, Cambridge. Voor techheads is het in 1985 opgerichte MIT Media Lab zo’n beetje de Enterprise onder de opleidingen. Wij citeren de website: “Het MIT Media Lab maakt gebruik van een onorthodoxe onderzoeksbenadering om een beeld te vormen van de invloed van opkomende technologieën op het dagelijks leven – technologieën die fundamentele veranderingen beloven van onze meest basale opvattingen over de menselijke capaciteiten.” Bewonderende stilte is toegestaan…
NeXT
In september werd Steve Jobs Apple uit geknikkerd. Niet dat dat hem veel kon schelen – hij begon gewoon met NeXT, een veelzeggende naam die hij gebruikte voor een nieuw bedrijfje dat werkstations bouwde. Dat wil zeggen: heel erg succesvol is het nooit geworden. Maar dat hoefde ook niet. Apple kocht NeXT in 1996. Jobs is al lang weer koning Apple.
NES
Het Nintendo Entertainment System werd tijdens de Consumer Electronics Show (CES) van 1985 gepresenteerd aan het Amerikaanse publiek. Nog diezelfde herfst verscheen Super Mario Bros., een van de eerste 18 titels voor de NES. De opmars van Nintendo was begonnen. Mario is nooit meer uit ons leven weg geweest.
De Ozonlaag
Wie herinnert zich de paniek nog? Een trio Britse Zuidpool onderzoekers publiceerde in 1985 een onderzoek in het mei-nummer van Nature waarin ze een gat in de ozonlaag beschreven dat ze boven de Zuidpool hadden ontdekt. In de paniek die ontstond werd in rap tempo de productie van spuitbussen en koelkasten over de hele wereld aangepast. Na een paar jaar vonden we het wel weer genoeg, en sindsdien hoor je er eigenlijk niemand meer over. Is het gat er eigenlijk nog wel? Of hebben we het inmiddels gewoon te druk met andere zaken?
Sinclair C-5
Clive Sinclair heeft zich onder geeks al in de beginjaren tachtig onsterfelijk gemaakt met zijn ZX80 en ZX81, en niet te vergeten de Spectrum en de QL. Sinds 1983 mag hij zich er zelfs ‘Sir’ om noemen. Die destijds revolutionaire computers mogen dan hopeloos verouderd zijn, zijn elektrische ligfiets uit 1985, de C-5, is in feite nog steeds briljant. Helaas is het apparaat nooit een commercieel succes geworden. Het feit dat veel regeringen, waaronder de Nederlandse, het apparaat niet kwijt konden in hun wet- en regelgeving, heeft zeker niet geholpen (jaren later heeft de Segway dezelfde problemen gekend – dat daar uiteindelijk wél een oplossing voor is gekomen, moet toch een bittere pil zijn voor de paar C-5 klanten die Nederland destijds heeft gekend). Het Segway-debacle dwong Sinclair zijn computerdivisie te verkopen aan Amstrad.
De Unabomber
In de loop der jaren zijn er heel wat terroristen en seriemoordenaars geweest, maar er zijn er maar weinig die onder techies zoveel afschuw opwekken als Ted Kaczynski. De Unabomber, zo genoemd omdat hij zich richtte op UNiversiteiten en Airlines, was in feite zelf een nerd van jewelste. Met een Harvard-diploma op zak keerde hij zich tegen de moderne geïndustrialiseerde maatschappij. Vanaf 1978 stuurde hij in totaal 16 bombrieven. In 1985 maakte hij zijn eerste dodelijk slachtoffer: Hugh Scrutton, de eigenaar van een computerverhuurbedrijf.
Wubbo Ockels
Op 31 oktober schiet Wubbo Ockels (toen nog met Magnum-snor) als eerste Nederlander met de Space Shuttle Challenger de ruimte in. Hij zal er tot 6 november blijven. Bij de daaropvolgende vlucht van de Challenger, op 28 januari 1986, viel de Shuttle 73 seconden na de lancering uit elkaar. Alle 7 bemanningsleden kwamen om.
Windows 1.0
Op 20 november lanceerde Microsoft Windows 1.0 (of eigenlijk Windows 1.01), maar liefst twee jaar nadat de ‘besturingsomgeving’ aan de industrie werd gepresenteerd. Wat moeten we er verder nog over zeggen dat niet al ontelbare malen is verteld?
Nog vier, mensen, dan hebben we er 25! Wie kan zich nog meer tech-gerelateerde gebeurtenissen uit 1985 herinneren die onze levens hebben bepaald? Meldt het vooral in de reacties!
Reageer
Preview