Een uitgebreid onderzoek van wetenschappers van Oxford komt tot de controversiële conclusie dat vrouwen in de toekomst niet bang hoeven te zijn voor hun baan. De angst dat robots onze banen inpikken in de naaste toekomst moet vooral leven bij de mannen. Uit een analyse van 700 verschillende banen blijkt dat vooral mannenbanen makkelijk te automatiseren zijn. Complexere taken, die blijkbaar vooral door vrouwen worden gedaan, zijn niet of nauwelijks te doen door robots.
Het onderzoek deed veel stof opwaaien, zoals hier bij The Atlantic, waar de pijnlijke conclusie wordt getrokken dat -ondanks dat het goed nieuws lijkt voor vrouwen - die ontwikkeling leidt tot lagere gezinsinkomens en depressieve mannen die door de automatisering ook minder in het huishouden hoeven te doen. Verveling alom dus.
In 20 jaar verdwijnt 47 procent van de banen
Binnen twintig jaar zou bijna de helft van alle bestaande banen zijn verdwenen of zijn overgenomen door robots, berekenen de profs van Oxford. En dat zal dus vooral de banen zijn van mannen. Immers, die typische verdeling in mannen- en vrouwenberoepen die er nog steeds bestaat gaat nu tegen de man werken.
Van alle vrachtwagenchauffeurs in de Verenigde Staten is meer dan 95 procent man en van de administratieve banen is 95 procent in handen van de vrouw. Zelfrijdende vrachtauto's zijn al realiteit - al is het in testfase. Maar administratieve ondersteuning is moeilijker te automatiseren, want complexer.
En hetzelfde geldt voor de bouw bijvoorbeeld. De Oxford-professoren denken dat 70 procent van dat werk is te doen door robots. Maar in de zorg, waar meer dan 90 procent van de banen wordt uitgevoerd door vrouwen, is het risico dat een baan wordt geautomatiseerd slechts 0,009 procent.
De meer chaotische werkomgeving waarin de vrouw domineert blokkeert de juiste inzet van robots. Emoties bepalen voor een groot deel de benodigde handelingen en voor de goede combinatie ervan is empathisch vermogen nodig. Heeft een huilende baby voedsel nodig of een schone luier?
De man moet zijn maatschappelijke rol herzien
Deze trend gaat een grote wissel trekken op ons onderwijs, ons verhoudingen met de overheid en op onze kijk op werk. Waar minder werk is, is een andere benadering van het huidige begrip zingeving nodig. Immers, vooral mannen ontlenen een groot deel van hun bestaan, hun status, aan het werk dat ze doen, meer nog dan aan de kennis die ze hebben. En ook die kennis raakt dan steeds verder op de achtergrond - en uiteindelijk ook achterop de ontwikkelingen in de maatschappij.
Het besteedbaar inkomen van een gezin neemt af, en dus de af te dragen belastingen en de koopkracht. Daardoor wordt het idee van een basisinkomen weer gevoed. Daarnaast wordt de man mogelijk eindelijk eens verleid zijn bijdrage aan de maatschappij te herzien.
The human future will not work, the robot will do this. You should feel good about this instead of thinking in the negative direction. You should learn about du lịch malaysia: [Link]
Ik maak mij er wel zorgen over. Zit helaas al bijna 3 jaar zonder werk, vanwege faillissement werkgever. Ik ben nu 48, goed opgeleid, maar zie nog niet hoe ik ooit weer aan het werk kan komen.
Maar dat negatieve gevoel komt ook door de uitkering. Mijn idee is dat het goed zou zijn als we naar het systeem met een "basisinkomen" zouden gaan. Dan gaat het negatieve er af en je zou dan aan een parttime baantje erbij al genoeg hebben.
Vooralsnog heb ik in de loop der jaren om mij heen vooral veel "vrouwenbanen" zien verdwijnen ten gevolge van automatisering: secretaresses, (data)typistes, boekhoudassistentes, de koffiejuffrouw enz.
In de tijd van de industriëele revolutie werkten mensen 6 dagen per week en misschien wel 10 tot 15 uur per dag. Vakantie bestond niet. Hoogstens een paar dagen vrij. Ondanks dat harde werken waren mensen arm.
Het is 2015. We werken 35 tot 40 uur in de week, hebben minimaal 25 vakantiedagen (ik zelf heb er 38) en, ondanks dat we een klagend volkje zijn, hebben we het over het algemeen behoorlijk goed. Met minder uren en meer vrije tijd is er toch een betere economie gekomen. Dan nu de vraag: “Zou het zo kunnen zijn dat robots de economie draaiende houden en zorgen voor extra inkomsten?” Want dan zouden wij in theorie met 25 of 30 uur per week hetzelfde kunnen verdienen. Ben benieuwd naar reakties op dit hersenspinsel. Want als dit niet zo is dan zijn we door technologische vernieuwingen eigenlijk onze eigen valkuil aan het graven. Aan "MoetDatZo" wil ik zeggen: Stofzuigen doet de robot! (Best geinig zo'n automatisch rijdend schijfje door de huiskamer)
Ik kan niet wachten.....
Na zoveel jaar emancipatie, eindelijk de man achter het aanrecht met een stofzuiger.
Voor iedereen die voor de zoveelste keer ten onrechte wil gaan argumenteren dat er vast nieuw werk komt voor al die automatiseringsslachtoffers, bekijk dit veelbesproken en alom geprezen filmpje even Humans Need Not Apply.
Reageer
Preview