Stilte alom en hij vervolgt: "Bovendien heeft hij een aantal unieke eigenschappen. Hij vraagt geen salaris of leaseauto, is nooit ziek en heeft geen behoefte aan vakanties, koffie- of rookpauzes. Verder roddelt hij niet, kan niet zwanger worden en van staken heeft hij nog nooit van gehoord. Kortom de ideale werknemer. Goedemorgen en werk ze!"
Realiteit of fictie
Sommigen denken dat dit scenario de ver van mijn bedshow is, maar de werkelijkheid is anders. Steeds vaker nemen robots ook gecompliceerder werk over. In de medische wereld bijvoorbeeld gebruiken chirurgen al robotarmen, want die werken nauwkeuriger dan mensenarmen en trillen niet.
Volgens recent onderzoek van Deloitte zullen de komende jaren 2 a 3 miljoen banen in Nederland op de tocht staan. Vooral voor laagopgeleiden is er straks vaak geen betaald werk meer. Dan kun je denken aan administratieve functies, vakkenvullers en assemblagemedewerkers. Bij hoger opgeleiden liggen de risico's vooral bij laboranten, accountants en .... verzekeringsagenten.
Er bestaat ook al een eigen internet voor robots: www.roboearth.org. Dit "Wikipedia voor robots" is een online platform waar robots kennis kunnen opslaan, delen en gebruiken. Dit leerplatform is mede tot stand gekomen door onderzoekers van de TU Eindhoven en Philips.
Kansen voor de mens
Is er in de toekomst dan nog hoop voor de medewerker van vlees en bloed? Jazeker, want bijvoorbeeld ondernemerschap en creativiteit is een terrein waar de robots ons (nog) niet snel zullen verslaan. En op de langere termijn is er nog een beter vooruitzicht.
Volgens futuroloog Ray Kurzweil van Google zal de mens in 2030 hybride zijn. Onze hersens zullen verbinding zoeken met de cloud en ons denken zal een combinatie worden van biologisch en niet-biologisch denken. De verbinding wordt dan wel weer via DNA-strengen van nanobots (minuscule robots) tot stand gebracht.
Dus dan stijgen onze kansen weer op de arbeidsmarkt! Maar of we daar nou blij mee moeten zijn...
Peter Hartman is Risico & Innovatie adviseur bij RiskFit Innovation. Hij blogt vaker over de (digitale) verzekeringswereld op LinkedIn.
En de ICT'er zal altijd blijven om die arme robotjes te repareren wanneer ze zich pijn gedaan hebben. Ergo: wij zitten gebeiteld!
Meh, dat valt ook wel te automatiseren.
"Is er in de toekomst nog hoop voor de medewerker van vlees en bloed?"
Bekijk deze video en weet het antwoord; [Link] (Humans Need Not Apply van CGP Grey)
Reageer
Preview