Verlagen mensen hun mobiele databundel omdat WiFi in hun behoefte voorziet? Dat blijkt nauwelijks het geval, constateert Telecompaper in een onderzoek.
Een kwart van de onderzochte gebruikers overweegt trouwens wel om de databundel te verkleinen, maar het grootste deel van de Nederlanders blijft liever bij de huidige bundel. Telecompaper concludeert dat de meeste gebruikers WiFi zien als toevoeging op, niet als vervanging van de mobiele databundel. Waarom hotspots geen vervanging zijn volgens gebruikers, is nog niet onderzocht. De marktvorser is wel van plan die vraag binnenkort op te nemen in het onderzoek.
Toch moet dat geen mysterie zijn. Hier zijn vier redenen waarom WiFi-hotspots nu geen (en op in elk geval één punt misschien wel nooit) vervangers zijn van de mobiele databundel. Als ik iets over het hoofd zie, laat het me graag weten in de comments, of stuur een e-mailtje naar redactie@computerworld.nl.
1. Openbaar WiFi? Welk openbaar Wifi?
Het is pijnlijk duidelijk dat, ondanks grote initiatieven, WiFi-hotspots nou niet bepaald een vervangende functionaliteit kunnen leveren. StadsWiFi-projecten eindigen stuk voor stuk in een digitaal niemandsland. Diverse gemeenten hebben een poging gewaagd stads-WiFi op te zetten, waaronder Groningen en Rotterdam.
Rotterdam gooide in 2012 het bijltje erbij neer, maar noemde het project succesvol. Het project was bedoeld om commerciële interesse te prikkelen, aldus een woordvoerder van de gemeente, en dat was inmiddels gelukt. In 2013 kocht een bedrijf het netwerk over en het draait nog altijd, maar van een daverend succes is niet te spreken.
In Groningen lijkt het ook een beetje te lopen,maar echt groot is het daar ook niet. Het doet een beetje denken aan Bullseye WiFi: veel grootste plannen (overal gratis wifi!), weinig uitvoering (het komt, echt waar). Draadloos Groningen prikt in op Eduroam van de RUG en Hanzehogeschool, geen slecht plan, maar nou niet bepaald een gamechanger.
Ondertussen wordt het stads-WiFi-gat gevuld door initiatieven van, jawel, telecomproviders. De markt die ooit gekannibaliseerd dreigde te worden door gratis hotspots, werd daarna bezet door T-Mobile in Rotterdam. Die vervolgens de WiFi-pilot stilletjes staakte.
Daarnaast heb je de WifiSpots van Ziggo en KPN heeft een deal gesloten met openbare WiFi-provider Fon om zijn WiFi hotspots uit te rollen.
Dat illustreert dat telecomproviders WiFi niet zozeer als directe bedreiging zien, maar eerder als mogelijke toevoeging van hun aanbod. We lezen her en der dat telco's met lede ogen toezien hoe hun datamarkt naar de vaantjes wordt geholpen door gratis WiFi, net als hoe eerder sms'jes overbodig werden met de komst van WhatsApp, maar blijkbaar zien telco's dat toch net wat anders.
Volgende pagina: Heb je een functionerend hotspot in de buurt, krijg je dít gelazer.
2. Openbaar ≠ privé
Dat klinkt als een open deur, maar laat ik hem - gezien bijvoorbeeld dit recent onderzoek waaruit blijkt dat mensen geen moeite hebben om bankzaken op een openbaar netwerk te doen - toch maar even intrappen: openbaar is niet hetzelfde als privé. Je gaat toch niet inloggen bij je bank (of sociale media, ook heel lucratief) via een netwerk dat in de ToS al stelt dat er gegevens worden gebruikt "om de service te verbeteren"? Toch?
Daarbij: je weet als doorsnee gebruiker al vaak niet of je wel met het juiste netwerk contact maakt. Erger nog, je apparaat verbindt standaard met een SSID dat ie al kent ("Wifi in de trein" bijvoorbeeld) waar criminelen ook weer handig gebruik van maken door hun SSID gelijk te trekken met een bekend SSID. En dan zit je ergens in een park zomaar opeens op 'wifi in de trein' terwijl je dacht op 4G te zitten.
Ja, wij weten dat je dat standaard verbinden beter uit kunt zetten, of netwerken aan de lopende band laat vergeten, of WiFi uitschakelt als je er niet mee bezig bent - maar de gemiddelde gebruiker? Ik moet bekennen dat ik zelf ook wel eens WiFi aanlaat, waardoor ik aan alle kanten getrackt en gesnifft word. Maar goed: dit lijkt me een reden waarom hotspots alleen een toevoeging kunnen zijn aan je mobiele bundel, niet als vervanger, zoals Telecompaper meldt.
3. Data-congestie
Hotspots die wel een beetje functioneren, worden al snel zo druk dat ze dat niet meer doen. Ik ben zelf overgestapt op een dumbphone overdag (lang verhaal, vraag maar niks) en in de trein lees ik 's ochtends altijd een uurtje RSS-feeds om te zien of er nog wat interessants is gebeurd in de IT-wereld. Daarom gebruik ik weer trein-WiFi.
In Utrecht wordt het altijd heel druk in de trein en ik merk vaak dat het dan erg lastig wordt om te verbinden. Nogal logisch, in de dubbeldekkercoupé zitten zeker 2 x 40 mensen, van wie het grootste deel met een mobiel apparaat zit te werken. Ik weet niet met hoeveel access points een treinstel is uitgerust, maar gezien de netwerkresultaten bij drukte zullen dat er niet veel zijn.
Daarbij zitten er nog opvallend veel zwarte gaten in het landelijke netwerk. Vroeger reisde ik altijd door een Bermudadriehoek der signalen tussen Santpoort en Bloemendaal, waar de mobiele verbinding terugvalt naar G (of, als je geluk hebt, Edge). Niet geheel verwonderlijk valt in diezelfde gaten dan ook de sterkte van trein-WiFi terug naar onbruikbare niveaus.
Goed, dat is maar een voorbeeld, want het datacongestieprobleem geldt voor ieder hotspot dat populair wordt. In de Starbucks zal het tijdens de koffiespits (ruwweg van 7 tot 9) ook niet prettig toeven zijn op het draadloze netwerk. Maar we moeten niet zo zeuren over de kwaliteit, want het is gratis. Nou precies, dat onderstreept het idee dat hotspots in veel gevallen een mooie aanvulling zijn, maar geen vervanger. Er is een uitzondering: hotspots van telco's (zie de laatste pagina).
Volgende pagina: Wat bijdraagt aan het congestieprobleem, is reden 4:
4. Toename data-intensiviteit
Onze datahonger neemt toe. Specialisten op het gebied van contentaflevering weten als geen ander dat mobiele gebruikers andere wensen hebben dan thuisgebruikers. Bijvoorbeeld Akamais platform houdt rekening met het platform van de eindgebruiker, zodat datarijke sites niet vol naar de smartphone worden gepompt, maar mobiele gebruikers een kalere versie krijgen. Form follows function, zeg maar.
Maar een gprs-verbinding is natuurlijk anders dan 4G en de behoefte verandert mee met het aanbod. Facebook is ook aan het experimenteren met verschillende "klantbelevingen", zodat smartphones met een stevige dataverbinding wél dat reclamefilmpje voorgeschoteld krijgen. Hebben we datahonger ontwikkeld omdat er meer mogelijk is, of zijn die mogelijkheden er juist gekomen vanwege die datahonger?
We verbruiken steeds meer data. 4G drijft dit nog sneller op. Een collega van Computerworld maakte vorig jaar deze vergelijking met het oog op de databundel: "Het is alsof je met twee rietjes drinkt, waardoor het glas sneller leeg is." Het is zelfs erger. Het is alsof we meer dorst krijgen, omdat het glas sneller leeg gaat en we denken: "hé, nou al op?" Waardoor we een groter glas nodig hebben. En vervolgens uitkijken naar vier rietjes. Waarna we een groter glas nodig hebben. Enzovoorts.
Dit is daarom ook een issue dat volgens mij niet vlug wordt opgelost. Met een nieuwe specificatie (iets als 5G moet over een jaar of zes komen) wordt de behoefte en/of het aanbod opgerekt. Het is net als met software, dat constant wordt aangepast aan de mogelijkheden van nieuwere hardware. Waarna de eisen verder worden opgeschroefd.
Dan lijkt WiFi dé uitkomst, maar hier loop je eigenlijk tegen hetzelfde probleem aan: een openbare draadloze architectuur is ontworpen op X gebruikers met totale snelheid Y en databehoefte Z. Maar met de beschikbaarheid neemt X toe, Y blijft gelijk (en daalt dus per afnemer) en Z blijft stijgen. Daar zijn die hotspots niet voor ontworpen. De oplossing ligt waarschijnlijk in het bijplaatsen van AP's, het upgraden naar 802.11ac en wat dies meer zij. Maar dat gebeurt weinig. Het is voor de meeste plekken immers een extra service en geen kritieke functionaliteit.
Dat ligt anders bij stads-WiFi - als dat ooit van de grond komt - en hotspots als die van een grote provider. Daar is functionaliteit wel van primair belang. Als die hotspots eenmaal allemaal goed functioneren én dekkend genoeg zijn, kan WiFi nog wel eens een deuk slaan in die databundels met archaïsche limieten. Maar omdat deze hotspots van telco's zelf zijn, kan dat gebruik dat verloren wordt op het mobiele vlak uiteindelijk mooi doorberekend worden in bijvoorbeeld vaste abonnementen of OTT-aanbod. Laat die providers maar schuiven...
Ik weet nog niet zo of die lousy databundels van de providers hun langste tijd niet gehad hebben, juist *dankzij* allerlei hotspots en de prijzen die de providers voor hun internet durven te vragen. Laten we wel zijn: als Vodafone zijn data-sims met 3 Gb internet en daarna in feite onbeperkt internet (snelheidsreductie naar 128 Kbps) omzet naar 200 Mb, heb je daar niks meer aan. Dat is nog net leuk voor Whatsapp, Telegram en dat soort fraais (mits de berichten niet voorzien worden van gigantische bestanden). Maar chat berichten durf ik via de vele Wifi hotspots ook wel te versturen. Diezelfde hotspots (KPN en T-Mobile) zorgen er trouwens bij NS voor dat ik in elk geval gemakkelijk actuele reisinformatie kan krijgen. Daar heb ik inderdaad wél wat aan, maar dit maakt het eens te minder nodig om via een abonnement bij een mobiele provider op internet te belanden.
Professioneel gebruik (e-mail met bijlagen en fraaie maar omvangrijke lay-out en tijdschriften: daar durf ik met mijn zakelijke databundel (toch nog iets van 450 Mb) ook niet aan te beginnen. Het kost goudgeld als je de limiet overschrijdt en dat gaat bij mij,die nu eenmaal gewend is aan onbeperkt internetten (ook mijn radio is allang volledig op internet overgezet), doorgaans sneller dan ik mij lief is. Waar mogelijk (en dat blijkt doorgaans heel goed mogelijk) vermijd ik daarom gebruik van mijn databundel. Hoewel inderdaad de "wifi spots" van de kabel providers geen zoden aan de dijk zetten (feitelijk onbruikbaar), zetten hotspots in het algemeen dus wél zoden aan de dijk. En net zoals dial-up verbindingen het loodje legden, zie ik dan ook geen blijvende rol weggelegd voor een systeem van data-bundels zoals dat nu door de mobiele operators wordt gehanteerd, en dat bovendien helemaal onbruikbaar is in een wereld van steeds snellere mobiele verbindingen en evenredig meer dataverbruik.
Reageer
Preview