
Kroes geeft telco's laatste veeg uit de pan
"Soms denk ik: de telecomsector is zijn eigen aartsvijand."
Eurocommissaris Neelie Kroes zwaait af met een waarschuwing aan telco's: Gaan jullie de digitale toekomst leiden of blijven jullie tegenspartelen?

Kroes geeft telco's laatste veeg uit de pan
Eurocommissaris Neelie Kroes zwaait af met een waarschuwing aan telco's: Gaan jullie de digitale toekomst leiden of blijven jullie tegenspartelen?
Europese telecombedrijven moeten uit het defensief komen, anders zijn ze gezien in de toekomstige uniforme Europese markt. "Welke relatie heeft de telecomsector met de digitale toekomst? Zal u ons erheen leiden? Of zal je erachteraan gesleept worden, tegen je wil, tot het laatst tegenspartelend?" aldus Kroes te gast bij telcoclub ETNO. "Soms denk ik: de telecomsector is zijn eigen aartsvijand."
Melkkoeien en kooien
"De toekomstige markt zal niet worden bepaald door protectionisme en uitmelken van de status quo. Partijen die vast zitten in hun nationale kooien zullen niet meespelen. Dat betekent niet terugkijken naar oude businessmodellen en gedateerde omzetstromen. Nee, nee, nee."
Om één digitale markt te bewerkstelligen is regulering noodzakelijk. Telco's verzetten zich hiertegen, voor hen is deregulering vooral een codewoord voor het beschermen van nationale markten, constateert ze. "Concurrentie en consumentenkeus doen er toe. Ze doen er nu toe en ze doen er morgen toe. Dat is een focus van het Europese mededingingsbeleid en ik zie dat niet veranderen."
Bandbreedtebehoefte dankzij OTT
Kroes is ook helemaal klaar met het gemekker door telco's over 'parasiterende' over-the-top (OTT) diensten. "De huidige situatie van Europese telco's is niet de "schuld" van over-the-top partijen. Mensen willen meer en meer bandbreedte, hogere snelheden en zijn bereid hiervoor te betalen. Maar zou dat het geval zijn als er geen over-the-top diensten waren? Als er geen Facebook, geen YouTube, geen Netflix, geen Spotify was? Juist die OTT-spelers jagen de digitale behoeften aan, behoeften voor jullie diensten! Dat is iets waar je mee moet werken, niet tegen."
Op dezelfde bijeenkomst was ook Netflix-ceo Reed Hastings te gast, die uiteraard een pleidooi hield voor een sterke netneutraliteit, zonder tolwegen en interconnectiedrempels. Kroes over Hastings: "Ik ben het zeker eens dat operators niet twee keer betaling kunnen vragen voor hun dienst. Maar ik ben het niet eens [met Hastings] dat het Europarlement een 'softe' versie van netneutraliteit heeft voorgesteld. Ze hebben de kwestie van 'gespecialiseerde diensten' duidelijk aangekaart, meer dan de Commissie, te veel voor ETNO, maar genoeg om blijvende investeringen in netwerken te verzekeren."
Eerste stappen
Helaas voor Kroes zijn veel cruciale plannen en voorstellen nog niet definitief voordat ze afzwaait. Zo wordt er nog steeds gelobbyd en gesleuteld aan regels over netneutraliteit en het uitfaseren van roamingkosten. Eerder deze kwam een alternatief voorstel boven tafel, waardoor telco's toch nog roamingkosten kunnen vragen voor bellen en internetten dat boven het dagelijks gemiddelde uitkomt.
Al met al blijft de Europese telcomarkt voorlopig een work in progress, onder Kroes is de belangrijke eerste stap gezet. Of die markt open en concurrerend zal zijn blijft afwachten.
Kroes-opvolger Oettinger gaat niet soepel van start en kon onlangs aan het Europese Parlement niet uitleggen wat netneutraliteit nu eigenlijk is. Lees meer: Digitale Eurocommissaris glijdt uit over The Fappering.
Grappig om te zien hoe Kroes uiteindelijk tot de onvermijdelijke absolute conclusie is gekomen dat de beste keuze totale netneutraliteit is. Zeker gezien het wat twijfelende, wat genuanceerde begin.
Hoe meer je erover nadenkt, hoe duidelijker de keuze. Er is niet zoiets als een beetje neutraal. Er is slechts angst van bestaande machtsstructuren die bang zijn voor verlies van (markt)aandeel ipv winnen in een concurrerende omgeving met een 'level playing field'.
Ik hoop niet dat de nieuwe Eurocommissaris ditzelfde leertraject ook moet doormaken.
Alhoewel Nelie in een aantal gevallen volgens mij de plank heeft misgeslagen gaan we haar nog erg missen.
Reageer
Preview