Er wordt steeds meer gesproken over een volgende versie van Windows. Over een paar maanden zal het enkel Windows 9 zijn wat de klok slaat, dus nu lukt het nog om een momentje te nemen even Windows 8 te herdenken. Want op termijn zal niemand eraan herinnerd worden.
Microsoft zal Windows 8 al liever zijn vergeten nog voordat de opvolger verschenen is. Net als Vista in 2009 persona non grata werd, zal Windows 8 zo ver in de achtergrond verdwijnen, dat je een Hubble-telescoop nodig hebt om ernaar te zoeken.
Dat is niet zo vreemd. Vrijwel alle organisaties zijn in staat om geheugenverlies te faken, ook al is hetgeen ze willen vergeten ooit gepromoot als het volgende ei van Columbus. Ford deed het met de Edsel, Coca-Cola met New Coke, Apple wiste de Performa en Ping, terwijl IBM zal ontkennen dat het ooit geweten heeft van PCjr en OS/2. Het gaat altijd om het volgende glinsterende product, niet om het vorige.
Vista kwam klappen nooit te boven
Om de toekomst te zien van Windows 8, hoef je alleen maar te kijken naar hoe Microsoft Vista behandeld heeft - een besturingssysteem dat in 2007 verscheen maar zo hard neergesabeld werd door negatieve kritieken dat het een reputatie opliep waarvan het nooit wist te herstellen.
In de maanden voor de lancering van Windows 7 - Vista's opvolger - wiste Microsoft de naam 'Vista' uit alle persberichten en communicatie richting media, investeerders, partners en klanten. Niemand mocht het er meer over hebben.
Van januari tot oktober 2009 werd Windows Vista nog welgeteld één keer in een officieel communiqué genoemd. Windows 7 mocht 16 keer op die eer rekenen.
Begin van het einde is ingezet
Ik verwacht binnenkort hetzelfde voor Windows 8. Misschien is het al begonnen, want de geruchtenmachine over 'Threshold' draait al een tijdje op volle toeren. Dat besturingssysteem moet volgens welingelichte bloggers als Mary Jo Foley van ZDNet begin 2015 verschijnen. Het is de verwachting dat Microsoft vanaf nu flink zelf minder gaat spreken over Windows 8 en veel meer over de opvolger.
Ik kan daar ook bewijs over aanleveren. In zijn mission statement die op 10 juli verscheen, noemde CEO Satya Nadella geen specifieke editie van Windows op de desktop als het niet ging over Windows Phone of Windows Server. Windows 8 werd ook niet genoemd in de speeches die Nadella en andere Microsoft-bestuurders hielden tijdens de Worldwide Partners Conference in Washington en was slechts onderwerp van maar 3 uit 450+ sessies die bezoekers aan het congres konden volgen.
Vorige week werd in een telefonische vergadering met aandeelhouders slechts twee keer gesproken over Windows 8.1.
Ik vind dat niet vreemd. Microsoft heeft toegegeven dat zijn huidige marktaandeel op alle computingdevices - smartphones, tablets, servers en pc's - ongeveer zweeft rond 14 procent. Dat is idioot laag in vergelijking met het bijna monopolie in 2010, maar het bedrijf weet donders goed dat dit voor een belangrijk deel te wijten is aan het slecht presteren van Windows 8.
Geen schim van Windows 7
Windows 8 verkoopt beter dan Vista, maar doet het wel minder dan Windows 7. Dat zie je ook in de cijfers van een partij als NetApplications terug. In de cijfers die zijn verschenen na het uitbrengen van Windows 7 en Windows 8, zie je dat in dezelfde periode het aandeel van Windows 7 veel harder groeide dan dat van Windows 8.
Om Windows 8 makkelijker naar de achtergrond te laten verdwijnen, maakt Microsoft weinig stampij rond de in augustus te verschijnen Windows 8.1 Update 2, de laatste grote update voor het besturingssysteem. Hierin vinden weinig zichtbare verbeteringen plaats. Zo zullen we vrijwel zeker het Startmenu wat Microsoft toonde tijdens de Build-conferentie niet gaan terugzien in deze herziening. De grote veranderingen zullen pas plaatsvinden in Windows 9; alle signalen wijzen erop dat Microsoft in die editie schoon schip wil maken.
De verwachting is dat het marktaandeel van Windows 8 (en de bijbehorende Windows 8.1 updates) zo rond het voorjaar van 2015 rond de 16 tot 16,5 procent ligt als Threshold uitkomt. Als Windows 8 het schema van Vista volgt, daalt het aandeel van het OS naar 11,2 tot 11,5 procent een jaar later.
Argumenten voor gratis upgrade
Dat zou anders kunnen zijn als Microsoft het nieuwe Threshold als gratis update gaat verstrekken, waar veel klanten op hopen. Als dat zo is, wordt de neergang van Windows 8 nog veel sneller ingezet - dat zag je bijvoorbeeld aan het marktaandeel van Windows 8.0, dat al kort na het uitbrengen van 8.1 met de helft daalde. Mocht Windows 9 als gratis upgrade worden verstrekt, dan verwacht ik dat het marktaandeel van Windows 8 al tegen het einde van 2015 onder de 8 procent uitkomt.
Als Microsoft de pijnlijke ervaringen van Windows 8 zo snel mogelijk wil vergeten, dan moet het Threshold als een gratis upgrade gaan weggeven. Het is het enige slimme om te doen. Hoe sneller Windows 8 vergeten kan worden, hoe beter.
Ik mis alleen nog OED/Outsider op dit topic...
Het beleid van Mickysoft is dus om iets incompetents te creeeren om het vervolgens te vervangen voor iets minder incompetent of op een ander gebied weer meer incompetent om het in de toekomst te verbeteren en te vervangen voor iets anders dat weer meer incompetent is.....en daar vragen ze geld voor.
IMHO noemen we dat oplichting.
Linux bevalt me wel
Linux is ook iedee keer wat anders. En is (nog steeds) voor de meeste gebruikers geen alternatief. In mijn geval b.v. is de software van mijn DSLR niet beschikbaar voor linux, net als de meeste fotobewerkingssoftware. RAW therapy en GIMP zijn ook geen alternatief, en zo is het ook met veel andere software er is wel iets wat ongeveer hetzelfde doet, alleen net niet wat je nodig hebt.
Gewoon om de andere versie van windhoos gebruiken en de problemn zijn een stuk kleiner. Of kiezen voor Apple.
Er zijn voor linux goede windows emulators zodat je windows software gewoon op linux kunt draaien.
'Linux bevalt me wel'
Als alles wil meewerken wel ja.
Hoe zit het dan met photoshop adobe premiere ?
Office?
Games ?
Goede driver ondersteuning voor de videokaart?
Linux is al 23 jaar niks op de desktop.
Allemaal apen ze windows na maar geens van alle linux distros kunnen nog opboksen tegen windows xp.
Het werkt prima, niks mis met linux. Je moet je alleen even verdiepen in hoe het werkt.
Als je een comp koopt die van een fabrikant komt die een contract heeft met microsoft dan zullen ze idd geen drivers voor linux hebben.
Gewoon even opletten wat je aanschaft.
Nou XP wordt niet meer ondersteunt, en er zijn moederboarden die gemaakt zijn voor XP en waar dus geen win 7 drivers voor zijn, dus je wordt op een gegeven moment verplicht om een hele nieuwe comp te kopen omdat Mickysoft dat wil. Bij win7 hebben ze dat zelfde truckje uitgehaald.
Deze bogus hebben we hier nou al zo vaak gehoord. Zelf al verschillende keren getracht op Linux over te stappen, maar de beperkingen en de foutmeldingen vlogen me van alle kanten om de oren waarna ik jankend van frustratie terugvloog naar Microsoft en zijn wurg-licenties.
Voor alles zijn er 'alternatieven' te vinden in Linux, maar niks werkt hetzelfde als bij Windows, niets heeft dezelfde kwaliteit en gebruikerservaring. Elke keer stort ik me dolenthousiast op de zoveelste ontdekking. Laatstelijk weer Lazarus geprobeerd, maar dat rammelt ook aan alle kanten in vergelijking met Delphi 7. En dus maar weer terug naar Windows XP...
Met het uitfaseren van XP en de Vista/8 blunders lag er een geweldige kans voor de Linux gemeenschap om Microsoft van de troon te stoten, maar Linux zwelgt in eigendunk via de menigte aan distro-clubjes en een hautaine houding dat het allemaal beter en dus anders moet dan Windows, waardoor de overstap meer studie en dus productiviteit kost dan ik me kan veroorloven. Ze '$sudo apt-get -f +s /dingesen' maar aan met Linux, als ik weer terug wil naar de commandline computerbediening anno 1960 dan tik ik wel een oude XT met MS-DOS en Edlin.exe op de kop...
Nou, ik heb linux Mint draaien, en heb nergens problemen mee. Wel is het handig om als achtergrond wat kennis van unix te hebben, dan werk je er net zo makkelijk mee als met windows.
Als je alleen een beetje zit te internetten, dan volstaat Mint inderdaad prima. Als je af en toe een briefje tikt, dan volstaat OpenOffice. Wil je mail en agenda combineren op een min of meer outlook-achtige wijze, dan heb je al een uitdaging. Wil je nog meer, dan wordt het ronduit behelpen is mijn ervaring. De beveiliging werkt vooral de eigen gebruiker tegen en een echte hacker lacht zich er een krul in zijn l*l om...
Wat een hoop poeha om linux weer. Linux is fantastisch, draai het al minstens 15 jaar als m'n voornaamste desktop. Slechts sporadisch heb ik windows nodig en dat ligt, voor de duidelijkheid, niet aan linux maar aan programmatuur die ik nodig heb en dan met name de leveranciers die dit niet voor linux beschikbaar willen stellen. Belastingdienst kan al wel even met linux bijv. al jaren geen windows meer voor nodig. Maar het is sneller om te klagen over linux, dan het gebrek van ondersteuning voor het OS van leveranciers.
Mijn advies zou dan ook zijn om vooral over te stappen op linux en te gaan klagen bij Adobe dat die pakketten van 900 euro er niet op lopen (alhoewel de meeste het overigens prima doen onder wine). Natuurlijk wordt dat deel lastig als je zo'n gejatte versie hebt, maar dan heb je sowieso weinig (lees geen) recht tot klagen en moet je denk ik blij zijn dat veel te doen is met een programma als gimp voor 0 cent, al is het soms met wat omwegen of dat je wat nieuws moet leren. Wellicht moet je GIMP vergelijken met mspaint... dan is het ineens fantastisch.
Voor wat betreft de beveiliging in linux, die is altijd redelijk op orde geweest en de rechten zijn dus goed gescheiden. Uiteraard zijn er wel verbeter punten, maar die zijn er overal wel. Gelukkig heeft windows nu dat achterlijke UAC waarmee je user account feitelijk gewoon 2 user accounts zijn waardoor je tegen rare dingen aan loopt. Bijv. je mapt een drive naar een server en probeert daar iets van op te starten als administrator. Tja, dat werkt dus niet standaard, want admin is feitelijk onder water een ander account en die heeft die drive mapping niet en kan derhalve het bestand niet vinden. Dit is uiteraard verzonnen om de ellende enigszins behapbaar te houden die ze zelf veroorzaakten met win9x en laten we wel wezen, gebruiker switchen in windows kost gewoon meer tijd dan onder linux waar ik gewoon een terminal start en als root het programma start dat ik moet hebben (wat minder vaak voor komt dan onder windows, voornamelijk omdat het altijd al zo geweest is en dat is onder windows dus wel beter aan het worden nu ze moeten). Niks afmelden of user switching.
Zoals duidelijk mag zijn ben ik absoluut geen windows fan. Alhoewel dit meer met MS zijn politiek te maken heeft dan het OS zelf (Apple is nog veel erger imho, die zijn extreem gesloten). Dat wil echter niet zeggen dat dit artikel helemaal terecht is. De performance van windows 8 is namelijk erg goed, of ik het nu leuk vind of niet. Het feit dat ze naast de 2 user accounts het nodig vonden om ook nog 2 werkomgevingen te creeeren is dan weer een stuk minder en levert inderdaad een aardige bak frustratie op. En redelijk terecht ook, voor veel applicaties ben ik langer bezig met starten, moet m'n muis veel meer over het scherm bewegen omdat het een touch interface betreft en erg praktisch is dat idd niet. Een desktop is nou eenmaal geen tablet en ik kan natuurlijk een touch screen aan m'n desktop hangen, maar gezien ik blind type, en aardig snel ook, kosten dat soort bewegingen me ook aardig tijd (en mogelijk RSI problemen). Ik zien dan ook voornamelijk gebruikers die toch al niet erg snel waren op de computer erg tevreden zijn over Win8. Veel meer dan met Vista in ieder geval.
En toegegeven, de intentie is toch vooral om de markt te domineren, errr 1 ervaring te creeeren voor gebruikers die geen handleidingen willen lezen en/of zich verder niet willen verdiepen in iets anders dan ze gewend zijn.
Dan rest me nog dat mensen vaak bakken met geld uitgeven aan windows software, terwijl ze te beroerd zijn om ook maar 5 euro aan een programma te doneren waar een programmeur (of vaak een heel team) jaren van z'n/hun leven in heeft/hebben gestoken. Beetje krom, niet? Die mensen willen ook eten, als het kan auto rijden en uiteindelijk hun huis afbetalen. Wat ze niet hoeven is 2 bentleys en een ferrari voor deur. En voor al dat gratis werk krijgen ze dan dus een hele berg aan klagende, maar niet donerende, gebruikers op hun dak die lopen te zagen over hoe het wel moet en denken dat ze nog ergens aanspraak op kunnen maken ook.
PS: veel distro's hebben gewoon een grafische package manager. In het menu kijken is blijkbaar echter lastiger dan klagen over apt-get.
@Jeki: libreoffice, steam komt met aardig wat titels op linux, wow en vele anderen draaien in wine (soms nog sneller ook). En laten we wel wezen, zoals reeds geimpliceerd, ga het gewoon massaal gebruiken en het komt vanzelf. nVidia heeft al jaren degelijke ondersteuning via binary blob (tja proprietary crap he veelal door licenties op technologien) evenals Ati/AMD dat steeds beter wordt (ook via binary blob).
Lang verhaal kort: zo lang gebruikers hun poot niet stijf houden dat ze linux willen gebruiken, zullen leveranciers er niet veel heil in zien. Er af en toe wat geld aan uitgeven kan ook geen kwaad.
Erg leuk om een bedrijf Mickysoft te noemen. Minstens zo leuk zijn Microschoft en Micro$oft. Dat vond ik ook leuk toen ik 12 was. En knap dat jij weet wat het beleid is van een multinational van enkele tientallen miljarden dollars waarde. En voor oplichting kun je aangifte doen bij de politie, wellicht een tip? Dan ga ik onderzoeken of het mogelijk is om aangifte te doen van inhoudelijk zinloze en ononderbouwde reacties.
Ah! U werkt voor de companie, nou vertel welk OS van die multinational werkt er goed, veilig en betrouwbaar?
Want dat mag je van zo een multinational toch wel verwachten dat ze wat kunnen.
Win7 een OS van 20 Gig dat barstens vol zit met spyware?
Een tendentieuze titel. Daarbij ben ik het ook niet met de inhoud eens. Windows 8 is in vele opzichten de beste Windows ooit: zeer snel, minder hardware-hongerig, uiterst stabiel. De tegelinterface zuigt inderdaad voor een desktop-PC, maar op een tablet werkt dat wonderbaarlijk lekker. Ik heb inmiddels Windows 8 in al mijn (al dan niet virtuele) PC's draaien, voorzien van een startmenu-uitbreiding om desktopgebruik zoals voorheen te laten werken. Verlangen naar Windows 7? Nee hoor, ik zou niet meer terug willen!
het spreekwoord luidt: "uitzonderingen bevestigen de regel", zo ook hier: Jij vindt het geweldig, de overgrote meerderheid moet er niks van hebben. Ik wi ook niet eerst een boel extra klooien om een goede gebruikservaring te genereren, moet gelijk bruikbaar zijn. 7 was dat, 8 absoluut niet.
Met die titel is niks mis. Los van jouw ervaring met W8 zijn er inderdaad hele forse kritieken op W8 en heeft MS die met name aan de tegeltjes te danken.
Persoonlijk denk ik dat dit toch een bewuste actie is geweest om de tegeltjes aan het grote publiek bekend te maken zodat WPhone een kans kreeg. Ik denk ook dat ze niet verwacht hebben dat die kritiek zó zwaar zou zijn. Hiermee zou de winst van de bekendheid van de interface dóór die kritiek juist omgeslagen kunnen zijn in een nadeel. De mensen kiezen daardoor misschien wel juist *niet* voor een WPhone.
hier gaat de auteur van het artikel toch wel kort door de bocht. Een bijna monopolie op de desktop in 2010 vergelijken met 14% marktaandeel nu op servers, mobile en desktop.
Als je het zou vergelijken met marktaandeel op deskop anno nu. Dan is er weinig veranderd.
Ja, MS loopt achter op mobile. Maar dit was voor W8 al zo. W8 had dit moeten veranderen, maar heeft daarin gefaald.
Reageer
Preview