Waar NOiV faalde, wil de gemeente Ede een lichtend voorbeeld zijn als het aankomt op het gebruik van open source software. Waar mogelijk is de afgelopen jaren gesloten software uitgefaseerd, op server- én clientniveau.
Niet verrassend levert dat enorme besparingen op licentiegebied: ten opzichte van vergelijkbare gemeenten geeft Ede 92 procent minder uit, blijkt uit een benchmark van Berenschot. Maar ook de totale ict-kosten zijn significant lager, zo'n 24 procent.
Stapsgewijze uitbreiding open source
Belangrijke open sourcesystemen die de gemeente gebruikt zijn LibreOffice, Zarafa (Exchange-alternatief, inclusief webmail) Firefox, TYPO3, zaaksysteem.nl, MySQL, PostgreSQL, Nagios, en Asterisk. Ondersteuning van de dominante leveranciers in gemeenteland (die markt wordt verdeeld tussen Centric en PinkRoccade) is vaak problematisch, maar er zijn genoeg alternatieven, vertelt Bart Lindeboom, hooft ict-zaken bij de gemeente in een uitgebreide casus op de site van de Europese Commissie.
Lindeboom ontkent dat open source allerlei risico's met zich meebrengt, het is eerder andersom. Het gebruikt van dure, gesloten software (vooral van Oracle en Microsoft) levert ook veel rompslomp en risico's op. Vooral organisaties die veel met gevirtualiseerde desktops werken verdwalen vaak in een licectiedoolhof.
Microsoft ontdekte 'illegale' software
Ook Ede had zijn zaakjes niet op orde, zo bleek na een 'vrijwillige' controle door Microsoft, via het compliancebedrijf Infracontrol. Die plaatste een maand lang een netwerksniffer waardoor bleek dat de gemeente honderden Microsoft-licenties moest bijkopen, vertelt Lindeboom aan Webwereld. "Dat kostte Ede toen ruim een ton, maar dat hoort nu eenmaal bij het gebruiken van spullenboel met licentieregeltjes." De episode zorgde uiteindelijk juist voor extra focus op open source bij de gemeente.
De landelijke overheid praat al sinds begin deze eeuw over Open Source en alles moet veranderen. Het lukt echter niet en dat heeft 2 belangrijke factoren. De grootste belemmering is de ambtenaar die weigert om mee te gaan omdat het allemaal anders is.
Wanneer je de nieuwste versie bekijkt van Libre Office dan moet 98% van de ambtenaren daar feilloos mee kunnen werken. Programma's als Access worden officiëel niet gebruikt omdat het binnen de overheid niet toegestaan is om een database te maken. Dat mag alleen een extern bedrijf doen.
Het bedrijfsleven kent te weinig incentives om opensource te leveren. Hopelijk is er een kentering ivm langdurige servicecontract
En de software die de Gemeente Ede laat ontwikkelen is uiteraard ook open source: [Link]
Blij dat ik daar niet werk :)
Moge vele gemeenten dit voorbeeld volgen.
Reageer
Preview