Microsoft wil na de relatief snelle ontwikkeling van Windows 7 en 8 het tempo verder verhogen. Het grote gat tussen het nog altijd veelgebruikte XP en het niet breed aangeslagen Vista is een uitzondering die de softwareproducent ver achter zich wil laten. Sterker nog: het releaseritme moet nog sneller dan de cadens die in slechts enkele jaren de (major) releases 7 en 8 heeft opgeleverd. Daarbij zou Microsoft zelfs geheel willen afstappen van grote, genummerde releases. Om over te gaan op kleinere, jaarlijks uitkomende verbeteringen.
8 als omslag, Blue als versnelling
Windows Blue is de realisering van die versnelling. De nu in ontwikkeling zijnde volgende release is een update voor Windows 8, en krijgt niet versienummer 9 mee. Volgens sommige anonieme bronnen is Blue zelfs de naam voor een reeks van volgende releases. Een beetje zoals webtaal HTML5 officieel een ‘levende standaard’ is geworden: nooit af, altijd in ontwikkeling en dus daarmee niet echt groeiende naar een volgende grote versie.
Sommige Microsoft-criticasters stellen dat het bedrijf dit al enigszins doet met zijn besturingssysteem, zij het dan wél met versieverhoging. Zij hebben Windows 7 eerder afgedaan als ‘Vista maar dan zoals het had moeten zijn’, of als Vista met een derde service pack (zoals ooit Windows XP met SP2 flink is verbouwd). Feit is dat versie 7 wel aanzienlijk is veranderd ten opzichte van voorganger Vista. Feit is ook dat versie 8 hier nog een schepje bovenop doet.
Zo is de huidige Windows-versie weer sneller dan zijn directe voorganger, heeft het een compleet nieuwe touch-interface plus de daarbij horende gloednieuwe app-omgeving. Dat platform voor touch-applicaties (voorheen Metro geheten) is gekoppeld aan een app store. Tegelijk met de ontwikkeling van Windows 8 heeft Microsoft ook nog een aparte uitvoering gemaakt voor ARM-processors. Dat zogeheten Windows RT is niet compatibel met reguliere pc-programma’s maar wel met de nieuwe Metro-apps.
Oud: OS-releases plus service packs
Microsoft gaat verder op die ingeslagen weg met Windows Blue. Een vroege build van dat besturingssysteem is nu net uitgelekt. Daarin zijn diverse kleinere verbeteringen te zien. Geen grote, radikale veranderingen. Tenminste niet in de alpha die nu rondzwerft op internet. Het definitieve product kan daarin wel afwijken, maar daarvoor is ontwikkeltijd nodig.
En die tijd lijkt niet ingepland voor de volgende Windows-release. Volgens geruchten moet Windows Blue al snel uitkomen: na de komende zomer. Dat is dan krap een jaar na Windows 8. De releases van daarvóór hebben aanzienlijk langer op zich laten wachten. Tussen 8 en 7 zat zo’n drie jaar, net zoals tussen 7 en Vista. Tussentijds heeft Microsoft die diverse besturingssystemen ook voorzien van grotere updates in de vorm van de zogeheten service packs (SP’s). Die praktijk lijkt straks tot het verleden te behoren.
SP's kosten (Microsoft) geld
Het afstappen van die huidige ontwikkeldiscipline is niet verwonderlijk, want service packs hebben Microsoft in het verleden nogal tijd gekost. En ook inkomsten, want die OS-verbouwingen worden niet verkocht maar gratis aangeboden. Nadat XP in oktober 2001 is uitgekomen is die versie in 2004 flink herzien met het ingrijpende SP2. Vervolgens is het ambitieuze Vista (codenaam Longhorn) na jaren uitstel pas in november 2006 verschenen.
Daarna heeft het Microsoft het tempo opgevoerd: Windows 7 is drie jaar later afgerond (juli 2009), waarna opvolger 8 begin augustus 2012 de RTM-fase heeft bereikt. Windows Blue moet deze lijn exponentieel doorzetten. Versnellen dus. Het driejarige ontwikkelritme van de afgelopen jaren moet korter. Wellicht naar een jaarlijks releaseritme. Microsoft lijkt daarin het voorbeeld te volgen van Apple.
Nieuw: incrementele updates
Die oerrivaal heeft van zijn computerbesturingssysteem Mac OS X geregeld nieuwe, relatief kleine releases uitgebracht. Diverse OS X-versies zijn verschenen terwijl Microsoft hard werkte aan de volgende grote Windows-versies. Apple heeft daarover al zijn tong uitgestoken bij de aankondiging van versie 10.4 (Tiger) in 2005, toen Microsoft nog worstelde met zijn ambiteuze plannen voor Longhorn. ‘Redmond, start je kopieerapparaten’, meldde Apple op banners bij zijn ontwikkelaarsbijeenkomst WWDC.
Niet alleen van het sinds 2001 bestaande OS X heeft Apple regelmatig nieuwe versies uitgebracht (9 in totaal nu, allen vallend onder het Romeinse nummer 10). Ook het in 2007 opgedoken mobiele besturingssysteem iOS (oorspronkelijk iPhone OS) kent een rappe ontwikkeling. Apple’s platform voor smartphones en tablets zit nu alweer op versie 6, in nog geen zes jaar. De OS X-releases zijn relatief goedkope aankopen voor gebruikers, terwijl de iOS-releases gratis zijn (sinds iOS 4 ook voor iPods).
Verandering aanjagen
Het snellere releaseritme geeft de platformmaker wel de mogelijkheid om vlot nieuwe technologie door te voeren. Of dat nou in reactie op de concurrentie is of in anticipatie van trends en ontwikkelingen. Bovendien jaagt het de mogelijkheden aan voor externe applicatiemakers, die hun waren alleen kunnen aanbieden via de app store van de platformmaker, die daarbij een percentage van de omzet krijgt. Dit geldt tot op heden voor Apple en Microsoft wil dat ook.
De Windows-producent lijkt hier op aan te koersen met Windows Blue. Overigens raken de daarin opgenomen jaarlijkse releases niet alleen technologiebeluste eindgebruikers. Ook softwaredevelopers en it-beheerders krijgen met Blue te maken, of ze willen of niet. Een minder aansprekende release overslaan, is straks minder makkelijk of zelfs ondoenbaar.
Volgens anonieme bronnen van technieuwssite The Verge geldt een nieuwe ‘Blue-release’ namelijk ook voor de software-ontwikkelkit (SDK) voor Windows-programmatuur. Die kit wordt dan gelijktijdig bijgewerkt voor de nieuwe (minor) Windows-versie, waarbij de vorige SDK wordt afgewaardeerd. Nieuwe functies kunnen zo sneller in gebruik worden genomen, en tegelijkertijd komt er eerder een einde aan oude functies en technieken.
Deze technologische afwaardering heeft een direct en concreet gevolg voor alle Windows-betrokkenen: developers, beheerders en gebruikers. Microsoft wil dan namelijk apps weigeren in zijn app store als die alleen zijn ontwikkeld voor het dan 'oude' Windows 8. Bestaande apps blijven wel gewoon draaien op het bijgewerkte Windows.
Dag traditioneel Windows?
Van Windows 7 is eind 2009 al voorspeld dat dat de laatste grote release zou zijn van Microsofts computerbesturingssysteem. Die prognose van analisten is gegeven vóór de stormachtige opkomst van de tablet. Zelfs nog voor het opduiken van de iPad, die de nieuwe computercategorie van de hedendaagse tablet naar de massa heeft gebracht. Smartphoneplatform Android is het tabletvoorbeeld van Apple gevolgd, zij het met horten en stoten. Maar anno 2013 blijkt de tablet de gewone pc serieus te verdringen.
Windows 8 is Microsofts reactie op de tablet, en volgens analisten ook een erkenning van het gevaar daarvan voor de traditionele pc. De aloude desktopinterface staat nu - letterlijk en figuurlijk - op het tweede plan. Voorop staat de voor touch ontwikkelde tegeltjesinterface, die al met Windows Phone 7 zijn debuut heeft gemaakt.
Met Windows Phone 8 heeft Microsoft de onderliggende platformkernel gelijkgeschakeld: zijn smartphone-OS gebruikt dezelfde ondergrond als zijn pc- en tablet-OS. De versnelling van Windows Blue brengt dan veranderingen ook naar smartphones. Voor die apparaten geldt in de regel al een snellere upgradecyclus, die Microsoft wil overhevelen naar tablets en pc’s. Dag Windows-zoals-we-het-kennen?
De tijdlijn van Windows-releases:
Via: Wikipedia, Kristiyan Bogdanov.
Reageer
Preview