Dit jaar zal het internet een aantal mijlpalen passeren als de grootste technische upgrade tot nu toe uitgevoerd zal worden met de overstap van Internet Protocol versie 4 naar versie 6. Daarnaast worden de belangrijkste contracten voor infrastructuur en operations van het wereldwijde web opnieuw aanbesteed. Deze wijzigingen kunnen ervoor zorgen dat we werkelijk wereldschokkende veranderingen gaan zien in de manier waarop het internet bestuurd en beheerd wordt.
1. De rootservers krijgen mogelijk een nieuwe operator
Het instituut ICANN is al sinds de oprichting in 1998 verantwoordelijk voor het draaiende houden van de rootservers van het internet. Het contract met ICANN loopt in maart af, waardoor een andere organisatie verantwoordelijk kan gaan worden voor deze belangrijke technische functie.
De 13 rootservers van het internet bevinden zich aan de top van de DNS-hiërarchie, waar domeinnamen aan hun corresponderende IP-adres gekoppeld worden wanneer je een website opzoekt. Op de werking van de rootservers wordt toegezien door het IANA, dat op zijn beurt rapporteert aan ICANN.
In plaats van dat het contract voor IANA met ICANN verlengd werd, koos de Amerikaanse overheid ervoor om andere (Amerikaanse) organisaties ook te laten bieden in een open veiling. Tot 12 december 2011 konden geïnteresseerden een bieding doen, waarna ergens in het eerste kwartaal dit jaar bekend gemaakt wordt wie de nieuwe verantwoordelijke partij zal worden. Het nieuwe contract voor de IANA-functie loopt dan van 1 april 2012 tot 31 maart 2015.
2. Een nieuw bedrijf wordt verantwoordelijk voor de registratie van .com domeinen
Het bedrijf Verisign heeft het .com domein beheerd sinds 1999. Het .com domein is ´s werelds populairste toplevel domein, met meer dan 100 miljoen registraties in totaal. Om dit in perspectief te plaatsen: het internet kent in totaal 220 miljoen domeinnamen, verdeeld over 280 toplevel domeinen. Het aantal .com domeinen overtreft iedere andere domeinnaam: het is vijf keer populairder dan nummer twee, het Duitse .de.
Verisign tekende op 1 maart 2006 een overeenkomst met ICANN waarin beschreven stond dat eerstgenoemde het .com domein tot 30 november 2012 beheer zou nemen. Naast .com heeft Verisign ook .net in beheer. Die overeenkomst loopt nog door tot 2017.
3. Er komen 1000 nieuwe toplevel domeinen bij
ICANN is van plan om per 12 januari honderden generieke toplevel domeinen (gTLD's) als .hotel en .paris aan het internet toe te voegen. Het controversiële plan werd al zes jaar bediscussieerd en is (nu eindelijk) ten uitvoer gebracht. Het nieuwe gTLD-programma is de grootste verandering in het namensysteem van internet sinds ICANN in 1998 in het leven werd geroepen.
ICANN heeft ook op twee eerdere momenten nieuwe toplevel domeinen toegevoegd: in 2000, toen zeven extensies waaronder .biz en .info werden toegestaan en in 2004, toen acht extensies waaronder .asia en .jobs ook mochten. Geen van deze nieuwe extensies is trouwens een doorslaand succes gebleken.
Toch kan de laatste verandering in gTLD's bepalend zijn voor de manier waarom domeinnamen worden gebruikt. Tussen de categorieën namen die zijn goedgekeurd zitten ook niet-Engelse namen, namen voor steden en regio's, domeinnamen voor specifieke bedrijven en merken en namen voor diverse hobby's.
4. Nog eens 10.000+ websites gaan IPv6 ondersteunen
Op 30 september 2012 verloopt de deadline voor Amerikaanse overheidsinstellingen voor ondersteuning van IPv6 voor hun publieke websites en ondersteunende webdiensten. Ongeveer 10.000 websites vallen onder dit mandaat, waardoor de implementatie van IPv6 in de Verenigde Staten komend jaar een flinke impuls zal krijgen.
Het federale IPv6-mandaat vereist daarnaast van overheidsinstanties dat ze hun interne clientapplicaties upgraden om native IPv6 te communiceren met publieke internetservers. Voor deze tweede deadline hebben de instellingen nog twee jaar.
IPv6 biedt een aanmerkelijk uitgebreidere adresseringsruimte dan IPv4 en maakt het mogelijk dat 50.000 quadriljoen apparaten op internet aangesloten kunnen worden. Met IPv4 zijn 'slechts' 4 miljard combinaties mogelijk. Helaas is IPv6 niet backwards compatible met IPv4, waardoor netwerkbeheerders beide protocollen moeten gaan ondersteunen of IPv4 naar IPv6 moeten vertalen, wat de nodige vertraging en overheadkosten met zich meebrengt.
5. De voorraad IPv4-adressen in Europa raakt uitgeput
Het regionale internetregister voor Europa (RIPE) raakt komend jaar door zijn voorraad IPv4-adressen heen. Onderzoeker Geoff Huston van de technische universiteit van Swinburne, heeft becijferd dat dit op 22 juli 2012 gaat gebeuren.
In april 2011 raakte Azië al de bodem van zijn voorraad IPv4-adresssen , terwijl Noord-Amerika het nog uit kan zingen tot 2013. Door de schaarste aan IPv4-nummers wordt de druk op providers en bedrijven groter om hun netwerken geschikt te maken voor IPv6.
Reageer
Preview