
5 benodigdheden voor wifi 2.0
Krijg je klachten van gebruikers vanwege een slecht bereik of beroerde snelheid van de wifi-verbinding? Doe er dan wat aan met deze tips.
Voordat je investeert in een nieuwe netwerkinfrastructuur is het handig om te bepalen welke dekking en snelheid je minimaal nodig hebt voor het aantal apparaten dat je op je wifi-punten aan te sluiten.

5 benodigdheden voor wifi 2.0
Voordat je investeert in een nieuwe netwerkinfrastructuur is het handig om te bepalen welke dekking en snelheid je minimaal nodig hebt voor het aantal apparaten dat je op je wifi-punten aan te sluiten.
Nog niet zo lang geleden waren laptops de enige apparaten die werden verbonden met het draadloze bedrijfsnetwerk. Maar in betrekkelijk korte tijd is wifi de de facto standaard geworden voor pc's, laptops, netbooks, tablets, smartphones, printers, opslagapparatuur en beamers.
Om te bepalen wat je nodig hebt om je wifi-netwerk naar een hoger plan te tillen, moet je weten wat de mogelijkheden zijn van nieuwe wifi-apparatuur en hoe deze jouw dienstverlening kunnen verbeteren.
1. Hogere snelheden
Wifi-snelheden zijn omhoog gegaan van 11Mbps met de 802.11b standaard tot 300Mbps met de laatste 802.11n-standaard. Omdat signaalsterkte een grote invloed kan hebben op de snelheid, is het verstandig om het bereik met meerdere accesspoints (AP's) zo groot mogelijk te houden en met goede antennes te werken. Er zijn een aantal valkuilen bij het werken met hogere snelheden. Zo is de 802.11n-standaard van 50Mbps tot 300Mbps opgekrikt door gebruik te maken van technieken als multiplexing over meerdere kanalen tegelijkertijd. Toch verschillen de gebruikte technieken per merk, waardoor gebruik van verschillende merken kan leiden tot een terugval in snelheid omdat apparatuur dan weer via de basissnelheid van 50Mbps gaat werken. Daarnaast zijn er twee frequentiebanden: 2,4Ghz en 5Ghz. Veel AP's gebruiken beide frequenties, maar AP's die slechts één band gebruiken, zorgen voor een lagere doorvoersnelheid.
2. Verbeterd bereik
Veel accesspoints hebben meerdere antennes, vaak geconfigureerd in arrays (meestal 3x3), waardoor de dekking ook in hoeken en op lange afstand beter is dan met een enkele antenne. Deze antennes kunnen in verschillende modi werken, waarbij het verstandig kan zijn verschillende AP's voor de twee frequenties te gebruiken om dekking en doorvoersnelheid te optimaliseren. Het gebruik van verschillende AP's kan grotere winst opleveren dan het gebruik van meerdere dezelfde AP's met duale frequenties.
3. Beveiligingsmogelijkheden
Iedere beheerder zou security moeten meenemen bij het installeren van accesspoints. Leveranciers als D-Link en Belkin helpen een handje door in plaats van de standaard inlognaam een willekeurig username en password per accesspoint te leveren, die je in de doos kunt vinden. Toch is het aan te raden om aanvullende beveiligingsmaatregelen te treffen. Veel AP's maken het mogelijk om groepen gebruikers aan te maken, waardoor je eenvoudig een gastaccount kunt maken die toegang heeft tot het internet, maar niet bij lokale bronnen als fileservers en printers kan.
Beveiligingsstandaarden zijn afgelopen jaren makkelijker geworden om op te zetten en lastiger om te kraken. De nieuwste standaarden wisselen automatisch sleutels uit met nieuwe apparaten op het netwerk, maar werken niet altijd even gemakkelijk met oudere besturingssystemen als Windows XP.
4. Meerdere streams en QoS
Als er honderden of duizenden apparaten op je netwerk terecht komen en de kans bestaat dat mensen gaan gamen of video's bekijken, dan is het een verstandig idee om te garanderen dat businessapplicaties de bandbreedte krijgen die zij nodig hebben. Sommige accesspoints kunnen QoS laten configureren waarmee je instelt dat specifieke applicaties en protocollen een gegarandeerde bandbreedte krijgen, terwijl je voor andere minder dringende zaken de toegewezen bandbreedte naar beneden kunt schroeven.
5. Beheertools
Een van de redenen dat een zakelijke AP aanmerkelijk duurder kan zijn dan een consumentenrouter is dat eerstgenoemde aanmerkelijk meer features aan boord heeft, waaronder beheertools. Met zulke tools kun je alle AP's op het netwerk laten weergeven, bijhouden welke apparaten en gebruikers verbonden zijn, gebruikers identificeren, verboden apparaten detecteren en snel uitvinden of en wanneer onbevoegde gebruikers op het netwerk proberen te komen.
Met name nieuwe apparatuur kent een hogere doorvoersnelheid, beter bereik, een hogere signaalsterkte en betere beveiligingsmogelijkheden. Hiermee kun je verkeer beter scheiden en je netwerk beschermen tegen hackers en bandbreedteslurpende traffic. Als je klachten krijgt van gebruikers van wifi-apparaten, bekijk dan hoe je dit met behulp van bestaande technieken kunt oplossen en onderzoek welke opstelling het beste voor jouw situatie werkt.
Reageer
Preview