
9 absurd handige utilities voor bestandsbeheer
Laat je rommelige bestandsstructuur zien wie de baas is met deze geweldige tools. De meeste van hen zijn vrijwel kosteloos, een aantal gewoon gratis.
Laat je rommelige bestandsstructuur zien wie de baas is met deze geweldige tools. De meeste van hen zijn vrijwel kosteloos, een aantal gewoon gratis.

9 absurd handige utilities voor bestandsbeheer
Laat je rommelige bestandsstructuur zien wie de baas is met deze geweldige tools. De meeste van hen zijn vrijwel kosteloos, een aantal gewoon gratis.
Toen Windows Vista nog niet bestond, had Microsoft extreem ambitieuze plannen om van het concept 'bestanden' af te komen. Helaas bleek het WinFS-project te ambitieus en hebben we er nooit iets van teruggezien. We blijven met de rommel zitten. Sinds die tijd hebben we Vista en Windows 7 voorbij zien komen en kunnen we eind volgend jaar Windows 8 op onze pc's gaan installeren. Door al deze evoluties heen, zijn bestanden hetzelfde gebleven; maar door de ongebreidelde groei van opslagcapaciteit van harde schijven, lijkt het af en toe weleens of je erin verdrinkt. Hier zijn een aantal handige utilities die de pijn draaglijker maken.
Lees ook:
7 gratis alternatieve bestandsbeheerders
15 gratis verdraaid handige Microsoft tools
9 Gratis & goedkope Windows 7 tools
1. Total Commander
Wanneer ik denk aan 'bestandsbeheer', denk ik onmiddellijk aan Total Commander. Dit all-in-one wonder heeft voor mij sinds Windows 2000 een speciale plek op de desktop verworven. Ik kan bijvoorbeeld gemakkelijk alle .exe-bestanden in één of meerdere mappen in één venster selecteren, bestanden volgens complexe schema's hernoemen en binnen een paar seconden naar iedere doelmap navigeren binnen een ingewikkelde bestandsstructuur. Ik kan dit en nog veel meer zonder daarvoor de muis te hoeven aanraken. Sommige mensen zeggen dat het model met twee vensters uit de tijd is, maar voor mij is de kracht hiervan ononvertroffen. (Daarbij vind ik de retrostijl wel erg hip in combinatie met mijn gelikte Windows 7 desktop.)
(Een vergelijkbaar programma dat vrijwel hetzelfde doet maar dan gratis is FreeCommander.)
2. Directory Opus
Wanneer je op zoek bent naar een all-round bestandsbeheerder, maar Total Commander is 'niet helemaal je ding', dan kun je ook Directory Opus proberen. Deze iets duurdere bestandsbeheerder is grafisch fraaier dan Total Commander en beschikbaar in 32- en 64-bit versies.
3. Q-Dir
Wil je sowieso geen geld uitgeven aan een bestandsbeheerder, maar vind je het werken met meerdere vensters tegelijkertijd interessant, dan kun je het freeware Q-Dir een kans geven. Het programma heeft aardige features, maar blijkt in de praktijk niet 100% stabiel te werken.
4. MusicBrainz Picard
Niet ieder bestand is hetzelfde en niet iedere algemene tool kan hetzelfde bestandsprobleem oplossen. Veel pc-gebruikers hebben gigantische muziekdatabases die veel ruimte op de schijf innemen. Om muziek te taggen en te sorteren gebruik ik MusicBrainz Picard. Deze gratis, open-source applicatie verbindt zichzelf met de MusicBrainz muziekdatabase waarmee iedere track keurig geïdentificeerd en getagd kan worden. MusicBrainz heeft een waardeersysteem voor trackdata die gebruikers constant bijhouden, dus de kwaliteit van de database is normaal gesproken erg goed. Je kunt trouwens zelf kiezen op welke manier je wilt dat de ID3-tags van je bestand aangepast worden.
5. Folder Axe
Muziekbestanden nemen misschien niet de meeste ruimte in op jouw systeem. Misschien heb je een map (of meerdere mappen) waarin talloze willekeurige bestanden staan. Met Folder Axe kun je die snel sorteren volgens verschillende criteria. Zodra je deze klus met deze tool volbracht hebt, kun je de bestanden eventueel naar submappen verplaatsen.
6. WinDirStat
Wil je weten wat precies de schijfruimte van je harde schijf opslokt, dan kun je het gratis WinDirStat daarop loslaten. Deze utility maakt gebruik van de visualisatiemethode treemapping om te bepalen welke bestanden en mappen schijfruimte innemen en hoeveel dat dan is. Vervolgens wordt dit met aardige vierkantjes en rechthoeken visueel gepresenteerd waarbij de kleurcodering aangeeft om welk soort bestanden het gaat. Met je muis op het vierkantje gaan staan, toont het bestand in kwestie en laat je het direct vanuit WinDirStat verwijderen.
7. Digital Janitor
Het opschonen van je harde schijf hoeft geen traag, handmatig proces te zijn. Je kunt ook het gratis Digital Janitor gebruiken om bestanden die aan bepaalde criteria te voldoen (tijdelijk) te verwijderen. Opgeruimd staat netjes.
8. 7-Zip
Zodra je harde schijf weer helemaal proper oogt, kom je er misschien achter dat een hoop oudere bestanden veel ruimte innemen. Misschien dat in zo'n geval een goede compressietool uitkomst kan bieden. Het gratis 7-Zip is een fantastische open-source utility die ook prima kan dienen als bestandsbeheerder. Het kan met vrijwel alle formaten overweg, waaronder het überfijne .7z-formaat, dat een veel hoger compressieratio dan .zip kent met goede versleuteling. Gmail kan niet kijken in .7z, dus je kunt prima daarmee mailen (iets wat niet kan met .zip).
9. Oops!Backup
Geen discussie over bestandsbeheer zou compleet zijn zonder daarbij Oops!Backup te noemen. Deze utility noemt zichzelf 'tijdmachine voor Windows' en terecht, want bestanden backuppen wordt eenvoudiger dan ooit tevoren. Oops werkt ook prima als bestandsbeheerder, omdat je individuele bestanden naar een vorige versie terug kunt zetten, zelfs als deze maanden oud is.
Reageer
Preview