
Wat is SSD?
IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is een Solid State Drive (SSD?)
IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is een Solid State Drive (SSD?)

Wat is SSD?
IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is een Solid State Drive (SSD?)
Een SSD is een schijf zonder bewegende delen waarop informatie kan worden opgeslagen. In tegenstelling tot een traditionele harde schijf kent een SSD geen platters, maar geheugenchips. Daardoor zijn toegangstijden sneller, werken SSD's zuiniger en zijn de schijven beter bestand tegen schokken. Nadelen zijn dat ze in vergelijking met harde schijven een kortere levensduur kennen (omdat de geheugenchips niet onbeperkt opnieuw beschreven kunnen worden) en de prijs per gigabyte aanmerkelijk hoger ligt. SSD's gebruiken dezelfde SATA-interface als harde schijven en kunnen daardoor naast elkaar binnen werkstations of servers gebruikt worden.
Kleiner, maar véél sneller
Omdat een SSD's geen bewegende delen kennen, zijn ze kleiner dan een traditionele 3,5" schijf en verbruiken ze aanmerkelijk minder energie om data te kunnen benaderen of verplaatsen. Maar voor veel consumenten en bedrijven is de snelheid van SSD's de grootste reden om de schijven te willen gebruiken. Zo blijkt uit een recente test van website CNET.com dat de snelste harde schijven van dit moment - neem bijvoorbeeld de Seagate Barracuda XT - maximaal 115MBps doorvoersnelheid halen. Een snelle SSD als de OCZ Vertex 3 haalt met gemak 260MBps en is dus ruim twee keer zo snel. Wel loopt de maximale opslagcapaciteit van SSD's momenteel nog zo'n factor zes achter op die van traditionele harde schijven.
Vanwege de snelheid en prijs van de schijven - een SSD is per GB al snel tien keer zo duur - zijn SSD's vooral in trek als opstartschijven voor werkstations of worden ze in servers geplaatst waar extreem snelle toegang tot data van belang is. Ook in de grafische sector, waar veel met grote foto- en videobestanden gewerkt wordt, is SSD populair. Het is van belang te weten dat SSD's onbeperkt benaderd kunnen worden, maar niet onbeperkt beschreven. Bij intensief gebruik kun je in zulke gevallen SSD's in drie tot vijf jaar tijd afschrijven. Daarom is het gebruik van SSD's in servers met een hoop I/O-verkeer niet aan te raden, tenzij je voor duurdere, speciaal voor servers geoptimaliseerde varianten kiest.
Betrouwbaarheid verschilt per fabrikant
Eind 2010 bleek uit Frans onderzoek dat het uitvalspercentage bij SSD's hoger ligt dan bij traditionele harde schijven. Hierin werd een verband ontdekt tussen de grootte van de opslagcapaciteit en het terugsturen naar de fabrikant. Hoe groter (en dus complexer) de schijf, hoe groter de kans dat de schijf defect raakt. Oorzaken hiervan zijn de gebruikte stroomvoorzieningen van de chips en het gebrek aan standaarden voor de basiscomponenten van een SSD. Hierdoor zijn er opvallende verschillen te ontdekken in de betrouwbaarheid van SSD's van verschillende fabrikanten. Ook bij de veiligheid van het gebruik van SSD's zijn nog kanttekeningen te plaatsen.
Reageer
Preview