Pakweg vijftien jaar later zijn er redelijk geprijsde en verrassend mobiele computers die Linux draaien en dat veel efficiënter doen dan die oude bureaumonoliet van vroeger. Machines van ongeveer een tientje kunnen meer dan dat pc-relikwie uir de jaren 90 en doen het zelfs beter dan laptops van ongeveer vijf jaar geleden. Apparaten als de nieuwe Raspberry Pi Zero en de C.H.I.P. doen me steil achterover slaan.
Knutselen met PDA's
Zoals zoveel nerds in de jaren 90 droomde ik ervan om mijn eigen zak-pc in elkaar te knutselen, het liefst met Linux. Door beperkingen in technologie (en het ontbreken van goedkope componenten) probeerden we meestal iets als een Palm of PocketPC aan te passen, zodat er een ander OS op kon draaien. Dat was een vermakelijke uitdaging waar je veel van leerde, maar uiteindelijk wel een zinloze. Ik heb meer PDA's gebrickt dan ik hier durf toe te geven.
De tijd is zo veranderd! Je kunt nu een volledig functionele handheld-computer - die een breed assortiment aan moderne games kan spelen - samenstellen uit losse componenten. Of je maakt een tablet, smartphone of settopbox voor je televisie. Dat allemaal voor een prijs die lager is dan wat ik destijds uitgaf aan een 28.8-modem.
Keuze is reuze
Als je geen zin hebt in knutselwerk neem je bijvoorbeeld de Pocket CHIP (dat is het 8 dollar kostende C.H.I.P.-bordje met een klein toetsenbord, scherm en batterij) voor 48 dollar. Dat ding lijkt qua technologie precies op zo'n PDA uit de jaren 90. Alleen veel sneller en goedkoper. En het draait direct Linux. De kaalheid lijkt alsof het geknutseld is, wat bijdraagt aan de geek-factor.
Er zijn nog veel meer van dit soort apparaten die ik zou kunnen noemen. Voor high-performance kijk je bijvoorbeeld naar de TX-1 van graphics-specialist Nvidia. Of neem een BeagleBoard of Arduino of een van de vele andere bordjes. Het is ongelooflijk hoe ver dit allemaal is gekomen in een paar jaar tijd.
Welkom in de toekomst
Ik probeer je hier helemaal niet over te halen om zo'n apparaat te kopen, want waarschijnlijk heb je je oog al op zo'n ding laten vallen of ben je (nog) niet geïnteresseerd. Ik wil alleen maar even zeggen dat we aangekomen zijn in de toekomst waar we een paar jaar geleden nog enkel van konden dromen. We kunnen zelf piepkleine computers met enorme capaciteit in elkaar zetten. Welkom in de toekomst!
Reageer
Preview