De Franse Revolutie moest de wereld radicaal veranderen naar een moderne maatschappij en een van de grootste verbeteringen is het metrieke stelsel. Met het verdwijnen van het imperiale stelsel omarmden we een logisch meetsysteem met eenheden en tientallen, in plaats van het oude stelsel met de el (lengte) en de spint (inhoud).
Minder bekend is een van de grotere flops van de revolutie, de Franse republikeinse kalender. Deze hanteerde decades: weken van tien dagen waarbij elke dag tien uur duurde. Dat leek een goed plan, gezien het metrische systeem, maar mensen konden er maar niet aan wennen. Na zo'n veertien jaar maakte Napoleon een einde aan het revolutionaire idee en ging het land terug naar de gregoriaanse kalender.
Een revolutionair idee belooft altijd verbetering, maar soms blijft de ontwikkeling achter. Of is het publiek er gewoon (nog) niet klaar voor. In de technologiesector komen we regelmatig revolutionaire ideeën tegen die niet altijd slagen. Voor elke vinding als de iPhone of TCP/IP, is er ook een Segway of QR-code te vinden. Hier een overzicht van 8 ideeën die de wereld moesten veranderen, maar waar jammerlijk (of gelukkig) weinig van terechtkwam.
1. Internettijd van Swatch
De Zwitsers vonden in de jaren 90 dat de Fransen met hun kalender zo'n gek idee nog niet hadden en Swatch kwam met een heruitvinding van dit concept voor de nieuwe tijd. In 1998 bedacht Swatch internettijd. Internettijd kwam met een zinloze herstructureren van onze tijdsmeting dat nu een hilarisch voorbeeld is van de wilde plannen van het beginnende internettijdperk.
Elke dag is in de internettijd opgedeeld in 1000 .beats (je zegt 'dot-beats'), wat neerkomt op iets minder dan anderhalve minuut in een beat. Het ijkpunt van de tijd is de Biel Meantime (BMT) waarbij 'nul' middernacht is in de standaardtijd in thuisland Zwitserland. Alles na middernacht krijgt een @-symbool.
Het voordeel daarvan is het einde van ingewikkelde tijdzones, omdat er een universeel tijdmetingssysteem was. Dat betekende dat mensen in Taipei makkelijk een chatafspraak kunnen maken met mensen in Amsterdam, zonder allebei te hoeven rekenen. Maar we wilden er niet aan. Sommige horloges van Swatch bespoedigden een overgang met zowel standaardttijd als internettijd erop, maar het mocht niet baten.
Bij de volgend piep is het.. 597 dot-beats.
2. Virtual Reality
Volgens de sciencefiction van de jaren 90 zouden we nu thuis allemaal een helm opzetten om in te pluggen op een virtuele realiteit. Vergeet toetsenborden en monitoren, we zouden door de cyberspace vliegen met een headset en navigeren met handschoenen en meer van dat soort leuke randapparatuur.
Het ging zelfs zover dat er meteen de vrees was dat de mensheid zich terug zou trekken uit het echte leven en alleen nog maar in Virtual Reality (VR) zou bestaan. (Waarschijnlijk zag je een kleine tien jaar terug om dezelfde reden dat Nederlandse gemeenten een kantoor openden in Second Life). Vooral game-producenten deden dappere pogingen om iets te maken van VR, maar het sloeg niet aan.
Er zijn een heleboel redenen aan te wijzen waarom het mislukte. De hardware was duur en leverde bij lange na niet de belofte die we van de fictie kenden. VR voor professionals, zoals medische assistenten, werd door iedereen behalve de meest progressieve artsen genegeerd. We hebben nu dingen als Wii en Kinect, maar dat haalt het niet bij de VR-droom van de jaren 90. Misschien dat Oculus Rift ons weer een stapje dichterbij brengt?
In 1999 gaat er iets verschrikkelijks gebeuren: een misdadige kunstmatige intelligentie ontsnapt aan de virtuele wereld.
3. Het papierloze kantoor
In 1980 publiceerde de Economist de paper "Towards A Paperless Office" waarin bedrijven werd geadviseerd om papier minder te gaan verspillen. Met de komst van het digitale tijdperk zou het minder nodig zijn om dode bomen massaal in te zetten en dat zou de manier waarop ons kantoor eruit zou gaan zien radicaal veranderen.
Twee jaar geleden publiceerde het tijdschrift deprimerende statistieken waaruit blijkt dat het gebruik van papier juist is verveelvoudigd sinds die optimistische jaren 80. Want er was geen rekening gehouden met de opkomst van een andere technologie die het zo makkelijk maakte om papier te blijven gebruiken: de laserprinter.
Deze gemaksdrukker staat inmiddels op elke kantoorhoek en heeft ertoe geleid dat we communicatie die digitaal zou verlopen toch maar gewoon printen. Bovendien is het zo makkelijk geworden dat we alles eenvoudig printen. En vaak wordt het nog steeds vereist. Waarom moet je eigenlijk een ticket afdrukken als de streepjescode ook gewoon van een smartphonescherm is af te lezen?
Praktisch voorbeeld van het falen van de papierloze maatschappij: automatische incasso voor gemeentebelastingen is eenvoudig te regelen via DigiD. Wel even printen en opsturen.
4. Segway
Rond de millenniumwisseling doken er geruchten op van iets nieuws en revolutionairs. Het droeg de codenaam 'Ginger' en een citaat van Steve Jobs (of Jeff Bezos, afhankelijk van wie je het vraagt) deed de ronde: "Steden zullen om dit apparaat heen gebouwd worden". Maar beide mannen toonden zich sceptisch toen ze een prototype te zien kregen.
Jobs gaf zijn ongezouten kritiek op het design van de sta-scooter. Jobs zei dat het zuigde en dat hij de Segway niet zou gebruiken om van zijn huis naar de groentewinkel zeven minuten verderop te gaan. Maar het echte probleem was dat het apparaat ook een revolutie nodig had, want hij hoorde niet thuis op de weg en ook niet op de stoep. Inderdaad, steden moesten er omheen worden gebouwd en daar zat niemand om te springen.
Discovery behandelt hoe de Segway precies functioneert.
5. Kunstmatige intelligentie
Al sinds het allereerste begin van het computertijdperk, leeft het idee dat op een dag machines net zo zullen leren denken als mensen. Een van de eerste primitieve computers, ENIAC, werd in de pers in 1946 al omschreven als 'enorm brein'. In de jaren 50 verkondigden deskundigen van Dartmouth, gesteund door overheidsgeld en met concrete doelen, dat kunstmatige intelligentie, Artificial Intelligence of kortweg AI genoemd, om de hoek lag.
Maar daarop volgden de zogeheten 'AI winters' waarin er minder interesse en minder subsidie is voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie. De stappen die we hebben gezet de afgelopen zestig jaar zijn dan ook stukken minder groot dan aanvankelijk werd verwacht. We hebben denkmachines als Watson en projecten van Google X, maar echte AI bestaat nog steeds niet.
Futuroloog en AI-expert Ray Kurzweil wijst erop dat veel onderzoek naar kunstmatige intelligentie ertoe heeft geleid dat telefoonrobots nu spraakherkenning gebruiken. Maar een systeem als Watson op je smartphone - zelfs dat is nog geen echte AI - is momenteel nog een toekomstdroom.
Een interessante visie op de aard en het bestaan van kunstmatige intelligentie uit de tv-serie Dead Like Me.
6. QR-codes
Is er een technologieplatform dat sneller opkwam en meteen weer onderging dan de QR-code? Eventjes leek dat hét nieuwe ding te worden, maar inmiddels doe je jezelf geen plezier meer als je een QR-code ergens bij afdrukt. Het idee was dat je de echte wereld directer in verbinding bracht met de virtuele door een afbeelding in te scannen en dan direct informatie te krijgen.
De QR-code was daar een logische kandidaat voor. Hij werd al gebruikt als streepjescode voor bijvoorbeeld ticketsystemen en bij voorraadbeheer. De code werd gezien als een soort visuele hyperlink en in 2010 leek het er even op dat deze vorm van informatie doorgeven hand in hand zou gaan met de opkomst van de smartphone.
Maar het werd al snel duidelijk dat smartphones de wereld gingen veranderen, maar dat gebruikers de QR-code massaal links lieten liggen. Er zijn methodes om dit soort informatie te ontsluiten waarvoor je niet ongemakkelijk een foto moet maken van - zoals ooit iemand zo kleurrijk omschreef - robotkots.
Voor als we straks niet meer weten hoe ze eruit zagen: Een QR-code. Die je kunt inscannen met je smartphone.
7. De NFC-portemonnee
Technologie heeft de manier waarop we met geld omgaan veranderd. Met de komst van internetbankieren doen we nu de meeste geldzaken online en de ouderwetse girokaart is de kant opgegaan van de betaalcheque toen de pinpas in de jaren tachtig groot begon te worden. En momenteel transformeert betaalverkeer nog meer met de komst van NFC.
Dit jaar komt NFC dan eindelijk van de grond in Nederland. Je hebt ze vast al eens gezien, de nieuwe pinterminals bij diverse winkels in Nederland met het NFC-logo op de zijkant. Daar kunnen straks contactloos betalen via onze pinpas. Maar waar is de beloofde revolutie van betalen met je telefoon die ook een NFC-chip heeft.
Het basisprobleem is dat betalen met je smartphone niet echt handiger is. Je haalt net zo goed je telefoon uit je zak als je NFC-bankpas. Waarom zou je dan inzetten op die NFC-chip met tig apparaten die het juiste protocol moeten ondersteunen? Banken zien daar de meerwaarde niet van in en de enige mensen die zich echt druk maken over NFC-betalen zijn de mensen die bang zijn dat hun baan erdoor op de tocht staan.
Vanaf april is het dan eindelijk zover: NFC-betalen gaat nu ook landelijk van start.
8. Mensen in de ruimte
In de jaren 50 dachten vooruitziende mensen dat we in de jaren 60 op de maan zouden landen en dat we vanaf de jaren 70 zouden beginnen met het koloniseren van de ruimte. Ze zouden waarschijnlijk gedesillusioneerd worden als ze te horen kregen dat we in 2014 welgeteld zes mensen in een baan om de aarde hadden, allemaal opgepropt in één enkel ruimtestation.
Het probleem is hetzelfde als met betalen met je smartphone: wat is de meerwaarde? Kijk maar naar het Manned Orbiting Labaratory in de jaren 60, een ambitieus ruimtevaartproject van het Amerikaanse leger. Dit plan om analyse te doen vanuit de ruimte werd in de steek gelaten zodra het duidelijk werkt dat geautomatiseerde systemen dit met behulp van satellieten veiliger en goedkoper konden doen.
Commercieel gezien is het tot nu toe niet aantrekkelijk geweest om mensen de ruimte in te schieten - hoewel daar misschien nog verandering in gaat komen met projecten als SpaceShip Two en Mars One - en wat wetenschappelijke ontwikkelingen betreft hebben we een flinke domper gehad met het hakken in het budget van NASA en het verdwijnen van de spaceshuttle.
Promofilmpje van het Nederlandse project Mars One met als doel om binnen tien jaar een kolonie op Mars te hebben.
@asmuth op 12 maart om 22:06
Citaat: "kunstmatige intelligentie: computers schaken even goed als grootmeesters (en dat na slechts 50 jaar R & D)!"
.
Dat ligt mogelijk aan de definitie van kunstmatige intelligentie. Bij schaken elk stuk heeft zijn eigen mogelijheden, er is een beperkt aantal zetten mogelijk, er zijn strategieen bedacht, en er is een grote geschiedenis aan gespeelde partijen. In hoeverre is een schaakcomputer intelligent als hij een goed schaakalgoritme heeft?
.
Citaat: "virtual reality: er is Google Glass"
.
Google Glass is geen VR.
Citaat: "een van de grootste verbeteringen is het metrieke stelsel. Met het verdwijnen van het imperiale stelsel omarmden we een logisch meetsysteem met eenheden en tientallen, in plaats van het oude stelsel met de el (lengte) en de spint (inhoud)."
.
Was het grootste probleem van het oude stelsel niet dat een el per land (of zelfs stad) van lengte kon verschillen? Misschien had standarisatie hiervan ook wel tot vooruitgang geleid. Een meter is 1 : 10.000.000e deel van de helft van de lengte van een meridiaan. Ja, een meter is voor ons nu logisch... maar stel men had een andere basis genomen waardoor onze meter nu korter zou zijn geweest. Niemand zou er waarschijnlijk problemen mee hebben omdat we eraan gewend zijn geraakt (onze jongere generatie heeft ook geen problemen met de euro...)
- het papierloze kantoor: dat komt de laatste jaren al een stuk dichterbij.
- kunstmatige intelligentie: computers schaken even goed als grootmeesters (en dat na slechts 50 jaar R & D)!
- ruimtereizen: de Amerikanen zijn geland op de maan en over een paar decennia landen de Chinezen op Mars.
- virtual reality: er is Google Glass.
Kunstmatige Intelligentie heeft het onderspit gedolven tov natuurlijke domheid
Reageer
Preview