Wil je IoT in jouw bedrijf inzetten? Dan zijn er drie belangrijke gebieden die om aandacht vragen, namelijk innovatie, bouw en uitvoering.
Innoveren
In de innovatiefase onderzoek je hoe je met IoT het bedrijfsresultaat kunt verbeteren en op welke manieren je vervolgens je organisatie, processen en technologieën moet aanpassen om hier maximaal profijt van te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een verbeterde operationele efficiency, een grotere betrokkenheid van en met je klanten, het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten en het bedenken van nieuwe business modellen.
Je onderzoekt onder andere wat de huidige bedrijfs¬doelstellingen zijn, welke technologieën je momenteel gebruikt, wat de ontwikkelingen in jouw specifieke markt zijn, wat jouw concurrenten doen en waar voor jouw organisatie de beste kansen liggen. Via Proofs of Concept kun je een en ander alvast in de praktijk aan de tand te voelen. Daarnaast wil je vast ook de economische haalbaarheid vaststellen via ROI- en TCO-analyses. Er moeten afwegingen gemaakt worden om de juiste balans te vinden tussen bedrijfsdoelen enerzijds en kosten en technische haalbaarheid anderzijds.
Bouwen
Een IoT-oplossing staat nooit op zich. Het moet altijd in een bestaande infrastructuur geïntegreerd worden. Denk aan integratie in het datacenter of een cloud-omgeving, aan het netwerk en aan opslag. Verder moet IoT veilig worden ingezet. Elk IoT-apparaat moeten grondig beschermd worden tegen indringers, er moeten beveiligde netwerkverbindingen gebruikt worden en data moet tijdens de volledige reis van IoT-apparaat tot in het datacenter grondig versleuteld zijn en blijven. Bij het Internet of Things draait het om data. In de gekozen oplossing moet daarom duidelijk naar voren komen hoe je er waarde uithaalt via Big Data en Data Analytics.
Uitvoering
Zodra jouw IoT-oplossing is gebouwd en getest, kan het in gebruik worden genomen en is er beheer en onderhoud nodig. Belangrijk is dat de volledige keten ondersteund wordt en bij IoT is het onvermijdelijk dat je hierbij ook met externe leveranciers te maken krijgt. Vanwege de ingrijpende veranderingen die IoT-initiatieven in een bedrijf veroorzaken en het belang van IoT voor de bedrijfsresultaten, heb je change management nodig, zodat je het uitrollen van wijzigingen of nieuwe functionaliteit in goede banen kunt leiden en allerlei varianten van verdienmodellen kunt verkennen.
Niet alleen
Er bestaat geen leverancier die alles voor een IoT-oplossing in huis heeft. Als bedrijf krijg je altijd met meerdere technologieën en verschillende leveranciers te maken. Toch is het van groot belang dat uiteindelijk alles naadloos samenwerkt, omdat het één geïntegreerde IoT-oplossing moet vormen. Daarom is een partner goud waard die je bij dit proces kan begeleiden en die bekend is met de markt, de beschikbare oplossingen en die weet welke partijen je hier het beste bij kunt betrekken. Aan welke eigenschappen moet zo'n partner voldoen? Allereerst moet een partner in de praktijk bewezen hebben in staat te zijn unieke kansen op het gebied van IoT voor jouw specifieke markt te herkennen, waar tevens realistische technische scenario's voor bestaan om ze ook daadwerkelijk te implementeren.
Omdat het bij IoT onvermijdelijk is dat er verschillende oplossingen van meerdere leveranciers geïntegreerd moeten worden, is ervaring met integratie op bijvoorbeeld de gebieden infrastructuur, netwerk, beveiliging en data analytics onmisbaar. Verder moet aantoonbaar zijn dat een partner daadwerkelijk IoT-implementaties heeft uitgevoerd. Een partner moet weten wat voor jouw organisatie de meest relevante best-of-breed technologieën zijn en in staat zijn hier een objectieve mening over te geven. Tot slot moet je erop letten dat de partner de volledige IoT-keten van een oplossing kan overzien en niet maar een deel van de oplossing ondersteunt.
Reageer
Preview