
Rechter buigt zich over privacyvoorwaarden Facebook
25.000 man versus één sociaal netwerk.
De collectieve rechtszaak aangespannen door de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems tegen Facebook gaat ondanks alle vertragingstactieken van het sociale netwerk gewoon door.

Rechter buigt zich over privacyvoorwaarden Facebook
De collectieve rechtszaak aangespannen door de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems tegen Facebook gaat ondanks alle vertragingstactieken van het sociale netwerk gewoon door.
De 25.000 leden die samen met hoofdeiser Schrems Facebook aanklagen zijn volgens het sociaal netwerk juridisch onbevoegd. Ondanks deze kwestie kan de collectieve rechtszaak op 9 april wel beginnen en moet de rechter hier over oordelen. De klagers, waaronder ook honderden Nederlanders, willen Facebook dwingen zich aan Europese privacyregels te houden. Die worden volgens hen stelselmatig overtreden.
Opzichtige vertraging
Voor elke deelnemer is een symbolische schadeclaim ingediend van 500 euro. Het echte doel is om een Europese rechter te laten oordelen over de praktijken van Facebook. Daarbij koos Schrems voor zijn thuisland Oostenrijk. Facebook vertraagde de boel opzichtig en trachtte daarbij de groep aanklagers onbevoegd weg te zetten. Daar zal de rechtbank in april eerst over oordelen.
Het sociaal netwerk verschuilt zich tot dusver achter zijn Europese hoofdkantoor in Ierland. Dat land kent beduidend minder streng toezicht privacy en heeft Facebook nooit een strobreed in de weg gelegd. Met Oostenrijker Schrems heeft Facebook echter een heel andere geschiedenis.
Meer privacyopties
Hij haalde met zijn eerste aanklacht in 2011 de wereldpers. Toen ging het om 22 punten in de misleidende voorwaarden, waaronder het nooit echt wissen van geplaatste gegevens door Facebook, automatische gezichtsherkenning en het volgen van gebruikers over het verdere web. Facebook biedt sindsdien aanzienlijk meer privacyopties maar zag deze zaak toch uit de hand lopen.
Vorig jaar besloot de Ierse rechter onverwachts om vragen aan het Europese Hof te stellen over het bewaren van Facebook-data van Europese gebruikers in de VS. Daarmee zal de hoogste Europese rechter een oordeel vellen over de legaliteit van de Safe Harbor-overeenkomst waarop alle Amerikaanse internetbedrijven die actief zijn in Europa leunen. Een uiterst cruciale zaak dus.
Aantal klagers groeit
Maar nu volgt dus eerst de collectieve rechtszaak in Oostenrijk. Veel mensen wilden meedoen, waarop Schrems met een limiet van 25.000 deelnemers kwam. Achter de coulissen staan echter veel meer Facebook-gebruikers te trappelen. Meer dan 75.000 mensen sloten zich al bij Schrems aan.
Hieronder meer informatie over de huidige stand van de procedure:
1. Aug. 2014 - Lawsuit filed
Class action
Reageer
Preview