
2013: Het jaar van de bitcoin-hype
De bitcoin is een blijvertje, een hype, gedoemd te mislukken, het nieuwe betalen (omcirkelen wat je van toepassing vindt).
De bitcoin is een blijvertje, een hype, gedoemd te mislukken, het nieuwe betalen (omcirkelen wat je van toepassing vindt). Hoe het ook zij, het afgelopen jaar ging de cryptomunt opeens mainstream.

2013: Het jaar van de bitcoin-hype
De bitcoin is een blijvertje, een hype, gedoemd te mislukken, het nieuwe betalen (omcirkelen wat je van toepassing vindt). Hoe het ook zij, het afgelopen jaar ging de cryptomunt opeens mainstream.
Bitcoin werd dit jaar bekend bij het grote publiek toen de koers naar ongekende hoogten schoot. De virtuele munteenheid die al jaren op de radar stond van IT'ers, haalde opeens als nieuwtje het NOS-journaal. Jarenlang leverde een bitcoin enkele euro's op en bij de explosie in het vroege voorjaar werd dat opeens enkele honderden euro's. Bij een opleving deze maand tikte BTC zelfs bijna 900 euro aan.
Miljonair voor 1000 euro
Wie heeft er niet dit jaar nou niet even gebaald dat er een paar jaar geleden niet even wat computerkracht is gereserveerd om bitcoins aan te maken? Toen kon je dat als hobbyist nog doen met een gemiddelde pc, nu is dat door de verhoogde moeilijkheidsgraad nauwelijks meer te doen. Vandaag de dag heb je daar een supercomputer – of een dedicated bitcoinserver als de Butterfly – voor nodig.
Zo'n twee jaar geleden kostte 1000 BTC ongeveer 1000 dollar. Met de koers deze maand krijg je voor die duizend euro investering één miljoen euro terug. Tijdens de opzwellende bitcoin-bubbel aan het begin van dit jaar, verkochten mensen hun digimunten al voor zo'n twintig a dertig euro, toen dus al een grote veelvoud van de originele investering.
Koersexplosie
In december bracht financieel instituut Merrill Lynch een rapport uit over bitcoin en deze bank voorspelt dat BTC een waarde van 1300 dollar bereikt als het stevige voet aan de grond krijgt in de e-commerce markt. Dat heeft ertoe geleid dat durfinvesteerders opnieuw aan de BTC gingen, wat heeft bijgedragen aan de huidige hoogte van de koers.
Maar die koers is ontzettend explosief. Bij kleine tegenslagen, bijvoorbeeld als er een handelaar over de kop gaat, keldert de koers enorm. Maar andersom net zo goed: als er goed nieuws te melden is, vliegt de koers weer omhoog. Dat geeft de speculatieve aard van het huidige gebruik van BTC weer: de munt wordt op dit moment gebruikt als aandeel en niet als stabiele valuta.
Daarnaast stimuleert de koerswisselvalligheid het oppotten en vastlopen van de munt. Als er straks geen nieuwe munten meer bijkomen, komt de handel stil te staan. Een gebrek aan daadwerkelijke circulatie leidt tot een recessie. Daar is een stukje centralisatie dus juist wél goed voor, waarbij er ingegrepen kan worden in die circulatie.
Op de volgende pagina: wat is 'waarde'?
Wil je oefenen met Bitcoin zonder te hoeven investeren dan kun je op de volgende site gratis bitcoins krijgen:
[Link]
Je hoeft alleen je bitcoinadres in te vullen en een wachtwoord, verder is er geen registratieprocedure. Je kunt elk uur gratis bitcoins krijgen, ze betalen echt uit! Het grappige is dat je ook nog hoger/lager kunt spelen met je gratis bitcoins om eventueel nog meer te ontvangen.
Reageer
Preview