Je hoeft niet te vrezen dat de toekomst enkel gaat bestaan uit smartphones, tablets en pc’s met aanraakinterfaces. Het toetsenbord zal namelijk nooit helemaal verdwijnen.
Wetenschappers van Xerox PARC en SRI International zijn samen met hoofdonderzoeker Andy Wilson van Microsoft Research op de vraag gedoken: “Hoe zullen gebruikers omgaan met computers die voor zichzelf kunnen gaan waarnemen en ‘denken’?”
Deze vraag doet er tegenwoordig toe nu virtuele assistenten als Apple’s Siri (ooit een project van SRI International) en Google Now steeds meer gebruikers krijgen en snel evolueren. SRI startte onlangs met Nuance Communications wat een eigen Siri-concurrent is gaan ontwikkelen.
Als in de nabije toekomst alle tablets, telefoons, laptops en pc’s met een touchscreen en spraakinput worden uitgerust, komt er dan een dag waarop het toetsenbord het equivalent wordt van de floppydisk en langzaam uitsterft?
Zelfs BlackBerry-toetsenborden dreigen uit te sterven
De slechte ontvangst van de met een QWERTY-toetsenbord uitgeruste BlackBerry Q10 zal veel keyboardfans ongerust hebben gemaakt. Het Canadese bedrijf hoopte dat de Q10 smartphone de redding zou betekenen voor het noodlijdende BB10 besturingssysteem, maar het tegendeel blijkt waar. De krant Wall Street Journal quote een Canadese telecomoperator die stelt dat de Q10 “is neergestort en ter plekke overleden”. BlackBerry zou eigen werknemers Q10-telefoons nu tegen flinke kortingen aanbieden.
Bill Mark, hoofd van de Information and Computer Sciences-afdeling van SRI, gelooft niet dat toetsenborden ooit verdwijnen. “Het hangt van de situatie af. In sommige gevallen is er geen goed alternatief voor het toetsenbord”, zegt hij. “Hetzelfde geldt voor de pen die al eeuwenlang bestaat. Deze is er nog omdat ‘ie in sommige situaties het beste werkt. Mijn persoonlijke gevoel is dat dit voor toetsenborden ook geldt.”
Maar hij plaatst wel een kanttekening: “Ik denk echter wel dat we ze een stuk minder gaan zien, omdat we de apparaten nu in veel situaties gebruiken waar ze niet thuishoren. In zulke gevallen hebben we er nog even geen alternatief voor.”
Microsoft promoot op dit moment touchinterfaces als alternatief voor het toetsenbord. Maar ook Microsoft gelooft niet dat toetsenborden en muizen compleet zullen verdwijnen, vertelt Wilson. Hij is mede verantwoordelijk geweest voor de Surfacetafel en de ontwikkeling van de dieptecamera’s voor de Xbox 360 Kinect interface.
“Ik denk dat Bill Mark gelijk heeft”, zegt hij. “Uiteindelijk zal het een nicheding worden, bijvoorbeeld voor programmeurs. Je kunt dat ook terugzien in de markt voor werkstations. Desktop werkstations worden altaars voor extreme computing, visualisatie, brute computerkracht, Visual Studio. Slechts een klein percentage van de gebruikers zal zich daar nog mee bezig houden.”
Eye-tracking blijkt opvallend populair
Wilson toonde ook de resultaten van een intern door Microsoft uitgevoerd onderzoek naar voorkeuren voor een interface. Het bedrijf liet werknemers een lichtknop bedienen via stemcommando’s, touch en een toetsenbord. (En gebruikte daarbij een ‘Wizard of Oz’-aanpak waarbij de proefkonijnen dachten dat ze de technologie zelf bestuurden, maar in plaats daarvan bediende een techie het lichtknopje achter de schermen.) Opvallend genoeg vonden de meeste gebruikers beweging (hoofd naar het licht draaien) gecombineerd met spraakinvoer de meest prettige methode voor de bediening.
Dat lijkt heel erg op Tobii, een klein startup project dat via een infrarode straal je oogbewegingen op een computerscherm in de gaten houdt. Het werkt verrassend goed en met twee toetsen die de muis simuleren, heb je geen muis of toetsenbord meer nodig. Die bewegingsvrijheid komt in de buurt van Kinect, een systeem dat op zijn eigen manier bewegingen van gebruikers bijhoudt.
Wilson zegt dat Microsoft bekend is met de ontwikkeling van Tobii en zelfs samenwerkt met de start-up. Helaas is de eigen Kinect nog niet zo ver qua resolutie dat het kan wedijveren met de oogbaltracking van de Tobii, aldus de onderzoeker.
Een deel van het probleem heeft volgens Bill Mark ook te maken met de context. Als een gebruiker zich naar een donkere ruimte verplaatst, is het eerste wat hij of zij passeert de lichtknop. En die moet dan ingedrukt worden. Een pc-gebruiker zal ervan schrikken als zijn toetsenbord maar twee knoppen heeft. Dat impliceert maar één of hooguit twee keuzemogelijkheden, zegt hij.
Lekker lummelen
Wilson merkte ook nog een ander interessant punt op: een inputapparaat als een muis of toetsenbord kun je ook aanraken of zelfs bewegen zonder dat er iets gebeurt. Het probleem met apparaten als de Kinect is dat deze altijd input verwachten. Ze kunt geen twijfelende bewegingen maken. “Ik denk dat de uitdagingen die nieuwe oplossingen opwerpen heel anders zijn dan de problemen waar we nu mee kampen”, aldus Wilson.
alleen al dat gehannes op een Ipad of phone om tekst in te typen doet je terugverlangen naar een lekker ruim toetsenbord.
één toetsenbord waarmee ik al mijn apparaten kan bedienen, prima...
Ja, duuuuuhhh
Reageer
Preview