Duizenden apps zijn achtergelaten door hun ontwikkelaars. Deze worden nooit meer bijgewerkt en frustreren gebruikers die nieuwe apps voor hun mobiele apparaten willen downloaden. Deze trend is een logisch gevolg van de goudkoorts.
App-ontwikkeling is nog altijd een vrij jonge tak van sport. Pas zo’n vijf jaar geleden begon Apple met de trend en de iPhone-maker werd op de voet gevolgd door andere platforms. Niet snel daarna ontstond de goudkoorts: ontwikkelaars renden op deze platforms af om hun stukje grond af te zetten met eigen apps. Sommige daarvan waren goed, sommige slecht en sommige simpelweg afschuwelijk.
Gedesillusioneerde ontwikkelaars
Duizenden apps werden gemaakt voordat grotere ontwikkelaars zich ermee bemoeiden. Sommige vonden een rijke goudader, anderen moesten het met stof en steenklompjes doen. Grootverdieners als Angry Birds en Dropbox inspireerden nieuwe ontwikkelaars, maar uiteindelijk raakten er ook een paar gedesillusioneerd. Ze vertrokken weer, maar hun apps bleven achter.
Ze worden nooit meer geüpdatet, maar blijven beschikbaar als verlaten mijnstadjes in een digitale woestenij die kortgeleden nog zwanger was van hooggespannen verwachtingen. Dat is een behoorlijk probleem. Er is nog veel onontgonnen gebied, maar bezoekers van de app-winkel struikelen steeds meer over de massa achtergelaten zooi.
Honderdduizenden verlaten apps
Dat klinkt misschien allemaal wat melodramatisch. Mensen zullen beargumenteren dat het met de meerderheid van de ontwikkelaars niet zo slecht gaat. Anderen zullen zeggen dat deze apps nog onderhouden worden, omdat ze anders niet meer beschikbaar zouden zijn. Maar dat wordt niet ondersteund door de cijfers.
Uit recente cijfers van mobiele testdienst StarDust blijkt dat een ongelooflijke 700.000 van de totale 1,2 miljoen apps die beschikbaar zijn voor iOS, Android en Windows zulke achtergelaten, dode apps zijn. Deze worden nooit meer bijgewerkt en zijn niet meer onderhouden. Dat lijkt me deels de schuld van de marketing van app stores, die maar blijft focussen op de hoeveelheid apps die beschikbaar zijn. Apple, Google en Microsoft willen allemaal apps, maar snoeien niks.
En het begon allemaal zo goed.
Op de volgende pagina: laten we de woestenij aanpakken!
De statistieken liegen er niet om:
- Dode apps bij de App Store voor iOS: 65 procent van 617.436
- Dode apps bij Google Play voor Android: 41 procent van 484.271
- Dode apps bij Windows Phone Market voor Windows Phone: 69 procent
Twee dingen lijken me belangrijk vooraleer we het over andere dingen hebben. Ten eerste moet je deze dode apps zien als een beveiligingsrisico. Een gebrek aan updates maakt het voor hackers een goed transportmiddel om dit soort apps in te zetten bij een aanval. Het is daarbij ook nog eens onverantwoord dat deze apps te koop worden aangeboden zonder dat het duidelijk is dat de originele ontwikkelaar de applicatie niet meer ondersteunt.
Apps beter vindbaar
Ten tweede vinden ontwikkelaars het sowieso al frustrerend dat het zo lastig is om je apps in de winkel onder de aandacht te brengen van gebruikers die ernaar op zoek zijn. De meesten zullen je vertellen dat apps die niet in de top twintig staan van bestverkopende applicaties er al snel niet meer toe doen qua verkoop. Het lijkt me glashelder dat de achtergelaten troep in de weg staat, zodat ontwikkelaars nog moeilijker hun app aan de man kunnen brengen.
Zou het niet een stuk gemakkelijker zijn om een goede app in de App Store van Apple te vinden als die 65 procent aan dode apps niet in de weg zouden liggen? De vermelding van apps in de App Store verloopt op een gegeven moment, maar het is duidelijk dat er gewerkt mag worden aan de houdbaarheidstermijn.
Geen cijfertjesrace meer
Eigenaars van app-winkels zetten stappen om ontwikkelaars te ontmoedigen dode apps achter te laten, maar het is de hoogste tijd dat we een eind maken aan de race van getallen. Apple en Google zouden eens moeten ophouden met het verkondigen van het aantal apps (levend of dood) dat er beschikbaar is, maar moeten kijken naar de hoeveelheid actieve apps.
Daarnaast moeten de eigenaars van deze digitale winkels informatie over hoe actief de ontwikkelaar is eenvoudiger beschikbaar moeten maken. Een andere stap die al verschil zou maken is door een duidelijkere scheiding aan te brengen tussen actieve en verlaten apps. Ontwikkelaars die trouw blijven aan hun apps moeten worden beloond. Het makkelijker maken om actieve apps te vinden, is goed voor de verkoop. Dat is goed voor zowel de platformuitbaters als de ontwikkelaars en maakt het voor minder succesvolle ontwikkelaars makkelijker om door te breken.
Pak de woestenij aan
Een ander punt dat duidelijk wordt uit het rapport is dat Apple het eerste platform blijft dat ontwikkelaars kiezen, omdat ongeveer de helft van alle betaalde apps daar wordt gekocht. In tegenstelling tot 32 procent bij Android en het kleine aandeel dat Windows heeft. Maar op dit moment zit er in de kern van de App Store een woeste leegte die slecht is voor gebruikers, ontwikkelaars en de winkel zelf. Dit probleem moet nodig worden aangepakt.
Oh DAT is handig zeg - niet. Hoewel sommige ontwikkelaars er alles aan doen om hun programma aan obesitas te doen leiden - zie de antivirus programma's die opeens allemaal een "security suite" moesten worden met veel overbodige zooi eraan - zijn sommige programma's gewoon af. Zolang er geen bugs gevonden worden of de omgeving ingrijpend wijzigt hoeft er niks meer aan te gebeuren.
.
De auteur pleit er dus voor om ook dit soort nuttige tools te verwijderen uit appshops. Gelukkig ben ik nooit comfortabel geweest met het feit dat anderen programma's voor me beheren en van alles dat op mijn telefoon staat heb ik een installatiebestand op de computer staan. Dat is wel zo handig als dit soort schoonmaakwoede heerst, of je gewoon geen zin hebt in een update omdat die niks toevoegt maar wel meer kostbare opslagruimte wil hebben. En al helemaal niet als software om politieke redenen verwijderd wordt, zoals de Skype client voor Symbian die MS nergens meer aanbiedt. Die heb ik gelukkig lokaal staan, anders heb ik bij herinstallatie van mijn telefoon een probleem.
Reageer
Preview