
5 ingrediënten voor succesvolle apps
Hoe maak je als bedrijf een app die goed scoort binnen marktplaatsen als de App Store van Apple en de Play Store van Google?
Hoe maak je als bedrijf een app die goed scoort binnen marktplaatsen als de App Store van Apple en de Play Store van Google? Hoe ontwerpen, bouwen, testen, vermarkten en onderhouden succesvolle developers hun apps?

5 ingrediënten voor succesvolle apps
Hoe maak je als bedrijf een app die goed scoort binnen marktplaatsen als de App Store van Apple en de Play Store van Google? Hoe ontwerpen, bouwen, testen, vermarkten en onderhouden succesvolle developers hun apps?
Analist Jeffrey Hammond van Forrester Research sprak afgelopen maanden met de developers van succesvolle apps als Path, SlideShark, Kayak en Ban.jo over de methoden die zij hanteren bij de ontwikkeling van hun software. Hoewel de bedrijven achter deze apps verschillend werken, zijn de bepalende factoren voor hun succes gelijk. Deze best practices helpen jou bij het organiseren van je eigen app-ontwikkeling:
1. Werk met kleine, gefocuste ontwikkelingsteams
De grootste ontwikkelingsteams werken met niet meer dan tien mensen. Als teams onverhoopt groter dreigen te worden, is het verstandig deze op te splitsen in platformspecifieke teams zodat er bijvoorbeeld een Android en iOS-team ontstaat. Kleine teams kunnen snel schakelen en werken met weinig weerstand. Wel vereist het substantiële veranderingen in de manier waarop apps ontworpen en getest worden.
2. Kies voor simpele ontwikkelingstools in plaats van complexe ALM-processen
De behoefte aan snelheid die het developmentproces kent, heeft tot gevolg dat de meeste traditionele ALM-tools het proces eerder vertragen dan versnellen. Werk niet langer met formele, tekst-gebaseerde documenten en zware SCM-systemen. Kleinere, overzichtelijke code laten tools als Git prima uit de verf komen. Maar het is niet allemaal koek en ei – het testen met mobiele apps levert veel kopzorgen op, dus verwacht veel testexperimenten met emulators, simulators en zelfs grafische mock-ups om snel feedback te krijgen.
3. Werk met Agile-principes die zich schikken naar de realiteit van mobiele ontwikkeling
Teams die hooggewaarde apps in de applicatiewinkels hebben staan, brengen jaarlijks meerdere updates voor hun apps uit. Ze maken allemaal gebruik van Agile-technieken als continu bouwen en Scrum-achtige sprintperioden. Daarnaast zie je een opkomst van mobiele teams die de standaard Agile-cyclus uitbreiden met geavanceerde ontwerptechnieken, slanke startup-concepten en organische release-agenda’s. Het is een heel ander soort ontwikkelingscultuur waar traditionele IT-ontwikkelteams ongetwijfeld moeite mee zullen hebben.
4. Zorg voor balans in de release-snelheid en richt je op kwaliteit
Teams die hun sporen hebben verdiend in de op het web gerichte wereld worden met mobiele apps geconfronteerd met een cultuurshock. Voorheen was het zo dat je, mede vanwege DevOps-principes, altijd de mogelijkheid had je applicatie kon aanpassen of terugzetten naar een goed werkend exemplaar. Dat is lastiger als Apple, Google en Microsoft tussen jou en de klanten in komen te staan. De risico’s van falen en de tijd die nodig is om van een dergelijke fout te herstellen benadrukken het belang van deugdelijke kwaliteitsprocessen.
5. Prioriteer het verzamelen van gebruikersfeedback en reageer daar snel op
De grootste veranderingen die je bij succesvolle applicatieontwikkelaars ziet gaan terug naar een langgekoesterde wens – namelijk de tijd voor feedback verkorten. Het is van belang de publieke feedback te monitoren en ontwikkelaars in te zetten om daar direct op te reageren. Een respons kan zijn contact op nemen met de gebruiker, vragen om de app een waarderingscijfer te geven of de backlog van de app te herzien om een featureverzoek te prioriteren. De publieke natuur van het feedbackproces zal voor veel traditionele ontwikkelingsteams flink wennen zijn.
Reageer
Preview