
Microsoft doodsbang voor open-source rivaal
CEO Brian Joseph van het Delftse Zarafa over de competitie met Microsoft, open-source en ondernemerschap.
Hoewel het logo van groupwareleverancier Zarafa een vriendelijke, bladeren etende giraffe voorstelt, is het bedrijf uit Delft in werkelijkheid een levensgevaarlijke carnivoor. Althans voor Microsoft. CEO Brian Joseph over de competitie met Microsoft, open-source en ondernemerschap.

Microsoft doodsbang voor open-source rivaal
Hoewel het logo van groupwareleverancier Zarafa een vriendelijke, bladeren etende giraffe voorstelt, is het bedrijf uit Delft in werkelijkheid een levensgevaarlijke carnivoor. Althans voor Microsoft. CEO Brian Joseph over de competitie met Microsoft, open-source en ondernemerschap.
Zijn bedrijf groeit als kool in Europa, voor een groot deel ten koste van Microsoft. Brian Joseph wordt er geen ander mens van; zijn passie voor groei is in de zes jaar dat hij het bedrijf leidt - na het mede te hebben opgestart - niet verminderd. Doordat 'zijn' Zarafa een goedkoop, open en flexibel alternatief biedt voor Exchange, staan de klanten in de rij. "Wij bedreigen Microsoft in de zin dat we zeker binnen de publieke sector een enorme groei aan het doormaken zijn", zegt hij.
Het succesverhaal van Zarafa begon in 2007 vorm te krijgen toen het een Duitse partij overnam die Exchange voor Linux deed, maar geen webmail-client bood. Nadat twee jaar later Zarafa besloot om de broncode vrij te geven, liepen met name Duitse klanten de deur plat. "Dat kwam voor een groot deel vanwege de contacten die we met de overname bij Duitse overheden opdeden", zegt Joseph.
Giraffe vreet inkomsten Microsoft weg
Inmiddels is het Nederlandse bedrijf ook elders in Europa een speler geworden om rekening mee te houden. Joseph: "Microsoft en zijn partners vinden dat zeker niet leuk, want een gevolg is dat grote systemintegrators het zich niet langer kunnen veroorloven onze oplossing niet in hun portfolio te hebben. Microsoft is er alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat ze niet door Zarafa verdrongen worden."
Microsoft was, net als IBM twintig jaar geleden dat was, tot voor kort een veilige keuze, zegt Joseph. 'You'll never get fired for buying Microsoft", was het credo in de bestuurskamer. "Nu is dat omgekeerd. Je kunt ontslagen worden wanneer je concurrent of buurman wel enorm weet te besparen door alternatieven voor Microsoft te gebruiken", zegt de CEO. De gevolgen zijn niet mis: "In dat geval heb je kennelijk je huiswerk niet gedaan en maak je een behoorlijk slechte beurt."
Het feit dat de sofware als open-source wordt aangeboden is niet hoofdzakelijk reden voor de belangstelling van de producten van Zarafa. "Dit is tegenwoordig niet meer zo'n noviteit", geeft Joseph toe. "Aan alles zie je dat open-source mainstream is geworden. Kijk bijvoorbeeld naar Red Hat en de conferenties die zij houden waar duizenden ontwikkelaars op af komen. Inmiddels draaien de meeste servers in wereldwijde datacenters Red Hat."
Van e-mailoplossing naar collaborationplatform
"Wij proberen er voor te zorgen dat we Microsoft steeds een stap voor zijn. Microsoft kan met Lync en Skype nog niet de communicatie met niet-geregistreerde bieden die wij kunnen leveren", vertelt Joseph. Dat komt voor een groot deel door de actieve community, die inmiddels uit zo'n 1000 developers bestaat waarvan 100 regelmatig een bijdrage doen. Daarnaast heeft Zarafa de volledige MAPI-stack geporteerd naar Linux en maakt het bedrijf de stap naar een collaboration platform dat vanuit de browser te benaderen is en waar toegang tot webmeetings en online presence geïntegreerd zit.
"We kijken niet naar evenaren van andere technologie op gebied van colloboration, maar het is een en/en-verhaal. We proberen het beste van chat, sms, Google Docs, Facebook, Whatsapp en andere (enterprise) oplossingen in onze oplossing te integreren zodat mensen zelf in staat worden gesteld om het juiste kanaal te kiezen." Joseph durft hardop te dromen: "De ambitie is om, naast Microsoft, een top 3 collaboration-speler te worden in de wereld."
Ook dataopslag is een belangrijk kroonjuweel voor de innovators uit Delft. "We leren van de engineers van Facebook, waar we mee samenwerken, hoe zij omgaan met opslag zodat we er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat e-mailstorage een stuk goedkoper kan", zegt de CEO. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het creëren van verwijzingen in de e-maildatabase, waardoor oudere attachments niet op de duurste tier hoeven. "Uiteindelijk kan 80 tot 90 procent van je oudere e-mail op tot drie keer goedkopere disks worden opgeslagen. Daar gaat nog wat tijd in zitten, want je dient daarbij wel rekening te houden met zaken als dataredundancy en high-availability."
Die continue innovatie is de levensader van de Zarafa-giraffe. "Je moet ervoor kunnen zorgen dat je elke zes maanden met een nieuwe release kunt komen in deze competitieve markt. Je moet daarom altijd met je developers, je community en je ISV's blijven sparren omdat voor elkaar te krijgen. Dat heb ik wel geleerd, want dat lukte niet op dag één", aldus Joseph.
Hoe hoge standaarden tot succes leiden
Iets anders belangrijks is dat je de lat voor jezelf ongelofelijk hoog moet leggen, vindt hij. "Dat kun je doen door naar de gehanteerde standaarden van klanten te kijken. In ons geval was de Duitse overheid een inspiratie wat betreft het gehanteerde niveau van security. Daarnaast hebben we gekeken welk bedrijf het meeste e-mail verwerkte. Dat bleek Autoverhuur Sixt te zijn, die kampte met gigantische e-mailstromen. Die partij moesten we dus als klant binnenhalen, vonden we. Het mooie van het hanteren van dergelijke standaarden is dat je ziet dat partijen daardoor aangetrokken worden en in het kielzog klant worden. Je dienstverlening wordt een soort keurmerk."
"Een van de mooiste aspecten aan het ondernemerschap is dat ik er aan bij kan dragen dat ideeën van bijvoorbeeld ontwikkelaars als een katapult omhoog worden geschoten", vertelt Joseph. Hij haalt een anekdote aan: "Vorig jaar mei vertelde een ontwikkelaar mij over een module voor de webclient van onze software waarmee gebruikers van ODF-bestanden attachments konden voorvertonen. Ik vind het prachtig om te zien dat hij dan iets kan ontwikkelen wat vergelijkbaar is met dezelfde functionaliteit in de 2010 versie van de Microsoft-cliënt. Dankzij ons jaarlijkse SummerCamp wat we aanbieden, kon hij zijn project presenteren, waarna andere internationale engineers nieuwe ideeën hebben ingebracht en zo geholpen hebben ervoor te zorgen dat deze functionaliteit nog een stuk beter is geworden dan hetzelfde onderdeel in Exchange 2010. Om die interacties te begeleiden en die groei te zien is het mooiste wat er is."
Reageer
Preview