
Vrij spel voor IT
Innovatie is niet alleen nodig, het is ook leuk. Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van 'skunk works'.
Innovatie is niet alleen nodig, het is ook leuk. Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van 'skunk works'.

Vrij spel voor IT
Innovatie is niet alleen nodig, het is ook leuk. Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van 'skunk works'.
Het wordt ook wel de technologische kinderboerderij genoemd. Vol met de allernieuwste high-tech gadgets, games, systemen en software die mogelijk waardevol kunnen zijn voor bedrijven is het een plek waar engineers en andere IT-gebruikers bij NASA's Jet Propulsion Laboratory de allernieuwste consumententechnologieën kunnen uitproberen en kunnen fantaseren over hun mogelijkheden.
"We kunnen het ons veroorloven om van alles wat bedrijfswaarde zou kunnen hebben tenminste één exemplaar aan te schaffen. Op de kinderboerderij mag iedereen het dan uitproberen," vertelt Tom Soderstrom, CTO bij het Jet Propulsion Laboratory.
"We hebben ook een sociale netwerksite waar iedereen alles wat hij of zij uitprobeert een beoordeling kan geven. Het werkt als een soort technologie pull, in plaats van een push; het zorgt ervoor dat gebruikers graag met IT willen werken. Een groot voordeel is dat gebruikers zich niet langer hoeven te verstoppen voor de IT-beveiligingspolitie en de vrijheid hebben om vanalles uit te testen."
Bij Pharmaceutical Product Development heeft CIO Rob Petrie zijn eigen versie van een technologische kinderboerderij - of skunk works, zoals dergelijke initiatieven in Amerika vaak worden genoemd. De versie van PPD heet 'de innovatiegroep' en bestaat uit een roulerend team van IT-ers met verschillende achtergronden die uit hun reguliere baan worden weggehaald om zes maanden lang met verschillende technologieën te experimenteren. Het doel is manieren te ontdekken waarop nieuwe technologieën bij PPD kunnen worden toegepast.
"Er zijn lopen de groep altijd minimaal vijf of zes projecten tegelijk," zegt Petrie. "Het binnenhalen van verschillende mensen, om ze daarna weer terug te sturen naar IT, werkt als een kruisbestuiving van ideeën. Het verspreidt innovatie."
Het mag dan verschillende namen hebben, één ding staat vast: de 'skunk works' (zie kader) maken een comeback - niet zozeer als een plek waar experimentele projecten tot bloei kunnen komen, verwijderd van de verstikkende bedrijfsbureaucratie, maar als een onontbeerlijke tool om innovatie te ontwikkelen, over risico's te leren, werknemersloyaliteit op te bouwen, pilotprojecten uit te voeren en technisch en niet-technisch personeel te trainen in een tijdperk waarin de technologie zich razendsnel ontwikkelt.
Sommige skunk works zijn formele afdelingen die zijn opgezet als oefenterrein voor technologieën die wellicht in groter verband gebruikt gaan worden. Andere zijn meer clandestien. Gefinancierd met kleine bedragen uit andere delen van het IT-budget, opereren deze skunk works onder de radar van het bedrijf. Ze worden onder andere gebruikt om slimme en enthousiaste jonge professionals aan te trekken die weinig geduld hebben met grote opgeblazen bedrijfssystemen.
"Ik gebruik de skunk works voornamelijk voor dingen die nogal extreem zijn," zegt de CIO van een international producent van consumentenproducten. "Het houdt het werk boeiend voor mijn technologieteam."
Deze CIO, die dit soort dingen liever onder de radar houdt, merkt ook op dat een skunk works een ideale omgeving is om bij IT-personeel het besef van risico's aan te scherpen. "Eén van de belangrijkste concepten op dat vlak is het verschil tussen 'ik weet' en 'ik denk dat ik weet'. Wanneer je eenmaal de mogelijkheid hebt gehad om met iets te spleen, weet je er meer van," zegt hij. Het effect blijkt uit de projecten. "We hebben onze projectoutput met 300% doen toenemen omdat de mensen in mijn team weten hoe ze risico's moeten nemen," zegt hij.
Eén van de grootste succesverhalen van zijn skunk works was het werk met cloud computing. "We werken met een interne cloud en breiden deze nu verder uit om applicaties aan onze leveranciers en handelspartners aan te leveren," zegt de CIO. Het ultieme doel is alle bedrijfsdata in de cloud te hebben. De IT-groep levert applicaties veilig aan naar wat voor apparaat dan ook, maar alle data blijft in de cloud. Dankzij het werk en de genomen risico's in de skunk works is het bedrijf aardig op weg om dit doel te bereiken, aldus de CIO.
Geschiedenis van 'skunk works'
Hoe is het allemaal begonnen? De term "skunk works" werd in 1943 voor het eerst genoemd door de werknemers van Lockheed Aircraft, die de eerste Amerikaanse straaljager ontworpen en gebouwd hadden. Met dezelfde zelfstandige houding die de latere skunk works initiatieven zou typeren was het team al vier maanden bezig aan het project toen de Amerikaanse overheid het officiële contract tekende om het vliegtuig te laten bouwen.
De groep gebruikte oorspronkelijk de naam Skonk Works, naar een verlaten fabriek in het stripverhaal Li'l Abner van Al Capp, maar de naam werd veranderd nadat Capp een klacht had ingediend.
"Een skunk works is een tool die voor innovatie kan zorgen, maar zoiets is vooral nodig in een omgeving waar innovatie normaal gesproken geremd wordt," zegt hij. Smoley herinnert zich zijn werk bij een aantal ex-werkgevers, voornamelijk "grote bedrijven met een zware bureaucratie en uiterst strikte processen. Je omzeilde deze hindernissen door een aantal mensen apart te nemen en ze ergens off-site in te schakelen."
Bij Flextronics, zegt hij, "creëerden we een soort enorme skunk works door een plek te bieden waar mensen vrijelijk een aantal risico's kunnen nemen. We proberen dat zelfs te stimuleren," zegt hij. "We leggen de nadruk op snel falen, experimenteren, dingen uitproberen, maar wel op kleine schaal. Als iets werkt, doe dan een beetje extra. Zo niet, gooi het in de prullenbak, ga met iets anders verder, en wees niet boos op degene die het geprobeerd heeft," zegt Smoley.
Dit is precies hoe het interne sociale netwerk van het bedrijf, Whisper genaamd, tot stand is gekomen. "We hebben een softwaregroep in de Oekraïne die de tool voor eigen gebruik ontwikkeld had. Een jaar geleden hebben ze het naar buiten gebracht," herinnert Smoley zich. "Veel bedrijven waar ik gewerkt heb zouden de werknemers in kwestie berispt hebben, omdat dat niet is waar ze voor betaald worden. Maar wij hebben het juist omarmd," zegt hij.
Smoley zegt dat hij zo zijn twijfels had over het nut van Whisper wanneer je tools als Facebook en Google tot je beschikking hebt, dus liet hij het personeel zelf oordelen.
"We hebben een aantal mensen uit IT en de business samengebracht en een pilot gedraaid, en uiteindelijk hebben we met het hele bedrijf voor Whisper gekozen," zegt hij. "Maar dat zou nooit gebeurd zijn als de mensen uit de Oekraïne zich niet vrij hadden gevoeld te experimenteren. Als ze bang waren ervoor ontslagen te worden, zouden ze het niet eens hebben overwogen, of het verborgen hebben gehouden."
Maar Smoley wijst er meteen op dat een skunk Works, of überhaupt een innovatiecultuur, niet per se willekeurig experimenteren impliceert of aanmoedigt, vooral in economisch zware tijden.
Reageer
Preview