Met de kennis van achteraf is het makkelijk oordelen over fouten in het verleden. Zou het niet geweldig zijn als computers deze kennis ingebouwd zouden krijgen om daarmee de toekomst te kunnen voorspellen? Wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv menen dat het mogelijk is en zijn met het idee aan de slag gegaan. Google volgt de ontwikkelingen met grote interesse.
Het project is begin dit jaar gestart en sinds kort door Google financieel ondersteund. “Als de servers en routeersystemen van het internet de variabelen van de toekomst al zouden kunnen zien en evalueren, kunnen ze bepaalde serververzoeken prioriteit geven, in de achtergrond documenten laden en bezoekers naar een andere site leiden”, vertelt professor Yishay Mansour aan de Amerikaanse nieuwssite van de universiteit.
Natuurlijk kunnen computers geen spijt voelen, maar ze kunnen wel de afstand tussen de gewenste uitkomst en de werkelijke uitkomst meten, zegt Mansour. De professor heeft een algoritme ontwikkeld waarmee de machine kunstmatige intelligentie opdoet. Hiermee wordt een systeem zich bewust van de fouten die het in het verleden heeft gemaakt.
“We kunnen hiermee de beslissingen van computers in real-time beïnvloeden. Vergeleken met mensen, kunnen systemen veel sneller alle beschikbare informatie verwerken om iets te zeggen over de toekomst wanneer gebeurtenissen zich voordoen – of het nu gaat om een biedingoorlog op een online veilingsite, een onverwachte piek in het bezoek van een mediawebsite of de vraag naar een online product”, vertelt Mansour. Google hoopt dat het onderzoek iets oplevert wat zijn eigen business verder kan verbeteren. Met name voor Adwords en Adsense zouden voorspellende gaven een uitkomst zijn.
Volgens Mansour grijpt zijn algoritme in op de situatie zoals die op dit moment speelt. Omdat internetgebruikers niet voorspelbaar zijn, ‘leert’ het algoritme pas als het in werking treedt. Na afloop moeten de resultaten “bijna zo zijn alsnof je de variabelen op voorhand kenden”, zegt de professor.
Mansour werkt samen met een collega-professor en een team van 20 man aan het project, waarbij sinds kort dus ook Google betrokken wordt. Google hoopt dat de academische input van grote waarde zal zijn op de wijze waarop de internetgigant zijn algoritmen ontwikkelt.
Reageer
Preview