
Google's zoekmachine is nooit af
Google voert gemiddeld tweemaal daags kleine tweaks uit om de zoekmachine verder te optimaliseren en is daar sinds kort pas open over.
Google voert gemiddeld tweemaal daags kleine tweaks uit om de zoekmachine verder te optimaliseren. Wie dacht dat de winnende formule 'af' was, komt bedrogen uit.

Google's zoekmachine is nooit af
Google voert gemiddeld tweemaal daags kleine tweaks uit om de zoekmachine verder te optimaliseren. Wie dacht dat de winnende formule 'af' was, komt bedrogen uit.
Ontwikkelaars werken zo intensief aan het verbeteren van Google’s zoekalgoritmen dat de zoektermen die je invult iedere dag iets andere resultaten kunnen opleveren. Volgens directeur Scott Huffman van Google Search zijn in 2010 meer dan 6000 veranderingen aan de zoekmachine aangebracht, waarvan 500 permanent zijn doorgevoerd.
“We hebben de motoren van het vliegtuig al zo vaak in de lucht vervangen, dat het een tweede natuur is geworden”, vertelt Google fellow Amit Singhal aan persbureau AFP. “Daarnaast is het vliegtuig ook stiller geworden, beleef je een comfortabelere vlucht en hebben we zelfs in je slaap je stoel vervangen. We doen het in zulke kleine stapjes dat het ongemerkt gaat.”
Transparantie
Sinds februari laat Google weten wanneer het een permanente verandering in zijn succesformule aanbrengt. Dit was voorheen heel ongebruikelijk, maar de zoekgigant zag zich tot deze stap genoodzaakt omdat steeds vaker dubieuze sites met gekopieerde content hoog in de zoekresultaten verschenen.
“We krijgen enorm positieve feedback van gebruikers hierop”, vertelt Singhal. “Goede sites verschijnen steeds hoger in de rankings ten koste van slechte.”
Een voorbeeld van een zoekterm die onbevredigende resultaten opleverde was de term ‘Thai restaurant’. Google bleef, samen met andere grote zoekmachines, als eerste resultaat op deze term een restaurant in de staat New York presenteren. “Het kan dan wel een geweldig restaurant zijn”, zegt Huffman, “maar daarvoor ga ik vanuit Mountain View niet naar New York rijden. Dat doet niemand.”
Google begon hierop met het toevoegen van gebruikerslocaties, zodat zoekresultaten geregionaliseerd konden worden. De benodigde aanpassingen in het algoritme werden eerst getest op een proefopstelling die de werkelijke zoekmachine nabootst. Vervolgens worden de goedgekeurde aanpassingen doorgestuurd naar onderzoekers over de gehele wereld die toetsten of de aanpassingen ook in andere talen het beoogde effect oplevert. Daarna gaat Google over tot live testing en worden de algoritmeveranderingen doorgevoerd in de echte zoekmachine.
“Gebruikers merken hier niets van”, zegt Huffman. Zo af en toe slibt er wel een slechte aanpassing doorheen, maar daarvoor heeft Google filters die direct oppikken wanneer er iets niet deugt, zo vertelt de Search-directeur.
’Manipuleren? Ridicuul!’
Kritiek dat Google bedrijven en adverteerders zou bevoordelen met sommige aanpassingen wijst Hoffman van tafel. “Als je nagaat over welke schaal [Google verwerkt meer dan een miljard zoekopdrachten per dag, red.] we het hebben, is het bijna absurd om te denken dat we met de resultaten zouden sjoemelen.”
Singhal vertelt AFP dat het Google om de gebruikers draait en niet om het geld. Het bedrijf doet elke elke dag zijn uiterste best om spam-websites en zogenaamde ‘contentfarms’ van zijn pagina’s te weren. “Een gezond web en tevreden gebruikers zijn voor ons de sleutel naar de toekomst.”
De ultieme droom van Singhal is dat Google zijn gebruikers op een dag zo goed begrijpt, dat het kan voorspellen wat ze zouden willen weten en dit via hun smartphone vertelt. “Maar helaas zijn we nog niet zover”, aldus de onderzoeker.
Reageer
Preview