Hoewel het desbetreffende onderzoek werd verricht onder Amerikaanse ontwikkelaars, is het enorm opvallend te noemen dat de beroepsgroep veel te spenderen heeft (of in ieder geval invloed op het budget heeft). Het gemiddelde bedrag is 153.500 euro, meldt IDG Research. Dit bedrag wordt per ontwikkelaar aan producten, trainingen en diensten besteed, ondanks dat slechts 16 procent van de 500 ontwikkelaars aangeeft leidinggevend te zijn.
Ontwikkelaars krijgen veel budget, dus hebben relatief ook veel macht. Maar boven de eerder genoemde mooie cijfers hangt een donkere wolk. Toen de programmeurs werd gevraagd hoeveel ze dachten dat er aan outsourcing binnen het bedrijf werd besteed, kwam daar een bedrag van 210.000 euro uit. Voor volgend jaar komt daar waarschijnlijk een bedrag uit dat nog enkele procenten hoger zal liggen, voorspellen de geënquêteerden.
Ontwikkelaars durven te dromen
Aan ambities onder developers geen gebrek. 68 procent wil in de toekomst graag een applicatie of enterprise architect worden en bijna een vijfde hoopt ooit tot CIO/hoofd IT te worden benoemd. Ik ken genoeg CIO’s en CTO’s die ooit als programmeur zijn begonnen. De ontwikkelaar als teruggetrokken nerd zonder leiderschapskwaliteiten is een stereotiep dat nu toch echt voorgoed de kast in kan.
Als grootste uitdaging binnen het werkveld wordt de communicatie van eisen uit de business gezien. Liefst 67 procent noemt dit als grootste struikelblok. Ook het gebrek aan ervaren en getalenteerde ontwikkelaars (47 procent) en ontwikkelomgevingen of -raamwerken (39 procent) is een vaak gehoorde ergernis. Een te laag salaris (38 procent) en een te hoge werkdruk (37 procent) komen op plaats vier en vijf.
Het is niet zo gek dat communicatie als grootste obstakel wordt genoemd, vaak is de informatie uit de business onvolledig. Gelukkig worden de tools voor collaboration en ontwikkelmethodologieën steeds beter. Helaas komt het door de recessie (en daardoor stafreductie) nog niet tot uiting.
Gebrek aan specialismen
Over de economische crisis gesproken, het lijkt misschien vreemd dat bijna de helft een gebrek aan ‘ervaren, getalenteerde ontwikkelaars’ noemt terwijl zoveel IT-professionals op zoek zijn naar een nieuwe baan. Toch is dit altijd zo geweest. Er is weliswaar een grote vijver van ontwikkelaars zonder actieve dienstbetrekking om uit te vissen, maar slechts weinig hiervan kunnen EJB’s hacken of Python code typen – of noem maar een willekeurige specialisatie waar een bedrijf naar zoekt.
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de ontwikkelaars goed begrijpen wat hun rol binnen de IT-organisatie en het algehele bedrijf is. Vandaag de dag zijn enkel pure skills niet goed genoeg en ligt het gevaar van outsourcing op de loer. Degenen die het gat tussen IT en de business kunnen overbruggen zullen succesvol zijn.
Reageer
Preview