Apple-museum kopen? Het kan op eBay, daar staat namelijk een gigantische collectie antieke Apple-producten aangeboden (mirror). The Mac Museum of New Jersey gaat zijn deuren sluiten en geïnteresseerden kunnen de inboedel voor een prikkie – de teller staat op moment van schrijven op ongeveer 2000 euro – overkopen. Een greep uit de topstukken uit de collectie.
De Lisa / Mac XL
Apple had naast het Macintosh project nog een ander project voor personal computers met een grafische user interface lopen. In 1983 werd de Lisa geboren, een zakelijke computer met als motor een ‘Lisa Office System’ en een prijskaartje van maar liefst 10.000 dollar. Specificaties: een 5Mhz cpu, 1MB RAM, een ingebouwd scherm en een floppydrive. Lisa, genoemd naar Steve Jobs oudste dochter, was de voorloper van de later populaire Mac.
Vanwege de prijs werd Lisa nooit geen groot succes, ondanks dat er nog verschillende verbeterde versies van het apparaat verschenen. De naam Lisa werd in 1985 vervangen door “Macintosh XL” en ook het besturingssysteem ging (via een ROM-update) MacOS heten. Pas in 1986 kwamen de eerste echte Macs op de markt en werd Lisa-eigenaren de unieke kans geboden om een Lisa/XL om te ruilen tegen een Macintosh Plus met harde schijf.
Opvallend is dat sommige innovaties die Apple bij Lisa introduceerde pas veel later in Mac OS geimplementeerd werden. Zo komen we protected memory pas tegen in Mac OS X uit 2001. Ook ondersteuning voor 2MB RAM, een numeriek toetsenbord, cooperative multitasking en de screensaver kwamen pas naar de Macintosh toen het Lisa-platform al lang en breed begraven was.
PowerBook Duo Dock
De Duo Dock maakte van je Powerbook Duo laptop een desktop. Ja, je leest het goed: van je laptop werd een desktopcomputer gemaakt. In plaats van een normaal dockingstation duwde de Duo dock bij het aansluiten een aantal connectoren naar binnen waardoor de mogelijkheden van de laptop aanzienlijk werden uitgebreid. Je kon niet alleen een beeldscherm aansluiten, ook kreeg je een floppydisk drive, een co-processor, extra harde schijf, uitbreidingssloten en meer videogeheugen tot je beschikking.
eMate 300
De eMate was een soort pda vermomd als minilaptop, oorspronkelijk bedoeld voor het onderwijs. Het in 1997 uitgebrachte apparaat had een 25Mhz processor aan bord, een 480 x 320 scherm met 16 verschillende grijswaarden en als besturingssysteem Newton OS. Je kon zowel met een (volledig!) toetsenbord als stylus aan de slag. Communicatie verliep via een infrarood of seriële poort. Echt populair werd de schoolcomputer niet, mede vanwege het prijskaartje van 800 dollar.
Op het internet komen verschillende berichten voorbij nog steeds actieve eMate-gebruikers. Sterker nog, er zijn mensen die zelfs draadloos internet op de eMate mogelijk maken. Meer daarover in deze uitgebreide doe-het-zelf gids.
PowerCD
In 1993 ontwikkelde Apple samen met Philips de PowerCD-speler. Destijds waren cd's en cd-rom's nog niet vanzelfsprekend, dus besloot Apple een apparaat uit te brengen dat je zowel als cd-speler in de huiskamer als cd-rom speler (1x speed) op kantoor kon gebruiken. Communicatie met de computer verliep via een SCSI-aansluiting. Als je 'm op de tv aansloot, kon je ook fotogalerijen bekijken via Kodak Picture CD.
Het mooie van de apparaat was dat 'ie desnoods naar het strand mee te nemen was, aangezien de PowerCD ook via 6 AA-batterijen gevoed kon worden. Niet voor niets konden twee bijpassende externe speakers meegeleverd worden.
Twentieth Anniversary Macintosh
Ter ere van zijn twintigjarig bestaan, bracht Apple in 1997 de Twentieth Anniversary Macintosh uit. Ondanks dat het een zeer stijlvol product was, verkocht de design-pc voor geen meter. Het ding kostte dan ook 7500 dollar...
Apple fabriceerde in een jaar tijd 12000 TAM's, die je nu misschien met een beetje fantasie als de voorloper van de iMac kunt beschouwen. Al krijg je bij de iMac geen subwoofer van Bose meegeleverd.
QuickTake 100
Met de QuickTake probeerde Apple in 1994 iets te beginnen op de markt voor digitale camera's. De QuickTime 100 en 150 werden door Kodak geproduceerd en met een Apple-logootje erop verkocht. De 100 zag er meer uit als een verrekijker dan een camera, was niet compatible met Windows en kon slechts 8 foto's maken in 640 x 480 resolutie. Dit staat gelijk aan 0,3 megapixel. Met de camera kon je flitsen, maar er zat geen focus of zoomfunctie op. Toen Steve Jobs in 1997 bij Apple terugkeerde, besloot hij direct te stoppen met de lijn camera's.
Het Mac Museum heeft naast de QuickTake 100, ook model 200 in de aanbieding. Dit model werd niet door Kodak, maar door Fujifilm gefabriceerd.
MessagePad 120
In 1994 waren pda's in het zakenleven hot, want smartphones bestonden toen nog niet. Palm, HP en Philips waren merken die je destijds vaak tegenkwam. Ook Apple lanceerde verschillende pda's, waaronder deze MessagePad 120. Dit kleinood was verkrijgbaar in een 1MB en 2MB uitvoering en draaide op het door Apple ontwikkelde Newton OS. Dit toestel was een van de eerste apparaten dat gebruikers handschrift herkenning bood. Op deze pda zat onder meer een kalender, een to-do lijst, een kaartenbak en een e-mail client.
(Grappenmakers blijken het nog weleens leuk te vinden om oude Newton pda's om te bouwen tot een iPhone hoes.)
Reageer
Preview