
Microsoft bestaat 35 jaar (deel 1)
Het meest invloedrijke techbedrijf ter wereld wordt in april dit jaar 35. Hoe begon het en wat is nu het beste product geweest?
Het meest invloedrijke techbedrijf ter wereld wordt in april dit jaar 35. Een kijkje in de historie van Microsoft: the good, the bad and the ugly. Dit eerste deel gaat over zakelijke deals en bepaalt welk besturingssysteem van het bedrijf nu het beste is.

Microsoft bestaat 35 jaar (deel 1)
Het meest invloedrijke techbedrijf ter wereld wordt in april dit jaar 35. Een kijkje in de historie van Microsoft: the good, the bad and the ugly. Dit eerste deel gaat over zakelijke deals en bepaalt welk besturingssysteem van het bedrijf nu het beste is.
Het is 1975. Suriname wordt onafhankelijk, de Amerikaanse Apollo- en Russische Sojoez-raket worden in de ruimte aan elkaar vast gekoppeld en op de publieke omroep wordt de allerlaatste aflevering van de populaire kinderserie Swiebertje uitgezonden.
In het Amerikaanse Albuquerque zetten Harvard-verlater Bill Gates en zijn goede vriend Paul Allen een klein bedrijfje op dat software gaat schrijven voor de Altair 8800-computer. Hun eerste product is de Altair BASIC-programmeertaal. Het bedrijf heet eerst Micro-soft, later MicroSoft en uiteindelijk Microsoft.
Deze kleine vennootschap stond aan de wieg van een enorme industrie die ons leven voorgoed veranderde. Het werd ’s werelds grootste softwarebedrijf en maakte duizenden mensen in de wereld miljonair - enkelen zelfs miljardair.
We nemen in dit artikel een duik in de historie van dit roemruchte bedrijf en lichten de meest memorabele momenten eruit. Stapt u mee in de tijdmachine?
- Microsoft Microsoft bestaat 35 jaar (deel 2)
- Microsoft Microsoft bestaat 35 jaar (deel 3)
- Microsoft Microsoft bestaat 35 jaar (deel 4)
Gewiekste business deal
In november 1980 tekende Microsoft een overeenkomst met IBM om voor hen een besturingssysteem te leveren. De IBM PC was toen nog een geheim project en zou pas een jaar later op de markt komen. Uiteindelijk zou PC-DOS op de computer komen te staan, een rebranding van Microsofts MS-DOS.
Microsoft heeft MS-DOS niet zelf geschreven. Het liet Seattle Computer aan de slag gaan met QDOS (Quick and Dirty Operating System) om voor Microsoft een versie te schrijven. Seattle Computer wist niets van de op handen zijnde deal met IBM. (Een dag na het contract met IBM kocht Microsoft de rechten van Seattle Computer voor 75.000 dollar.)
QDOS was gebaseerd op het CP/M besturingssysteem dat eigendom was van Digital Research. IBM vroeg eerst aan Digital Research om een OS te ontwikkelen, maar de onderhandelingen tussen beide partijen liepen vast. Jammer voor Digital Research. Het zorgde er wel voor dat Microsoft een geweldige springplank aangereikt kreeg om uiteindelijk ’s werelds meest dominante leverancier van besturingssystemen te worden.
Slimste acquisitie
In 1987 kocht Microsoft het bedrijf Forethought voor 14 miljoen dollar. Forethought had een presentatieprogramma voor de Mac uitgebracht met de naam Presenter. Later moest Microsoft deze applicatie PowerPoint noemen vanwege rechtenkwesties. Met de komst van MS Office werd PowerPoint een van de belangrijkste productiviteitsprogramma’s van Microsoft.
Grootste rotstreek
In augustus van het jaar 1985 tekende Microsoft een deal met IBM om samen een geavanceerd besturingssysteem met de naam OS/2 te gaan ontwikkelen. Het uiteindelijke systeem werd echter nooit zo populair als MS DOS (of later Windows). Sterker nog, OS/2 werd hét twistpunt tussen Microsoft en IBM.
Dit kwam doordat Microsoft de meeste ontwikkelcapaciteit toekende aan Windows en Windows NT. OS/2 raakte bij Microsoft op het tweede plan verzeild. Later stapte Microsoft volledig uit de ontwikkeling van OS/2. IBM bracht in december 2001 de laatste IBM-versie van OS/2 uit. Nu wordt het besturingssysteem up-to-date gehouden door Serenity Systems International en heet het eComStation.
Meest opvallende investering
Toen in augustus 1997 Microsoft-rivaal Apple op sterven na dood was, schoot de reus uit Redmond te hulp en kocht het voor 150 miljoen aan aandelen in het Californische bedrijf. Onderdeel van de deal was dat Microsoft de ontwikkeling van Office voor de Mac voortzette en dat Apple Internet Explorer als standaardbrowser bij Mac OS zou leveren.
Tegenwoordig liggen de kaarten anders. IE voor de Mac is verdwenen en alhoewel Microsoft Office voor de Mac nog wel update, is het bedrijf niet langer verplicht dit te doen.
Meest profetische memo
Bill Gates verstuurde in 1976 een open brief naar de mensen die vrijelijk de BASIC-software kopieerden, die hij samen met Paul Allen ontwikkeld had. Dit zijn enkele passages uit de brief die hij naar de Homebrew Computer Club verstuurde.
Gezien de hoeveelheid inkomsten die we uit verkoop hebben ontvangen, maakt dat we voor minder dan 2 dollar per uur aan Altair BASIC gewerkt hebben
Zoals de meeste hobbyisten vast wel weten, stelen de meesten van jullie software… wie geeft er een moer om de mensen die ervoor hebben gewerkt?
Wie kan zich veroorloven om professioneel werk voor nop te verrichten? Welke hobbyist kan 3 jaar steken in programmeren, het vinden van bugs, het schrijven van documentatie en het dan gratis verspreiden?
De term open-source bestond destijds nog niet, maar deze brief zette wel de toon voor de latere strijd van Microsoft tegen open-source en groeperingen die voor gratis software pleiten.
Beste besturingssysteem
Twee besturingssystemen steken boven de rest uit: MS-DOS 5 en Windows XP. DOS 5 werd in 1991 uitgebracht, was opmerkelijk stabiel en kon meer dan 640Kb geheugen adresseren.
In 2001 bracht Microsoft de consumenten- en zakelijke versies van Windows samen in een gebruiksvriendelijk systeem bovenop de stabiele Windows NT-kernel. Ook werd DOS eindelijk afgeserveerd als basissysteem, waardoor XP veel stabieler en betrouwbaarder was dan voorgaande versies van Windows.
Onheilsprofeten zeggen dat het succes van Windows XP te groot is geweest en dat daardoor veel mensen en ondernemingen niet willen overgaan naar een nieuwe versie van Windows.
Welk systeem was het beste? Ik zou zeggen XP. DOS 5 was goed, maar het leidde uiteindelijk nergens toe. Windows XP leeft nog steeds voort, zelfs in het hart van de nieuwste Windows 7.
Reageer
Preview