
ARM ziet voorlopig niets in 64-bit chips
ARM is niet van mening dat het gebrek van een 64-bit processor in zijn productportfolio een groot gemis is. Zo'n chip kan nog jaren duren.
ARM is niet van mening dat het gebrek van een 64-bit processor in zijn productportfolio een groot gemis is. Het bedrijf zal ooit van 32-bit CPU-ontwerpen afstappen, maar ziet dat niet op korte termijn gebeuren.

ARM ziet voorlopig niets in 64-bit chips
ARM is niet van mening dat het gebrek van een 64-bit processor in zijn productportfolio een groot gemis is. Het bedrijf zal ooit van 32-bit CPU-ontwerpen afstappen, maar ziet dat niet op korte termijn gebeuren.
Dat ARM niet van plan is om snel met 64-bit te beginnen mag opvallend heten, aangezien het bedrijf wel plannen heeft om AMD en Intel komende jaren tegenwicht te bieden in de servermarkt. In deze markt is 64-bit tegenwoordig standaard, zowel in hard- als software.
In een vraaggesprek met financieel analisten, ging ARM CEO Warren East verder in op de vraag of je 64-bit ondersteuning nodig hebt in de servermarkt. In dat gesprek vertelde de topman dat er weliswaar bepaalde applicaties zijn die op 64-bit draaien, maar dat voor vrijwel alle applicaties geldt dat ze ook nog prima op 32-bit kunnen functioneren en dat je niet snel tegen beperkingen aanloopt wanneer je deze laat aansturen door 32-bit multicore processors in een blade-configuratie.
’64-bit is logisch, maar nog geen must-have’
“Natuurlijk is het wel logisch om te veronderstellen dat we in de toekomst onze architectuur in die richting aanpassen”, vertelt East. Op korte termijn hoeven we niets te verwachten. “Momenteel hebben we nog geen plannen voor zulke producten en verwachten we dat een groot deel van de servermarkt [in 2015] beschikbaar is met onze huidige productroadmap.” De nieuwste chip van ARM is de op 32-bit gebaseerde Cortex-A15, die eventueel tot 40-bit opschaalbaar is.
De kansen van ARM in de servermarkt hangen af van de servertypes, de workloads en de ontwikkelaars, zegt analist Dean McCarron van Mercury Research. Een groot gedeelte servers wordt momenteel voor lichte taken ingezet, bijvoorbeeld als webserver. Daar komt een beperkte dataset bij kijken en 32-bit software. Voor zulke systemen kan een ARM-chip een uitkomst zijn, zegt McCarron. Op 64-bit high-end gebied, waar de uitgebreidere instructieset helpt om taken veel sneller uit te voeren, ziet de analist beduidend minder kansen voor de fabrikant.
Serverchips leveren meer op
Voor ARM kan de servermarkt erg lucratief zijn. Momenteel produceert het bedrijf vooral relatief goedkope processors voor netbooks en smartphones. Met de productie van serverchips, kan het bedrijf ook hogere prijzen met betere marges voor zijn producten gaan vragen.
Volgens analist Dan Olds van de Gabriel Consulting Group dienen ARM-designs als energiezuinig alternatief voor x86-chips. De chips zouden prima van pas kunnen komen in supercomputers (HPC’s), voorspelt hij.
Reageer
Preview