Groot nieuws: Google koopt Nest, bekend van met internet verbonden thermostaten en rookmelders. Van deze overname gaan de nekharen van privacyvoorvechters al overeind staan. Maar het zou Google niet gaan om de privacygevoelige data die van de apparaten naar Nest-servers stromen. Wat is dan wel het doel?
Geen data voor Google?
Nest was oorspronkelijk van plan om op eigen kracht te gaan, maar Nest-CEO Tony Fedell legt uit bij GigaOM dat er te veel tijd ging zitten in het opzetten en onderhouden van een infrastrucuur om de datastromen te beheren. Google neemt die zorg nu uit handen en daardoor houdt Nest meer tijd om zich te richten op zijn producten.
Ook benadrukt Nest dat Google niet zomaar toegang krijgt tot gevoelige data over het gebruik van de thermostaat. Dit is uiteraard behoorlijk privacygevoelige informatie en Google, als datagrootgrutter, zou daar zijn voordeel mee kunnen doen. Maar dat is niet het geval, bezweert Nest. Wat de vraag oproept waarom Google dan 3,2 miljard dollar steekt in het bedrijf.
Google stapt in domotica
Een van de grote ontwikkelingen van de komende tien jaar is de volledige automatisering van apparaten via het web, de trend die we Internet of Things (IoT) noemen. Vroeger omschreven we dat als domotica: je huishoudelijke apparatuur die contact maakt met een server om slimmer te werken.
Gartner verwacht dat er in over 6 jaar 30 miljard IP-apparaten zijn. De meerderheid daarvan zijn slimme schoenen, slimme horloges, slimme koelkasten en dus ook die slimme thermometers. Dat betekent dat er dagelijks data stroomt van miljarden sensoren via routers en applicaties naar webservers. Dit is een trend die je als webgigant niet mag missen; de economische waarde van IoT is in potentie gigantisch.
Google koopt Nest, wie koopt vergelijkbare NL start-ups Thermosmart (http://t.co/PGt9NykFDT) en Quby (https://t.co/68JP1vMQaI)?
— Simon Hania (@simonhania) January 14, 2014
Google knoopt zijn infrastructuur nu vast aan een van de spelers waar veel van verwacht wordt op dit gebied. Nest timmert al jaren aan de weg en is op tijd ingesprongen op de mogelijkheden die het verbinden van huishoudelijke apparatuur met internet biedt.
Hardware moet het zijn
Daarnaast heeft Google geleerd van Android. Aanvankelijk zette het bedrijf volledig in op software, maar gaandeweg begon het Google duidelijk te worden dat goede software afhankelijk is van goede hardware. Maar hardware is niet Google's fort, dus dat werd uitbesteed aan partners als HTC die de eerste oer-Android Nexus bouwde.
Op de volgende pagina: Google bouwt steeds meer aan een hardware-ecosysteem en hoe zit het met de privacy?
Toch zet Google steeds meer stappen op de hardwaremarkt. Een paar jaar geleden kocht het bedrijf de in de VS populaire Android-producent Motorola - schijnbaar voor de patenten. Ook produceert het bedrijf het bedrijfsservertje Google Search Appliance, videostreamer Chromecast en cyberbril Google Glass. Met Nest heeft Google weer een populaire fabrikant van consumentenelektronica in handen. En dus een steeds betere greep op hardwareproductie.
Bovendien komen de software-ecosystemen steeds beter onder controle van Google. Het bedrijf gebruikt al de Open Handset Alliance om te kunnen bepalen hoe 'officieel' Android wordt geïmplementeerd - partners mogen niet van die regels afwijken - en is ook onlangs de Open Automotive Alliance gestart. Is een Open Home Alliance de volgende stap?
Your Nest in a year: start using Google+ or there will be no more heat.
— Todd Thomas (@toddthomas) January 13, 2014
Privacy? Hoezo privacy?
Ondertussen zet de overname de nekharen overeind bij iedereen die al twijfelt over de privacybestendigheid van slimme apparatuur. Want wat is nu precies de eindstrategie van Google? Je kan het mensen niet kwalijk nemen te vrezen voor Google's bemoeienis met Nest, want een bedrijf investeert toch geen miljarden om maar van een afstandje toe te kijken waar het heengaat met de technologie?
Google is groot geworden met het verzamelen van data om de gebruikerservaring te vergroten. Reden dus om sceptisch te zijn? Een activist van digitale burgerrechtenorganisatie EFF wijst er bijvoorbeeld op dat klanten van Nest een privacyovereenkomst hebben gesloten met de fabrikant en dat dit nu in handen komt van Google. Wat betekent dat straks voor de voorwaarden?
Ha ha ha, you jerks all laughed at The Circle and now Google is in your house turning your CO alarm off while you sleep.
— Mat Honan (@mat) January 13, 2014
Reageer
Preview