
'Lock-in dreiging net zo reëel binnen cloud'
Met de komst van cloud is er weinig veranderd aan de oude lock-in valkuilen die dreigden bij aanschaf van software.
Met de komst van cloud is er weinig veranderd aan de oude lock-in valkuilen die dreigden bij aanschaf van software.

'Lock-in dreiging net zo reëel binnen cloud'
Met de komst van cloud is er weinig veranderd aan de oude lock-in valkuilen die dreigden bij aanschaf van software.
Ondanks de beloften van flexibiliteit die veel cloudleveranciers doen, is de realiteit dat bedrijven kampen met een vergelijkbaar type lock-in dat ze eerder kenden van on-premise softwareleveranciers als Oracle en SAP, zeggen twee CIO’s in gesprek met de IDG News Service. “Je raakt gewoon ingesloten”, zegt CIO Ralph Loura van The Clorox Company, een leverancier van huishoudelijke producten.
Bedrijven die in kleine hoeveelheden computing power en storageruimte bij cloudproviders lopen weinig risico, maar het zijn vooral grote bedrijven die met grote, meerjarige contracten aan één platform vast blijven zitten, merkt Loura op.
Het net sluit zich bijna ongemerkt
Als eenmaal de overeenkomst voor het platform aangegaan wordt, moet het bedrijf medewerkers in het platform trainen en worden applicaties en interfaces aangepast, waarmee verdere exit-routes worden afgesneden. “Ik denk dat we allemaal op onze hoede zijn om niet door dit model bedrogen te worden. Dit is echt iets wat me ’s nachts wakker houdt”, zegt de CIO. In de cloud overheersen beloften over valse flexibiliteit, constateert hij.
Loura deelde tijdens het GigaOM Structure congres in San Francisco het podium met CIO Ben Haines van cloudopslagleverancier Box. Haines kreeg bij zijn vorige werkgever Pabst Brewing te maken met dezelfde lock-in.
“Waar veel bedrijven in hun datacenter vastzitten aan leveranciers als SAP en Oracle, verplaatsen we nu dat model naar een select clubje cloudleveranciers”, zegt Haines. “Er is een beweging naar open platforms gaande, maar we zijn daar nog lang niet.”
Loura en Haines plaatsen desalniettemin een aantal applicaties in de cloud, omdat het hen helpt kosten te besparen wat betreft aanschaf en beheer van servers.
'Google is niet in alle opzichten volwassen'
Clorox draait collaboration, communicatie en een eigen webomgeving op clouddiensten van Microsoft. Pabst Brewing neemt de Google Apps-suite van Google af, al gaat dat via een partner omdat het lastig is direct met de internetreus te communiceren, zegt Haines.
“Wat betreft Google, is mijn standpunt dat ze hun praatjes klaar hebben, maar de beloften nog niet kunnen onderbouwen”, zegt hij. “In het bedrijfsleven moet je iemand kunnen opbellen.”
Loura ziet de cloud veranderen in de nieuwe “legacy-omgeving”, een term die tot voor kort bleef voorbehouden aan oudere on-premise systemen. “Een legacy platform kan alles zijn dat live in een omgeving draait, dus veel van onze oude kernlegacy zit al in de cloud.”
Reageer
Preview